Δευτέρα 16 Απριλίου 2012

Τασμανία, το νησί που ξαναγεννιέσαι

Η Τασμανία είναι ένα μεγάλο νησί, 200 περίπου χιλιόμετρα νότια της Αυστραλίας, στην οποία ανήκει.

Χωρίζεται από την Αυστραλιανή ήπειρο από τον Πορθμό Μπας, έναν από τους δυσκολότερους για τη ναυσιπλοΐα στον κόσμο εξαιτίας των ρευμάτων του Ινδικού και του Νότιου Ωκεανού που συγκρούονται εκεί, ενισχυόμενα και από το μικρό του βάθος (γύρω στα 60 μέτρα). Εκτός από την Τασμανία περιλαμβάνει τα νησιά Bruny, King και Flinders μέσα στον πορθμό, πολλές παράκτιες νησίδες και την υποανταρκτική νήσο Macquarie, 900 μίλια νοτιοανατολικά.

Έχει πληθυσμό 502.600 κατοίκους και έκταση 68.332 km² - αντιστοιχεί πάνω από το μισό της Ελλάδας.

Η Τασμανία πρωτοκατοικήθηκε από ανθρώπους από τότε που ήταν ενωμένη με την αυστραλιανή ήπειρο, τουλάχιστον 35.000 χρόνια πριν. Αυτοί οι αβορίγινες της Τασμανίας ανήκαν σε 9 κύριες εθνοτικές ομάδες. Ο πληθυσμός τους το έτος 1803 έχει εκτιμηθεί μεταξύ 5 και 10 χιλιάδων, αλλά εξαιτίας διωγμών και ασθενειών από τους Ευρωπαίους εποίκους μειώθηκε στους 300 το 1833. Εκείνη τη χρονιά, ολόκληρος ο ιθαγενής πληθυσμός εκτοπίσθηκε στο Νησί Φλίντερς.

Ο πρώτος Ευρωπαίος που πάτησε το πόδι του στο νησί ήταν ο Ολλανδός εξερευνητή Άμπελ Τάσμαν, στις 24 Νοεμβρίου 1642, ο οποίος την ονόμασε Anthoonij van Diemenslandt, από τον χορηγό του, Κυβερνήτη των Ολλανδικών Ανατολικών Ινδιών. Το όνομα συντομεύθηκε αργότερα σε «Γη του Βαν Ντίμεν» (Van Diemens Land) από τους Βρετανούς. Ο Τζέιμς Κουκ αντίκρυσε επίσης το νησί το 1777 και αρκετοί άλλοι Ευρωπαίοι θαλασσινοί βγήκαν στις ακτές του, προσθέτοντας ο καθένας το δικό του όνομα.

Οι περισσότεροι από τους πρώτους Ευρωπαίους που εγκαταστάθηκαν στην Τασμανία ήταν κατάδικοι με τους φρουρούς τους, με αποστολή τους την ανάπτυξη της γεωργίας και άλλων παραγωγικών δραστηριοτήτων.

Πρωτεύουσα και μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη είναι το Χόμπαρτ με 205.000 κατοίκους, ενώ άλλα μεγάλα κέντρα είναι το Launceston στα βόρεια και τα Ντέβονπορτ με το Μπέρνι στα βορειοδυτικά. Το Richmond, 24 χλμ. από το Hobart, είναι η δεύτερη ιστορικότερη πόλη της Αυστραλίας μετά το Σύδνεϋ.

Βορειότερο σημείο της Τασμανίας είναι το Ακρωτήριο Γούλνορθ. Η απόσταση από εκεί μέχρι το νοτιότερο σημείο, το Νοτιοανατολικό Ακρωτήριο, είναι 364 χιλιόμετρα, ενώ η απόσταση από το δυτικότερο άκρο («Δυτικό Ακρωτήριο») μέχρι το ανατολικότερο (Ακρωτήριο Έντυστοουν) είναι 306 χιλιόμετρα (περίπου μιάμιση φορά οι διαστάσεις της Πελοποννήσου).

Το υψηλότερο βουνό της Τασμανίας είναι το όρος Όσσα - 1617 μέτρα. Αντίθετα, η κεντροανατολική περιοχή (Midlands) είναι σχετικώς επίπεδη και χρησιμοποιείται για καλλιέργειες.

Η δυτική ακτή, είναι πυκνοκατοικούμενη και 'εχει παράδοση άνω των 150 ετών στην εξόρυξη και εκμετάλλευση ορυκτού πλούτου.

Το νοτιοδυτικό τμήμα της είναι πυκνοδασωμένο και περιλαμβάνει κάποια από τα τελευταία εύκρατα δάση στο Νότιο Ημισφαίριο.

Οι βασικές παραδοσιακές πηγές πλούτου της Τασμανίας είναι: η εξόρυξη, κυρίως χαλκού, ψευδαργύρου, κασσιτέρου και σιδήρου, η γεωργία, τα δασικά προϊόντα και ο τουρισμός.

Το νησί έχει πολλά προσωνύμια, όπως "The Apple Isle" («Νησί των Μήλων») και "Holiday Isle" («Νησί των Διακοπών»). Αυτά όμως που ανταποκρίνονται περισσότερο στην πραγματικότητα είναι οι ονομασίες «Φυσική Πολιτεία» και το «Νησί που ξαναγεννιέσαι» ("Island of Rejuvenation") - από το σχετικώς παρθένο φυσικό περιβάλλον. Επισήμως, σχεδόν το 37% της επιφάνειας της Τασμανίας είναι ενταγμένο σε προστατευόμενες περιοχές, εθνικούς δρυμούς-πάρκα και Τοποθεσίες Παγκόσμιας κληρονομιάς. Λένε πως οι Τασμανοί αναπνέουν τον πιο καθαρό αέρα στον κόσμο.

Στην Τασμανία βρίσκεται το ψηλότερο δέντρο του κόσμου και μερικά από τα αρχαιότερα. Υπάρχουν δέντρα η ηλικία των οποίων φτάνει τα 10.000 χρόνια. Οι βασιλικοί ευκάλυπτοι της Τασμανίας είναι τα ψηλότερα δέντρα σκληρού ξύλου στον κόσμο μετά τις αμερικανικές σεκόγιες της Καλιφόρνιας. Στο νησί υπάρχει και το μεγαλύτερο τροπικό δάσος της Αυστραλίας, το Τάρκιν,

Ο διάβολος της Τασμανίας, είναι ένα σαρκοφάγο μαρσιποφόρο που βρίσκεται αποκλειστικά στο νησί. Ο πληθυσμός τους διαβόλου της Τασμανίας το 2005 είχε μειωθεί κατά τόπους έως και 80% από μια ασθένεια, τους όγκους του προσώπου, που εξαπλώθηκε βαθμιαία σε όλο το νησί. Πιστεύεται ότι η ασθένεια εξαπλώνεται από τις μάχες των διαβόλων πάνω από τα πτώματα από τα οποία τρέφονται, οπότε δαγκώνουν ο ένας τον άλλο στο πρόσωπο.

Παλιότερα υπήρχε κι ένα άλλο μοναδικό μαρσιποφόρο, η θυλακίνη που έμοιαζε με σκύλο. Ήταν γνωστό και σαν «τίγρης της Τασμανίας». Το κυνήγι από τους αγρότες, από κυνηγούς που έπαιρναν αμοιβή για κάθε κεφάλι από την κυβέρνηση και (στα τελευταία) από συλλέκτες και μουσεία ανά τον κόσμο, φαίνεται ότι έχει οδηγήσει στην εξάλειψή της, από το 1936.

Το κλίμα της είναι εξαιρετικά μεταβλητό, με μεγάλες διακυμάνσεις στη θερμοκρασία. Το καλοκαίρι, από τον Δεκέμβριο μέχρι τον Φεβρουάριο, η μέση μέγιστη θερμοκρασία στο επίπεδο της θάλασσας είναι 21 °C. Τον χειμώνα, από τον Ιούνιο ως τον Αύγουστο, η μέση μέγιστη θερμοκρασία στο επίπεδο της θάλασσας είναι 12 °C.

Το καλοκαίρι είναι σχετικά θερμό, με μεγάλη ηλιοφάνεια και συχνές καταιγίδες στις αρχές του. Ο καιρός είναι σταθερός μεταξύ Φεβρουαρίου και Απριλίου. Ο ψυχρός χειμώνας χαρακτηρίζεται από αιφνίδιες θύελλες και χιόνια στα υψηλότερα βουνά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα πιο ψηλά βουνά της Τασμανίας έχουν Ελληνικά ονόματα. Όσσα, Όλυμπος, Κίσαβος, Παρνασσός κ.ά. Τα έδωσε ένας Άγγλος περιηγητής, λάτρης της αρχαίας Ελλάδας, όταν επισκέφτηκε, πριν δυο και πλέον αιώνες.

Η τοπική ώρα της Τασμανίας είναι 10 ώρες μπροστά από την ώρα Γκρήνουιτς, αλλά εξαιτίας της αντιστροφής των εποχών σε σχέση με το βόρειο ημισφαίριο και της χρήσεως της θερινής ώρας, βρίσκεται πότε 7 και πότε 9 ώρες μπροστά από την ώρα Ελλάδος.

Πως θα πάτε: Αεροπορικώς σε 2,5 ώρες με Virgin Australia, Qantas, Jetstar και με πλοία των Spirit of Tasmania. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Χόμπαρτ διαθέτει τον δεύτερο βαθύτερο φυσικό λιμένα στον κόσμο, μετά το Ρίο ντε Τζανέιρο.

Μαζί με τα άφθονα θαλασσινά ο επισκέπτης ανάμεσα στ' άλλα αναζητά τα καλύτερα κρασιά της περιοχής και ανακαλύπτει ένα θεσπέσιο προϊόν του κόσμου των σταφυλιών. Περισσότερα για τα κρασιά ΕΔΩ.

Εκδηλώσεις στην Τασμανία με μεγάλο ενδιαφέρον είναι:

* Η ιστιοδρομία από το Σίδνεϋ στο Χόμπαρτ (Sydney to Hobart Yacht Race), που διαρκεί 3 ή 4 ημέρες, κατά τη διάρκεια του ετήσιου φεστιβάλ φαγητού και κρασιών Taste of Tasmania.

* Το ράλι Targa Tasmania, που προσελκύει παγκόσμιας κλάσεως οδηγούς και διεξάγεται σε όλη την Πολιτεία επί 5 ημέρες.

* Το Agfest, τριήμερη αγροτική έκθεση στο Κάρικ (δυτικά του Λάουνσεστον) αρχές Μαΐου, και τα Royal Hobart Show, Royal Launceston Show κάθε Οκτώβριο.

Στις μουσικές εκδηλώσεις περιλαμβάνεται και το Southern Roots Festival στο Χόμπαρτ κάθε Πάσχα. Πρόσφατη προσθήκη είναι το φεστιβάλ τέχνης "10 μέρες στο νησί".

ΕΔΩ ο επίσημος τουριστικός ιστοτόπος της Τασμανίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: