Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2010
Σχεδόν ολόκληρη η Σύρος αποτελεί αξιοθέατο
Μπαίνοντας στο λιμάνι, δυο χτισμένοι αμφιθεατρικά λόφοι ξαφνιάζουν με την ομορφιά τους. Στον αριστερό κρέμεται κυριολεκτικά η Άνω Σύρα και στον δεξιό απλώνεται η αρχόντισσα του Αιγαίου η Ερμούπολη. Κάθε κτίριο, κάθε γωνιά μαρτυρούν το ένδοξο παρελθόν της πόλης με τη μεγάλη εμπορική, ναυπηγική και οικονομική δύναμη, σταυροδρόμι επί σειρά ετών ανταλλαγής πολιτισμού και προόδου ανάμεσα στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο.
Την ύπαρξη της οφείλει σε Χιώτες, Κρητικούς, Μικρασιάτες και άλλους πρόσφυγες που έφτασαν το 1821, όταν η ουδέτερη κατά την Επανάσταση Σύρος τους πρόσφερε ασφαλές καταφύγιο. Πρώτο λιμάνι της χώρας, μέχρι την κατασκευή του Πειραιά, και της ανατολικής Μεσογείου, είχε να επιδείξει μια σειρά από καινοτομίες που σφράγισαν την ιστορία της νεότερης Ελλάδας.
Εδώ ιδρύθηκε το πρωτο νοσοκομείο της χώρας (1823), το πρώτο "αλληλοδιδακτικό" σχολείο (1825), το πρώτο Γυμνάσιο από τον Νεόφυτο Βάμβα (1823), το πρώτο τηλεγραφείο ((1858), η πρώτη ναυτιλιακή εταιρία, η "Ελληνική Ατμοπλοία", ακόμη και ο πρώτος θεατρικός θίασος. Οι ταρσανάδες στην ακμή τους απασχολούσαν 2.000 άτομα και κατασκεύαζαν 80 πλοία το χρόνο, μεταξύ αυτών και το πρώτο ελληνικό ατμόπλοιο (1854) στο ατμοκίνητο τότε "Νεώριον και Μηχανουργεία Σύρου".
Ευτυχώς για μας η Ερμούπολη διατηρεί σε άριστη κατάσταση τα εξαιρετικής αρχιτεκτονικής νεοκλασικά η μη κτίρια και αρχοντικά της, με τις μαρμάρινες προσόψεις, τα περίτεχνα φουρούσια, τις οροφογραφίες, τις τοιχογραφίες, τα ψηφιδωτά και τα βοτσαλωτά στις αυλές, που σε κάνουν να ξεχνάς ότι βρίσκεσαι στις Κυκλάδες.
Η Σύρος είναι το μοναδικό κυκλαδίτικο νησί που δεν έχει παραδοθεί άνευ όρων στην καταστροφική επέλαση των μεγάλων τουριστικών μονάδων, των μίνι μάρκετ, των ατέλειωτων επιγραφών "rooms to let" κι αυτό γιατί δεν περιμένει το καλοκαίρι για να λειτουργήσει, αντίθετα σφύζει από ζωή όλο το χρόνο.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου