Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Σαν Σεμπαστιάν, η πόλη των Michelin

Το Σαν Σεμπαστιάν, ή Donostia στη γλώσσα των Βάσκων, είναι παραθαλάσσια πόλη στη βόρεια Ισπανία, σημαντική για την αλιεία.
Τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε μοντέρνο θέρετρο με μια υπέροχη παραλία, γνωστή ως La Concha.
Ο πληθυσμός της πόλης είναι περίπου 200.000 κάτοικοι
Το Σαν Σεμπαστιάν ιδρύθηκε το 1524 και η παλαιά πόλη στηρίζεται σε έναν αμμώδη ισθμό που συνδέει την ηπειρωτική χώρα με το δύσκολο και απότομο Monte Urgull, το οποίο περιβάλλεται από το φρούριο La Mota του 16ου αιώνα.
Η σύγχρονη πόλη εκτείνεται κατά μήκος των δυο πλευρών του ποταμού.
Την καλύτερη θέα της πόλης θα την έχετε αν κάνετε μια βόλτα με τον οδοντωτό σιδηρόδρομο.
Στο Σαν Σεμπαστιάν βρίσκονται οι πιο σπουδαίες από τις εκθέσεις τέχνης της Ισπανίας, ενώ υπάρχει και το Παλάτι Μιραμάρ, που είναι η θερινή κατοικία του Bασιλιά.
Το πρόσφατα ανακαινισμένο ενυδρείο προσελκύει επισκέπτες όλων των ηλικιών. Εντύπωση προκαλούν ο τεράστιος σκελετός φάλαινας και το υποθαλάσσιο τούνελ.
Εδώ μπορείτε να δοκιμάσετε pintxos ( ή pinchos ), όπως λένε τα tapas, συνοδεία txacoli ( λευκό κρασί ) ή sidra ( μηλίτης ) στις παραδοσιακές sidrerias.
Θυμίζω πως στο Σαν Σεμπαστιάν δραστηριοποιούνται διάσημοι σεφ και στην πόλη αναλογούν τα περισσότερα αστέρια Michelin ανά κάτοικο στον κόσμο.
Ωραία ιδέα για εκδρομή είναι το γνωστό ψαροχώρι Lekeitio, αλλά πρωτίστως το Μπιλμπάο, η πόλη που συνδυάζει το παραδοσιακό με το μοντέρνο, με το διάσημο Museo Guggenheim αλλά και τη μικρή καταπράσινη Guernica.
Στη φωτό: Ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: