Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Παράδειγμα κουράγιου και δύναμης από την Αυστραλία

Αισθάνομαι πολύ τυχερός που γνώρισα από κοντά την εικονιζόμενη Fiona Coote.
Στην Ελλάδα είναι άγνωστη, αλλά στην Αυστραλία την γνωρίζουν ακόμα και οι ...πέτρες.

Είναι ο νεώτερος άνθρωπος που έκανε μεταμόσχευση καρδιάς στο Νότιο Ημισφαίριο.

Η ιστορία της έχει συγκινήσει εκατομμύρια ανθρώπους και όλοι την θεωρούν ένα ζωντανό παράδειγμα αισιοδοξίας, κουράγιου, θέλησης και δύναμης.

Υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για μεταμόσχευση καρδιάς στην ηλικία των 14 ετών, στις 8 Απριλίου, 1984.

Δυστυχώς, μετά την εγχείρηση η Fiona Coote έπαθε αμυγδαλίτιδα και λόγω επιπλοκών αποδυναμώθηκε σημαντικά ο οργανισμός της, οπότε υπεβλήθη σε δεύτερη μεταμόσχευση στο St Vincent's Hospital, του Sydney.

Τις δυο μεταμοσχεύεσεις έκανε ο γεννημένος στη Σαγκάη καρδιοχειρουργός, Δρ Victor Chang (αριστερά), ο οποίος μεταξύ 1984 και 1990 πραγματοποίησε πάνω από 197 μεταμοσχεύσεις καρδιάς και 14 καρδιάς-πνευμόνων.

Είναι σημαντικό να προστεθεί πως εκείνη την περίοδο ο καρδιοχειρουργός, Δρ Victor Chang ανησυχώντας για την έλλειψη δωρητών οργάνων, συγκέντρωσε μια ομάδα από επιστήμονες και τεχνικούς από όλο τον κόσμο για την ανάπτυξη μιας τεχνητής καρδιάς. Αυτή η ομάδα, που εργάζονταν στη Σιγκαπούρη, στο Guangzhou και το Σίδνεϊ, δημιούργησε μηχανικές βαλβίδες της καρδιάς ιστού που ονομάσθηκαν "Βαλβίδες της καρδιάς του Αγίου Βικεντίου". Κι ενώ ο Δρ Τσανγκ και η ομάδα του είχαν σημειώσει σημαντική πρόοδο σχετικά με το σχεδιασμό μιας τεχνητής καρδιάς και είχαν γίνει εμφυτεύσεις ευρέως σε όλη την Ασία, στις 4 Ιουλίου 1991, ο Chang σκοτώθηκε, αφού πυροβολήθηκε δύο φορές στο κεφάλι από δυο άντρες από τη Μαλαισία.

Σήμερα, το πρόγραμμα που ξεκίνησε από τον αείμνηστο Δρ Victor Chang έχει γίνει επιτυχημένο, και μάλιστα ξεπέρασε τις καλύτερες προσδοκίες. Το πενταετές ποσοστό επιβίωσης είναι τώρα σχεδόν 77 τοις εκατό, πάνω από το διεθνές πρότυπο του 68 τοις εκατό.

"Από τα δύσκολα νεανικά χρόνια με την ασθένεια, που ήταν μια συνεχής αγωνία, καθώς είχε εντοπιστεί νωρίς σοβαρό πρόβλημα στην καρδιά, το οποίο απειλούσε κάθε στιγμή τη ζωή μου, μέχρι την ανατροπή, αδυνατώ να εκφράσω το συναίσθημα με λέξεις", μας αφηγείται η Fiona Coote.

«Νιώθω ευτυχία και χαρά, πίστεψα στη ζωή, είδα να δικαιώνομαι καθημερινά για τις προσπάθειες που έκανα και είμαι ευγνώμων σε όσους με βοήθησαν να έχω αυτή την εκπληκτική εμπειρία», μας είπε η Fiona Cooteκ.

Σήμερα έχει επιζήσει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο ασθενή με μεταμόσχευση καρδιάς στο νότιο ημισφαίριο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Fiona Cooteκ μεγάλο μέρος της ζωής της το αφιερώνει σε πολλές φιλανθρωπικές οργανώσεις.

Το 1999, διορίστηκε μέλος του Τάγματος της Αυστραλίας (ΑΜ), σε αναγνώριση των προσπαθειών της για την προώθηση της ευαισθητοποίησης του κοινού για τις καρδιακές παθήσεις και για το έργο της να πρωτοστατεί για άντληση κεφαλαίων για παιδιά που πάσχουν από σοβαρές και ανίατες ασθένειες.

Στην ίδια προσπάθεια μαζί της πρωτοστατούν και πολλοί Ελληνοαυστραλοί, που ίδρυσαν τον σύλλογο Καρδιοπαθών "ΣΩΣΕ ΜΙΑ ΖΩΗ".

Τώρα στα 42 της η Fiona Coote, περνά μια ήρεμη ζωή κι όπως λέει η ίδια, αποδίδει την παρατεταμένη ευημερία της στην καλή διατροφή, την άσκηση και γενικά τον υγιεινό τρόπο ζωής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: