Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Μνημόσυνο για τον πρώτο Έλληνα που έφτασε στην Αυστραλία

Επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη του πρώτου Έλληνα που πάτησε το πόδι του στην πολιτεία της Νότιας Αυστραλίας, τελέστηκε στην Αδελαϊδα.

Ο Τζορτζ Νορθ ή Τραμουντάνας (George North ή Tramountanas) υπήρξε πρωτοπόρος Έλληνας μετανάστης. Γεννήθηκε το 1822 στην Αθήνα από οικογένεια καραβομαραγκών και ναυτικών από τη Λήμνο.

Ως έφηβος είχε ταξιδέψει στην Αυστραλία με κάποιο εμπορικό ιστιοφόρο με τον αδερφό του, Θοδωρή, πριν τελικά αποφασίσει να εγκατασταθεί στην Αδελαΐδα το 1842. Ο αδερφός του ταξίδεψε στο Albany της Δυτ. Αυστραλίας, όπου χάθηκαν τα ίχνη του.

Ο Γιώργης αρχικά εργάστηκε ως λιμενεργάτης και το 1846 προσλήφθηκε στο οινοποιείο «Edward John Peake’s Winery» στην μικρή πόλη Κλάριντον (Clarendon), η οποία τότε άρχισε να δημιουργείται.

Στις 26 Σεπτεμβρίου 1858, ο Τραμουντάνας παντρεύτηκε την Αγγλίδα Lydia Vosper. Προηγουμένως είχε αγγλοποιήσει το επώνυμό του, μετατρέποντάς το σε «North», δηλαδή «Βοριάς», μεταφράζοντας επακριβώς το «Τραμουντάνας» που σημαίνει «βοριάς» στην ελληνική ναυτική γλώσσα. Η γυναίκα του είχε φτάσει το 1855 από το Ντίβον (Devon) της Αγγλίας στην Αδελαϊδα, όπου ζούσε η αδερφή της, Αμέλια. Μετά τον γάμο τους εγκαταστάθηκαν στο Πορτ Λίνκολν (Port Lincoln), όπου ο Νορθ εργαζόταν χτίζοντας πέτρινους τοίχους και περιφράξεις. Το 1861 μετακόμισαν στο Green Patch, όπου γεννήθηκαν δύο γιοι τους, ο George Henry το 1861 και ο Hero Clare το 1862.

Ο Τζορτζ Νορθ με τη σύζυγό του, Λύντια, έζησαν τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής τους κοντά στην οικογένεια του μικρού γιου τους Hero στο Colton. Ο Τζορτζ απεβίωσε στις 29 Ιανουαρίου 1911 και η Λύντια στις 20 Noεμβρίου 1913. Βρίσκονται θαμμένοι στο Παλιό καθολικό νεκροταφείο της πόλης (Old Colton Catholic Cemetery).

Δεν υπάρχουν σχόλια: