Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Παγκόσμια ημέρα κατά της δυσκοιλιότητας

Στην Ευρώπη οι ασθένειες και οι διαταραχές του πεπτικού συστήματος προσβάλλουν περίπου 40 ως 80 εκατομμύρια ανθρώπους και προκαλούν αρνητικές συνέπειες στην ποιότητα ζωής. Στην Αμερική οι ασθένειες και οι διαταραχές του πεπτικού συστήματος προκαλούν ετησίως 27 εκατομμύρια ημέρες στο κρεβάτι και 9 εκατομμύρια ημέρες απουσίας από την εργασία.

Σε οξείες περιπτώσεις δυσκοιλιότητας, εκτός του πόνου στην κοιλιά μπορούν επίσης να προκληθούν επιμηκυσμένο έντερο, αιμορροΐδες και ραγάδες.
Η αντιμετώπιση του προβλήματος, βασίζεται στη βελτίωση των διατροφικών συνηθειών και στην αύξηση των προσλαμβανόμενων φυτικών ινών είτε με τη διατροφή είτε με ειδικά συμπληρώματα.

Οι αιτίες για την εμφάνιση προβλημάτων από το πεπτικό σύστημα είναι κυρίως καθημερινές συνήθειες, όπως η κακή διατροφή, η μειωμένη κατανάλωση νερού, λαχανικών και φρούτων, η έλλειψη άσκησης, που είναι δυνατόν να προληφθούν ή να περιοριστούν. Επίσης, το άγχος και η αλλαγές στο καθημερινό πρόγραμμα, όπως τα ταξίδια, προκαλούν προβλήματα στο πεπτικό σύστημα και ειδικά στην εντερική λειτουργία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Γαστρεντερολογίας . (WGO) τονίζει ότι η διατροφή παίζει μεγάλο ρόλο στην υγεία του πεπτικού συστήματος και ότι η καθημερινή κατανάλωση κλινικά αποδεδειγμένων προβιοτικών γαλακτοκομικών προϊόντων είναι σημαντική για την υγεία του πεπτικού μας συστήματος. Προβιοτικές καλλιέργειες βρίσκουμε σε αφθονία σε πολλά προϊόντα του εμπορίου όπως στο φυσικό γιαούρτι, στο ξινόγαλα και στο κεφίρ.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Γαστρεντερολογίας για την δυσκοιλιότητα συμβουλεύει να αποφεύγεται η υπερβολική κατανάλωση τροφίμων που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και κορεσμένα λιπαρά και να προτιμάται η κατανάλωση προβιοτικών και τροφίμων που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Τα γιαούρτια και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση είναι τα κύρια προϊόντα που μπορεί να περιέχουν προβιοτικά.

Σύμφωνα με τη μελέτη καταναλωτών, 44% των γυναικών δήλωσαν ότι υποφέρουν από δυσκοιλιότητα, αλλά με βάση στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Γαστρεντερολογίας μόνο το 15% των ατόμων που πάσχουν από δυσκοιλιότητα αναζητούν ιατρική βοήθεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: