Σάββατο 2 Ιουλίου 2011

Οι Άγγλοι απαγχονίζουν τρεις νεαρούς αγωνιστές της ΕΟΚΑ

Σαν σήμερα,ο Νικηφόρος Φωκάς ανακηρύσσεται από τον στρατό αυτοκράτορας της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, οι Άγγλοι απαγχονίζουν στη Λευκωσία τρεις νεαρούς αγωνιστές της ΕΟΚΑ και στην Αυστραλία, η Κυβέρνηση της Βόρειας Πολιτείας εγκρίνει τον πρώτο -στον κόσμο- νόμο περί ευθανασίας.

Πιο αναλυτικά, το χρονολόγια της 2ας Ιουλίου:

963: Ο Νικηφόρος Φωκάς ανακηρύσσεται από τον στρατό αυτοκράτορας της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Το 960, με την ιδιότητα του δομέστικου των σχολών της Ανατολής, ο μετέπειτα αυτοκράτορας ανέλαβε επικεφαλής της εκστρατείας για την απελευθέρωση της Κρήτης από τους Σαρακηνούς (Άραβες). Συγκέντρωσε το βυζαντινό στρατό στα Φύγελα της Μ. Ασίας, κατέπλευσε στον κόλπο του Αλμυρού και άρχισε τις επιχειρήσεις εναντίον του αραβικού στρατού. Στρατοπέδευσε κοντά στο Xάνδακα (σημ. Ηράκλειο), την πρωτεύουσα της Κρήτης, επιχειρώντας ταυτόχρονα επιθέσεις εναντίον των τειχών και εξορμήσεις στο εσωτερικό, για να υποτάξει ολόκληρο το νησί. Ύστερα από εννέα μήνες δραματικής πολιορκίας, το Μάρτιο του 961, κατέλαβε το Χάνδακα και επανέφερε την Κρήτη στους κόλπους της βυζαντινής αυτοκρατορίας για τα επόμενα 250 χρόνια. Μέρος από τα λάφυρα παραχώρησε στο φίλο του Αθανάσιο Αθωνίτη, ο οποίος τον είχε ακολουθήσει στην εκστρατεία της Κρήτης, για να ιδρύσει τη Μονή Μεγίστης Λαύρας στο Άγιον Όρος. Ο ανηψιός του Φωκά Ιωάννης Τσιμισκής συνεργάστηκε με την αυτοκράτειρα Θεοφανώ, χήρα του αυτοκράτορα Ρωμανού Β', και οργάνωσε συνωμοσία για την εκθρόνισή του, η οποία και συντελέστηκε με τη δολοφονία του αυτοκράτορα τη νύχτα της 10ης Δεκεμβρίου του 969. Δολοφονήθηκε με απεχθή τρόπο, την ώρα που κοιμόταν (σαν στρατιωτικός κοιμόταν στο δάπεδο του δωματίου) από συνεργάτες του Ιωάννη Τσιμισκή.
1839: Τίθεται ο θεμέλιος λίθος του Οθώνειου πανεπιστημίου της Αθήνας, μετέπειτα Εθνικού και Καποδιστριακού.

1900... πραγματοποιείται η πρώτη πτήση με αερόστατο, στη λίμνη Κονστάνς της Γερμανίας.

1910... ο Όσκαρ Τάιμ είναι ο πρώτος άνθρωπος, που διασχίζει τον Αρκτικό Κύκλο με αυτοκίνητο.

1912... Ελλάδα, Βουλγαρία και Σερβία δημιουργούν συμμαχία ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

1916: Αρχίζει το πρώτο «Κόπα Αμέρικα», το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου των χωρών της Νοτίου Αμερικής.

1919... συμμαχικός στρατός στέλνεται στη Σμύρνη και στον Πόντο, την ίδια στιγμή, που ο Κεμάλ στρατολογεί την αντίσταση στο εσωτερικό της Μικράς Ασίας.

1921... στον πρώτο αγώνα με χρηματικό έπαθλο ένα εκατομμύριο δολάρια, ο Τζακ Ντέμπσεϊ κερδίζει με νοκ άουτ τον Γάλλο Ζορζ Καρπεντερ στον 4ο γύρο αγώνα για το πρωτάθλημα βαρέων βαρών στο Τζέρσεϊ.

1937... η Αμερικανίδα πιλότος Αμέλια Έρχαρτ και ο Γάλλος πλοηγός, Φρεντ Νούναν, εξαφανίζονται κατά τη διάρκεια πτήσης, που πραγματοποιούσαν με στόχο να κάνουν για πρώτη φορά τον κύκλο της γης ακολουθώντας τη νοητή γραμμή του ισημερινού Η βασίλισσα των αιθέρων κατέπεσε στον Ειρηνικό.

1940... τα βομβαρδιστικά του Ράιχ πραγματοποιούν την πρώτη επιδρομή τους στο Λονδίνο κατά τη διάρκεια της ημέρας.

1942... οι βρετανικές δυνάμεις σαρώνουν τον Άξονα με επίθεση στο Ελ Αλαμέιν, στη Βόρεια Αφρική.

1955... στη Γαλλία, ο στρατηγός Ντε Γκολ ανακοινώνει ότι αποσύρεται από την πολιτική.

1956: Οι Άγγλοι απαγχονίζουν στη Λευκωσία τους νεαρούς αγωνιστές της ΕΟΚΑ Ιωάννη Πατάτσο, Ανδρέα Ζάκο και Χαρίλαο Μιχαήλ. Αισθάνομαι τυχερός, που στα ταξίδια που εκανα στην Κύπρο, γνώρισα συναγωνιστές των ηρώων της ΕΟΚΑ, αλλά και μερικούς από αυτούς που γλύτωσαν την κρεμάλα. Σήμερα οι τάφοι των Κύπριων αγωνιστών βρίσκονται συγκεντρωμένοι στα «Φυλακισμένα Μνήματα» στη Λευκωσία.
Ως γνωστόν, τον αιματηρό και τιτάνιο αγώνα της ΕΟΚΑ συνόδεψαν θυσίες και ολοκαυτώματα. Κυρίως όμως από νέους. Οι νέοι της ΕΟΚΑ κλείστηκαν στα κρατητήρια και στρατόπεδα συγκεντρώσεως, έλιωσαν στα βασανιστήρια, σκοτώθηκαν σε ενέδρες, ανέβηκαν στις αγχόνες, κάηκαν ολοζώντανοι στα κρησφύγετα. Και όλα αυτά με το τραγούδι και το χαμόγελο στα χείλη.
Σαράντα επτά χρόνια από τότε, οι θυσίες και τα αίματα των Κυπρίων, όχι την Ένωση δεν έφεραν, αλλά κατέληξαν στον διαμελισμό του νησιού!
Αλήθεια, πόσοι Έλληνες ξέρουν ότι η Μεγαλόνησος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μοιρασμένη σε επτά κομμάτια?
Η Κύπρος δεν είναι το μόνο Ευρωπαϊκό κράτος που είναι μοιρασμένο στα δύο. Είναι το μοναδικό νησί στον κόσμο που έχει τέσσερις κυριαρχίες και επτά κομμάτια.
1ον. Η Ελληνική κυριαρχία χωρίζεται σε δυο κομμάτια από τις Βρετανικές βάσεις της Δεκέλειας που βρίσκονται ενδιάμεσα. Όσοι πήγαν στην Κύπρο ξέρουν καλά ότι η ελεύθερη Κύπρος είναι χωρισμένη στα δυο και για να πας από το ένα ελληνικό τμήμα στο άλλο πρέπει να περάσεις από το θεωρούμενο αγγλικό έδαφος της Δεκέλειας.
2ον.- Η κατοχική τουρκική κυριαρχία χωρίζεται σε άλλα δυο κομμάτια, ένα στη βόρεια Κύπρο και ένα άλλο (που λίγοι το ξέρουν). Βρίσκεται στα δυτικά, στην περιοχή Κόκκινα, εκτός της γραμμής που όρισε ο Αττίλας, αλλά ανήκει στο ψευδοκράτος! Ο άβατος αυτός χώρος είναι ένας τουρκοκρατούμενος θύλακας, όπου οι 300 τουρκοκύπριοι κάτοικοι του επικοινωνούν μόνο μέσω θαλάσσης. Γύρω- γύρω από τα Κόκκινα είναι το ελεύθερο κομμάτι της Κύπρου.
3ον.- Η Βρετανική κυριαρχία χωρίζεται σε άλλα δυο τμήματα, της Δεκέλειας και της Επισκοπής στα νότια του νησιού.
4ον.- Υπάρχει στην Κύπρο και η πασίγνωστη «πράσινη γραμμή» του ΟΗΕ.
Μ αυτό το παγκόσμιο ρεκόρ διαμελισμού που υπάρχει στο νησί η λύση του κυπριακού, δυστυχώς, δεν φαίνεται εύκολη.

1960... ο Αμερικανός Ντόναλντ Μπραγκ καταρρίπτει στο Στάνφορντ το παγκόσμιο ρεκόρ του επί κοντώ με 4.80μ. Ένα χρόνο μετά το ρεκόρ θα ανέβει στα 4.83 από τον Τζορτζ Ντέιβις. Το 1963, όταν θα χρησιμοποιηθούν τα πλαστικά κοντάρια θα έχουμε ραγδαία εξέλιξη των ρεκόρ.

1964... στις ΗΠΑ, ο Πρόεδρος Τζόνσον υπογράφει το νόμο για τα δικαιώματα του πολίτη, που απαγορεύει τις φυλετικές διακρίσεις.

1966: Ο Φρανκ Σινάτρα ανεβαίνει στο Νο1 του αμερικάνικου πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι «Strangers in the night».

1967... η Γαλλίδα Κατρίν Λακόστ γίνεται η πρώτη ερασιτέχνης, η πρώτη ξένη και η πιο μικρή σε ηλικία (22 ετών), που κερδίζει το US Open τουρνουά γκολφ.

1969... καθιερώνεται και στην Ελλάδα ο θεσμός του Επιτρόπου Διοίκησης.

1976... μετά τον πόλεμο του Βιετνάμ, το Βόρειο και το Νότιο Βιετνάμ ενώνονται, δημιουργώντας ένα ενιαίο κράτος με πρωτεύουσα το Ανόι. Ήταν χωρισμένο από το 1954.

1985... ο Αντρέι Γκρομίκο γίνεται Πρόεδρος της ΕΣΣΔ και ο Έντουαρντ Σεβαρντνάντζε τον αντικαθιστά στο αξίωμα του υπουργού Εξωτερικών.

1989... ορκίζεται η Οικουμενική Κυβέρνηση υπό τον Τζαννή Τζαννετάκη, ο οποίος διατηρεί και το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Εξωτερικών.

1992... ο φυσικός Στέφεν Χόκινγκς με το βιβλίο του "Το χρονικό του χρόνου" σπάει τα ρεκόρ πωλήσεων στη βρετανική αγορά βιβλίου.

1992... το Λουξεμβούργο γίνεται η πρώτη χώρα, που επικύρωσε τη συνθήκη του Μάαστριχτ για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

1993... ανεξαρτητοποιείται από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΝ ο βουλευτής Ανδρέας Λεντάκης.

1993... ο πρόεδρος της Καλτσεστρούτσι Λ. Παντσαβόλτα ολοκληρώνει τη μαραθώνια κατάθεσή του στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τις συνθήκες πώλησης της ΑΓΕΤ-Ηρακλής και τη χρηματοδότηση ιταλικών πολιτικών κομμάτων.

1994... στην Αλβανία, δικαστήριο καταδικάζει τον πρώην κομμουνιστή Πρόεδρο Ραμίζ Αλία σε 9 χρόνια φυλάκιση για κατάχρηση εξουσίας και παραβίαση των δικαιωμάτων των πολιτών.

1996... στην Αυστραλία, η Κυβέρνηση της Βόρειας Πολιτείας εγκρίνει τον πρώτο -στον κόσμο- νόμο περί ευθανασίας.

2000... με το χρυσό γκολ του Ντέιβιντ Ντρεζεγκέ στον ''ξαφνικό θάνατο'', η Γαλλία κερδίζει την Ιταλία με 2-1 στον τελικό του Euro 2000 στο Ρότερνταμ και γίνεται η πρώτη ομάδα που μετά τον τίτλο της παγκόσμιας πρωταθλήτριας κατακτά και τον τίτλο της πρωταθλήτριας Ευρώπης.

2001... το αεροδρόμιο του Λίβερπουλ ονομάζεται "Αεροδρόμιο Τζον Λένον", (φωτό) προς τιμήν του "σκαθαριού", που κατάγεται από την πόλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: