Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Και οι Μουσουλμάνοι γιορτάζουν τον Άγιο Γεώργιο

TO HΞΕΡΕΣ πως ο άγιος Γεώργιος έχει ταυτισθεί με τον Χιζίρ - Ελιάς των Τούρκων, που η γιορτή του ήταν στις 5-6 Μαΐου με την άνθηση της φύσης;
Στις μέρες μας φημισμένο στην Κωνσταντινούπολη είναι το πανηγύρι του Αγίου Γεωργίου Κουδουνά στην Πρίγκηπο (φωτό).

Επί ώρες οι Τούρκοι περιμένουν για να επισκεφθούν το ιστορικό μοναστήρι και να αφήσουν τα τάματά τους. Μέχρι και αρνιά θυσιάζουν για να τιμήσουν τον άγιο.

Ο Εξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Αθήνα Αρχιμανδρίτης κ. Δαμιανός, υποστηρίζει πως τρεις είναι οι λόγοι που οι μουσουλμάνοι λατρεύουν τον Αγιο Γεώργιο:
Το πράσινο χρώμα της στολής του, που για εκείνους σημαίνει τη ζωή, και γι΄ αυτό τον ονομάζουν «ο Πράσινος», δεύτερον, είναι επειδή πολλοί μουσουλμάνοι δήλωναν ότι βίωναν τα θαύματά του και, τρίτον, επειδή ως τροπαιοφόρος με το ξίφος και τη στολή, τους προκαλούσε φόβο και σεβασμό.

Αυτός ο σεβασμός των μουσουλμάνων φαίνεται και από το γεγονός ότι όλα τα μοναστήρια του Αγίου Γεωργίου που βρίσκονται στη Μέση Ανατολή διασώθηκαν και δεν γκρεμίστηκαν, όπως άλλωστε και οι ναοί που είναι αφιερωμένοι στην Παναγία.

Στην Ανατολή, φημισμένα μοναστήρια του Αγίου Γεωργίου υπάρχουν στη Λύδδα (ανήκει στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων) και στο Κάϊρο, όπου κατά την παράδοση έζησε φυλακισμένος ο άγιος.

Ο Μεγαλομάρτυς Γεώργιος ο Τροπαιοφόρος είναι ο προστάτης-Άγιος: της Αγγλίας, των χριστιανών της Παλαιστίνης, της Βηρυτού, της Γεωργίας, του βουλγαρικού Στρατού, της Καταλανίας, του Ελληνικού Πεζικού, των Μασόνων, των Προσκόπων, των Σταυροφόρων και της στάνης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αγιος Γεώργιος έζησε στα τέλη του 3ου αιώνα και στις αρχές του 4ου. Ηταν αξιωματικός του ρωμαϊκού στρατού και διακρίθηκε για τον ηρωισμό του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: