Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

Τρεις φορές πονάει η αγάπη στην Αφρική


«Τρεις φορές πονάει η αγάπη-όταν σε κόβουν, όταν παντρεύεσαι κι όταν γεννάς», λέει παλιό αφρικανικό γνωμικό. Το κοινοβούλιο στην Ουγκάντα ενέκρινε ομόφωνα νόμο, που καθιστά παράνομη την πρακτική της κλειτοριδεκτομής, επισύροντας ποινή κάθειρξης 10 ετών σε βάρος όποιων διεξάγουν τέτοιες επεμβάσεις και ισόβιας κάθειρξης σε βάρος όσων αναγκάζουν γυναίκες να τις υποστούν, δήλωσε ένας από τους βασικούς εισηγητές του νομοσχεδίου.

«Η πρακτική αυτή έχει καταστήσει τη ζωή αναρίθμητων γυναικών αβίωτη. Λέμε, λοιπόν, όχι. Δεν μπορούμε πια να επιτρέπουμε μια τέτοια απάνθρωπη μεταχείριση σε βάρος των γυναικών», δήλωσε ο Φράνσις Επέτετ, σκιώδης υπουργός Υγείας. «Η επέμβαση αυτή είναι πολύ οδυνηρή, τόσο απάνθρωπη... οι λεγόμενοι χειρουργοί πληρώνονται για να την κάνουν», είπε. «Στήριξα αυτό το νομοσχέδιο με όλη μου τη δύναμη, με όλη μου την καρδιά», πρόσθεσε.

Παρ' ότι η κλειτοριδεκτομή δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στην Ουγκάντα, ορισμένες κοινότητες στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας εξακολουθούν να αναγκάζουν γυναίκες να υποβάλλονται σε επεμβάσεις αυτού του είδους. Τον Οκτώβριο του 2008 προύχοντες και στελέχη της αυτοδιοίκησης στην περιοχή Καπτσόρουα, όπου είναι πιο διαδεδομένη, αποφάσισαν να απαγορεύσουν τις επεμβάσεις του είδους.

Το 2007, ο ΟΗΕ είχε εγκρίνει απόφαση που χαρακτήριζε τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων των γυναικών και τόνιζε ότι αποτελεί «ανεπανόρθωτη, μη αναστρέψιμη κακοποίηση». Στην απόφαση αναφερόταν επίσης ότι οι επεμβάσεις του είδους μεγεθύνουν τον κίνδυνο μετάδοσης του HIV, καθώς και τη μητρική και βρεφική θνησιμότητα. Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι 100-140 εκατ. γυναίκες παγκοσμίως έχουν υποστεί τέτοιες επεμβάσεις. Ο νόμος πέρασε με σχεδόν καθολική έγκριση, εξαιρουμένου ενός βουλευτή.

Η κλειτοριδεκτομή είναι ένα πανάρχαιο έθιμο που επιβιώνει μέχρι σήμερα. Μια βάναυση επέμβαση στο σώμα των γυναικών, η οποία συναντάται κυρίως σε χώρες της Αφρικής. Στο Μαλί το ποσοστό των γυναικών που έχουν ακρωτηριαστεί σεξουαλικά αγγίζει το 85%! Μικρά κορίτσια αιχμάλωτα της παράδοσης και των δεισιδαιμονιών υποβάλλονται ανυπεράσπιστα στο σκληρό έθιμο, βιώνοντας φρικτές συνέπειες σε όλη τους τη ζωή.

Κλειτοριδεκτομή είναι ο συνήθης όρος με τον οποίο αναφερόμαστε στον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων. Συνίσταται στην εκτομή μέρους ή ολόκληρης της κλειτορίδας, ή και των μικρών και μεγάλων χειλέων του αιδοίου. Κάποιες φορές η διαδικασία ολοκληρώνεται με τη συρραφή της σχισμής και το στένεμα της εισόδου του κόλπου. Η πρακτική παρομοιάζεται συχνά με την ανδρική περιτομή, στην πραγματικότητα, όμως, το ακριβές αντίστοιχο στους άνδρες είναι ο ευνουχισμός.

Όπως προστάζει ένα πανάρχαιο έθιμο στο Μαλί, αυτή την τεράστια χώρα της Δυτ. Αφρικής, όλα τα μικρά κορίτσια του χωριού, πλυμμένα καθαρά, στολισμένα με ένα κοχυλάκι στο μέτωπο και με λευκό μαντήλι στα μαλλιά, έχουν συγκεντρωθεί από νωρίς στη μεγάλη αυλή. Η μέρα της κλειτοδικεκτομής είναι γιορτινή. Οι μανάδες έχουν μαγειρέψει καλό φαγητό, οι μουσικοί με τα ταμ-ταμ δίνουν το ρυθμό, και οι σοφές γερόντισσες χορεύουν και τραγουδούν.

Δεν είναι σπάνιο, μικρά κορίτσια να πεθαίνουν επιτόπου τη στιγμή της κλειτοριδεκτομής, από την ακατάσχετη αιμορραγία ή τον αφόρητο πόνο και το σοκ. Δεν είναι λίγες οι φορές που το ζευγάρι την πρώτη νύχτα του γάμου οδηγείται στο νοσοκομείο, καθώς λόγω της φραγής του κόλπου είναι αδύνατη η σεξουαλική επαφή. Και βέβαια ούτε λόγος για απόλαυση στη σεξουαλική ζωή. Η γυναίκα αντιδρά, αφού συνήθως υποφέρει, γι’ αυτό πολλά ζευγάρια οδηγούνται στο χωρισμό.

Για μια γυναίκα που έχει υποστεί κλειτοριδεκτομή είναι πιο δύσκολο να μείνει έγκυος, ενώ καθίσταται τρομερά επώδυνος και επικίνδυνος ο τοκετός. Με τα γεννητικά της όργανα κατεστραμμένα, αυξάνονται οι πιθανότητες η γυναίκα να μην τα καταφέρει και να πεθάνει η ίδια ή το παιδί στη γέννα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: