Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

Θέλεις να μεταναστεύσεις στην Αυστραλία; Μάθε κι αυτά...

Η Αυστραλία έχει αναδειχθεί ως η δεύτερη πιο επιθυμητή χώρα, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, για διαβίωση και εργασία από τους απόφοιτους πανεπιστημίων, σύμφωνα με την έκθεση της Global Professionals on the Move 2012.

Η έκθεση που συντάσσει η εταιρεία εύρεσης προσωπικού Hydrogen Group αναφέρει ότι η δημοτικότητα της Αυστραλίας οφείλεται στον τρόπο ζωής και το βιοτικό της επίπεδο, καθώς και τις ευκαιρίες καριέρας που παρουσιάζονται από την άνθιση του κλάδου εξόρυξης. Ο κ. Ιβάν Τζάκσον, διευθύνων σύμβουλος της Hydrogen Group για την Αυστραλία, δήλωσε ότι υπήρχαν 404 έργα φυσικού πόρων σε εξέλιξη στην Αυστραλία, αξίας περίπου $A450 δις.

Η Αυστραλία τα τελευταία χρόνια ακολουθεί αυστηρά ελεγχόμενη εισαγόμενη μετανάστευση εργατικού και επιστημονικού δυναμικού. Υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια όπως η σχετική νεαρή ηλικία (όχι πάνω από 50 χρόνων), η καλή γνώση των αγγλικών, πτυχίο, εμπειρία κλπ. Το μεταναστευτικό της πρόγραμμα φτάνει για το 2011-2012 τις 185.000 άτομα, αυξημένο κατά 16.000 σε σχέση με πέρυσι.

Στην κατηγορία μετανάστευσης «Εργασία και Τουρισμός» πρέπει να είσαι κάτω από 31 χρονών όταν υποβάλεις αίτηση και έχεις δικαίωμα να εργαστείς στη χώρα για τουλάχιστον 6 μήνες με έναν εργοδότη. Η διάρκεια παραμονής είναι ένας χρόνος και θα πρέπει να έχεις μαζί σου από πριν 5.000 δολάρια.

Η εφημερίδα «The Australian» έγραψε ότι οι νέες θέσεις εργασίας θα δοθούν πιο πολύ σε άνδρες που θα δουλέψουν στα ορυχεία της δυτικής Αυστραλίας και στο Κουίνσλαντ και θα δοθούν σε μεγάλο βαθμό στους τελειόφοιτους διπλωματούχους μετανάστες σπουδαστές που φοίτησαν σε σχολές της χώρας. Λέγεται από το υπουργείο Μετανάστευσης ότι πάνω από 130.000 άτομα του εξωτερικού έκαναν αίτηση για εξειδικευμένη εργασία πέρυσι, με αποτέλεσμα να αυξηθούν και τα έσοδα του κράτους.

Επίσημα στοιχεία του υπουργείου δείχνουν ότι από το 2006 ως το 2011 σε 90 Έλληνες εγκρίθηκε βίζα μόνιμης παραμονής εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού από το μεταναστευτικό πρόγραμμα, ενώ το 2010 και 2011 μέσω οικογενειακής επανένωσης ήρθαν 253 άτομα, ενώ έχουν ξεπεράσει τους 2.000 οι ομογενείς κάτοχοι αυστραλιανού διαβατηρίου που είχαν εγκατασταθεί μόνιμα στην Ελλάδα και τώρα επέστρεψαν, όπως δήλωσε πρόσφατα η πρόξενος στη Μελβούρνη.

Το κόστος υποβολής μιας τέτοιας αίτησης είναι για την πρώτη δόση 2.960 δολάρια, που δεν επιστρέφονται ακόμα και αν απορρίψουν την αίτηση και για τη δεύτερη δόση 4.190 δολάρια, όταν εγκριθεί. Μαζί με ιατρικές εξετάσεις, τεστ αγγλικών και μετάφραση ντοκουμέντων θα χρειαστούν άλλα 1.000 δολάρια.
Συνήθως περιμένεις απάντηση πάνω από 24 μήνες. Θα πρέπει να υπογράψεις και τη δήλωση «καλής συμπεριφοράς», που ορίζει να σέβεσαι τους νόμους, τη δικαιοσύνη, την πολυπολιτισμικότητα της χώρας και την κοινοβουλευτική δημοκρατία.

Πολύ πρόσφατα έγινε δημοσιογραφικός θόρυβος για μια «σχολή» για οδηγούς ταξί στη Μελβούρνη, σύμφωνα με την οποία από 500 έως 1.000 Έλληνες οδηγοί θα μετανάστευαν ομαδικά στην Αυστραλία. Τελικά η είδηση διαψέσυθηκε από την αυστραλιανή κυβέρνηση, λέγοντας ότι "το επάγγελμα των αυτοκινητιστών /οδηγών ταξί δεν συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο ειδικοτήτων που προβλέπει το υφιστάμενο πρόγραμμα μετανάστευσης".

Στην κατηγορία της εγγυημένης από επιχειρηματία λεγόμενης «βίζας 457» πρέπει να έχεις συνάψει συμβόλαιο με εργοδότη, που έχει διάρκεια μέχρι 4 χρόνια. Δεν μπορείς να αλλάξεις εργοδότη δίχως την έγκριση του υπουργείου και σε περίπτωση που διακοπεί η εργασία έχεις 28 ημέρες να επιστρέψεις στη χώρα σου.

Η «βίζα 457» εκδίδεται σε λιγότερο από ένα μήνα και θα πρέπει να εργαστείς σε πολλές περιπτώσεις έξω από τα αστικά κέντρα.

Ο συνήθης μισθός κυμαίνεται στα 49.330 δολάρια ετησίως και η πληρωμή γίνεται κάθε εβδομάδα. Οι φόροι για το παραπάνω ποσό ανέρχονται στα 14.600 δολάρια, με συντελεστή 30%, ενώ ο μόνιμος κάτοικος θα πληρώσει 8.600 δολάρια.

Πάντως η ανεργία στην Αυστραλία είναι στο 5,1% και η μερική απασχόληση φτάνει στο 40% του εργατικού δυναμικού.

Η ζωή για τον μετανάστη δεν είναι καθόλου εύκολη στην Αυστραλία. Σύμφωνα με έρευνα του «Economist» το Σίδνεϊ και η Μελβούρνη είναι στην έβδομη και όγδοη θέση των πιο ακριβών πόλεων του κόσμου, ενώ από κοντά έρχονται η Αδελαΐδα και η Βρισβάνη.

Για ιατρονοσοκομειακή περίθαλψη, αν είσαι προσωρινός μετανάστης θα πρέπει εκ των προτέρων να ασφαλιστείς. Σύμφωνα με το «Medibank Private» η ασφάλεια για ένα άτομο είναι 2.840 ετησίως, για ανδρόγυνο 5.680 και για οικογένεια με παιδί 5.965 δολάρια.

Ένα διαμέρισμα δύο δωματίων μέσα στα αστικά κέντρα στοιχίζει από 1.600 έως 1.800 δολάρια το μήνα, ενώ ένα σπίτι τριών δωματίων 1.800 έως 2.200 δολάρια.

Οι παιδικοί σταθμοί στοιχίζουν από 1.600 έως 2.000 το μήνα, ενώ αν εγκατασταθείς στο Σίδνεϊ ή την Καμπέρα και έχεις προσωρινή βίζα τα δημοτικά σχολεία χρεώνουν περίπου 6.000 το χρόνο και τα Γυμνάσια/Λύκεια πάνω από 10.000 δολάρια.

Μία άδεια κυκλοφορίας και ασφάλειας ενός αυτοκινήτου στοιχίζει πάνω από 2.500 δολάρια, ενώ για τηλέφωνο, ίντερνετ και κινητό περί τα 2.500 δολ.

Το νερό και τα αντίστοιχα δημοτικά τέλη - 3.500 δολάρια το χρόνο - ενώ για ρεύμα και φυσικό αέριο άλλα 4.000 δολάρια ετησίως.

Για περαιτέρω πληροφορίες για το μεταναστευτικό πρόγραμμα της Αυστραλίας μπορείτε να απευθυνθείτε στις ιστοσελίδες: www.greece.embassy.gov.au ή www.immi.gov.au

Δεν υπάρχουν σχόλια: