Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Φαραντούρη: Προοριζόμουν για το λυρικό τραγούδι

Σήμερα, η κορυφαία ελληνίδα ερμηνεύτρια Μαρία Φαραντούρη έχει γενέθλια. Γεννήθηκε μια μέρα σαν κι αυτή το 1948 στη Νέα Ιωνία. Η καταγωγή της όμως είναι από τα Ιόνια νησιά, Κύθηρα και Κεφαλλονιά.

- "Σχεδόν από μικρό παιδάκι είχα συνείδηση της πορείας που θα ακολουθούσα. Προοριζόμουν για λυρικό τραγούδι κι εκεί που ετοιμαζόμουν να πάω στο Ωδείο για κλασικές σπουδές, έγινε η μοιραία συνάντησή μου με τον Μίκη Θεοδωράκη. Εντάχτηκα τότε στο καλλιτεχνικό και πολιτιστικό του όραμα και το τραγούδι του έγινε για μένα η πυξίδα σε αυτό το ωραίο, ατέλειωτο ταξίδι", δηλώνει η Μαρία Φαραντούρη.

- "Ήταν μία ευτυχής συγκυρία, θα έλεγα, να συναντήσω στην αρχή της πορείας μου τόσο σπουδαίους δημιουργούς, όπως ο Θεοδωράκης, ο Χατζιδάκις, ο Ρίτσος, ο Γκάτσος, ο Ελύτης", τονίζει.

-"Κάθε εποχή αναδεικνύει τις δικές της μορφές κοινωνικής οργάνωσης. Πιστεύω ότι ο χρόνος θα δώσει την ιστορικότητα στις σημερινές ανησυχίες των νέων και υποστηρίζω την ενεργή συμμετοχή τους στις δύσκολες στιγμές της κοινωνίας μας. Όταν αυτές οι στιγμές παράγουν καλλιτεχνική έκφραση, τότε ο κόσμος προχωράει ένα βήμα μπροστά", καταλήγει.

Άσμα Ασμάτων

Στίχοι: Ιάκωβος Καμπανέλλης
Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης
Πρώτη εκτέλεση: Μαρία Φαραντούρη
Άλλες ερμηνείες: Γιώργος Ζωγράφος || Αλέξια

Τι ωραία που είν’ η αγάπη μου
με το καθημερνό της φόρεμα
κι ένα χτενάκι στα μαλλιά.
Κανείς δεν ήξερε πως είναι τόσο ωραία.

Κοπέλες του Άουσβιτς,
του Νταχάου κοπέλες,
μην είδατε την αγάπη μου;

Την είδαμε σε μακρινό ταξίδι,
δεν είχε πιά το φόρεμά της
ούτε χτενάκι στα μαλλιά...

...Όταν ακούω τη Φαραντούρη αισθάνομαι την ψυχή μου καθαρή από τις καθημερινές δυσκολίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: