Κυριακή 26 Μαΐου 2013

Τελ Αβίβ, χαρούμενο και εξωστρεφές

Χαρούμενο, εξωστρεφές, φιλότεχνο, όμορφο, ολοζώντανο, γεμάτο χρώμα, το Τελ Αβίβ είναι από τις πιο... φιλικές για τους Έλληνες πόλεις. Ενα μόνο θα σας πω: Αρχιτεκτονικά αυτή η πόλη είναι γεμάτη ιδιαιτερότητες.

Πάνω απ’ όλα ξεχωρίζει η White City, Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Η Λευκή Πόλη αποτελείται από 4 χιλιάδες κτήρια και είναι μέρος του αστικού ιστού του Τελ Αβίβ. Δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1930 από Γερμανούς Εβραίους που ξέφυγαν από τους Ναζί και εφάρμοσαν την αρχιτεκτονική Bauhaus. Έχτισαν λοιπόν εκατοντάδες λευκά αστραφτερά σπίτια και δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο τέτοια μαζική συγκέντρωση μοντέρνων κτηρίων.

Το Τελ Αβίβ (στα Εβραϊκά σημαίνει "Ανοιξιάτικος Λόφος") είναι παραθαλάσσια πόλη και  πρώτη πρωτεύουσα του Ισραήλ , όταν ιδρύθηκε το κράτος. Σημερινή πρωτεύουσα είναι η Ιερουσαλήμ.

Η επίσημη ονομασία της πόλης είναι Τελ Αβίβ-Γιάφα (αρχαία Ιόππη). Βρίσκεται στα νότια των εκβολών του ποταμού Γιαρκόν και περίπου 53 χλμ. βορειοδυτικά της Ιερουσαλήμ. 

Οι Ελληνες Εβραίοι της Θεσσαλονίκης, εργάτες στο λιμάνι της πόλης, ανέλαβαν να χτίσουν το πρώτο λιμάνι του Τελ Αβίβ. Πολύ σύντομα μάλιστα δημιουργήθηκε και συνοικία των Ελλήνων Εβραίων στα νότια της πόλης. Πρόκειται για τη συνοικία Φλορεντίν (υπάρχει και ομώνυμη οδός), η οποία, αφού διασκορπίστηκαν με τα χρόνια οι Θεσσαλονικείς Εβραίοι σε διάφορα σημεία του Ισραήλ, στα κατοπινά χρόνια μετατράπηκε σε γειτονιά καλλιτεχνών και διανοουμένων.

Η πόλη αναπτύχθηκε πολύ γρήγορα από το 1909 που ιδρύθηκε σε ένα προάστιο στα βορειοανατολικά της (τότε) αραβικής Γιάφας, σε έκταση που είχε αγοραστεί από Βεδουίνους. Είναι χαρακτηριστικό πως το 1952 αριθμούσε 350.000,  σήμερα έχει περίπου μισό εκατομμύριο κατοίκους, ενώ η μητροπολιτική περιοχή έχει πάνω από 4.000.000 κατοίκους.

Παρότι στο Ισραήλ έχουν έρθει Εβραίοι από όλη την υφήλιο, είναι σαφές ότι στη χώρα επικρατεί η Μέση Ανατολή. Το διαπιστώνεις αμέσως μόλις πας στο σουκ Carmel, μια αγορά τροφίμων ( κυρίως ), τεράστια, πολύβουη και πολύχρωμη.

Βέβαια πρέπει να γνωρίζετε ότι στο Ισραήλ το Σάββατο (Shabbat) είναι σαν τη δική μας Κυριακή και όλα είναι κλειστά, με την εργάσιμη εβδομάδα να ξεκινά από την Κυριακή.

Πρόκειται για το σημαντικότερο εμπορικό κέντρο της χώρας και οι οικονομικές δραστηριότητες στην πόλη αντιπροσωπεύουν περίπου το 15% της εθνικής απασχόλησης και περίπου 17% του ΑΕΠ. Εκεί βρίσκεται συγκεντρωμένο μεγάλο μέρος της ισραηλινής βιομηχανίας και κυρίως βιομηχανίες υφαντουργίας, μεταλλουργίας, βυρσοδεψίας, τυπογραφίας και κατεργασίας διαμαντιών. Η μητροπολιτική περιοχή του Τελ Αβίβ (συμπεριλαμβανομένων των δορυφορικών πόλεων) είναι κέντρο της υψηλής τεχνολογίας του Ισραήλ και επίσης η πόλη αποτελεί σημαντικό εκπαιδευτικό κέντρο, με πολλά εκπαιδευτήρια.

Η πόλη διαθέτει οκτώ μεγάλες παραλίες, με δημοφιλέστερη την Gordon που πάντα γεμίζει από οικογένειες και τουρίστες. Από την παραλία δίπλα στο ξενοδοχείο Hilton που προσελκύει ομοφυλόφιλους, μέχρι το κομμάτι ανάμεσα στην παραλία της Ιερουσαλήμ και του Dolphinarium που είναι πιο hip, το μόνο βέβαιο είναι πως αν επισκεφθείτε το Τελ Αβίβ, θα κάνετε σίγουρα και μια βουτιά στα νερά των παραλιών του.

Μην παραλείψετε να κάνετε μια βόλτα και στη μεγάλη εσπλανάδα που απλώνεται (σε πολλά κομμάτια) στο παραλιακό μέτωπο της πόλης

Περπατώντας στην ξύλινη Γέφυρα των Ευχών στο παλιό λιμάνι Yaffa, μπορείς να κάνεις την ευχή σου πραγματικότητα. Σύμφωνα με το μύθο πρέπει όποιος αγγίζει το ζώδιό του, που απεικονίζεται σε ανάγλυφες πινακίδες κατά μήκος της γέφυρας, να κοιτάζει τη θάλασσα, προκειμένου η ευχή του να βγει αληθινή.

Η παραλία στα σύνορα Τελ Αβίβ - Γιάφο είναι το σημείο απ' όπου, αν κοιτάξεις δεξιά, βλέπεις τη νέα μεγαλούπολη και, αν κοιτάξεις αριστερά, βλέπεις την παλιά πόλη. Τη μέρα δεν έχει πολύ κόσμο, αλλά τη νύχτα η θέα είναι καταπληκτική και μαζεύει κατοίκους της Γιάφο και τουρίστες. Η καλύτερη ώρα για να πας είναι από το ηλιοβασίλεμα και μετά, μέχρι αργά το βράδυ.

Σε κανένα άλλο μέρος του Τελ Αβίβ, το παλιό δεν συναντά το καινούργιο, όσο στο λιμάνι της Jaffa στο νότο. Η ιστορία του τοποθετείται στην Εποχή του Χαλκού, όταν αποτελούσε σταυροδρόμι πολιτισμών και συνδεόταν με το λιμάνι της Αλεξάνδρειας.

Οσον αφορά την εθνική κουζίνα, στα περισσότερα εστιατόρια συνδυάζονται οι πικάντικες ή δροσερές γεύσεις της Μέσης Ανατολής και της Μεσογείου με τα πιο εκλεπτυσμένα κλασικά πιάτα της κεντρικής Ευρώπης. Στην πλατεία Dizengoff θα βρείτε το μοναδικό καφέ στο οποίο ο ταξιδιώτης όχι μόνο απολαμβάνει τον καφέ του σερφάροντας στο διαδίκτυο, αλλά μπορεί να βάλει και τα ρούχα του στο πλυντήριο.
Mοναδική και ξεχωριστή εμπειρία είναι το Blackout. Το εστιατόριο αυτό βρίσκεται στο απόλυτο σκοτάδι και ο επισκέπτης αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει όλες τις αισθήσεις του προκειμένου να ξεπεράσει την έλλειψη της όρασης. Εκεί, θα νιώσετε πόσα ακούσματα, πόσες μυρωδιές και γεύσεις δεν συνειδητοποιούμε, διότι βγάζουμε γρήγορα συμπεράσματα μέσω της όρασης. Εκεί θα μπορέσετε έστω και για λίγο να βρεθείτε στη θέση κάποιων άλλων συνανθρώπων μας και να νιώσετε ίσως τον αγώνα και το μεγαλείο τους. Οι σερβιτόροι είναι όλοι τυφλοί -ποιος θα μπορούσε να δουλέψει καλύτερα στα σκοτάδια;- γεγονός που τους παρέχει θέσεις εργασίας και τους καθιστά ψυχικά και οικονομικά ανεξάρτητους.

Το νόμισμα του Ισραήλ είναι το Shekel.

Στο Τελ Αβίβ μπορεί κανείς να βρει από hostels και μικρά ξενοδοχεία μέχρι και υπερπολυτελή ξενοδοχεία πέντε αστέρων. Τα περισσότερα ξενοδοχεία βρίσκονται στο κέντρο της πόλης και στην παραλία, ενώ υπάρχουν και κάποια ξενοδοχεία στα νότια της πόλης, τα οποία είναι λίγο φθηνότερα από αυτά του κέντρου.

Θα έπρεπε να ταξιδέψει κανείς ατέλειωτες ώρες στα περισσότερα μέρη του κόσμου για να συναντήσει τις εντυπωσιακές φυσικές αντιθέσεις που υπάρχουν στο Ισραήλ. Όμως εδώ, μία απλή διαδρομή μίας ώρας μεταφέρει τον επισκέπτη από την πόλη στην έρημο, από την κοιλάδα στο βουνό.

Διαδρομή μίας μόλις ώρας χωρίζει το Τελ Αβίβ από την Ιερουσαλήμ, την Ιερουσαλήμ από την Νεκρά Θάλασσα, το Τελ-Αβίβ από την Χάϊφα, την Χάϊφα από την καρδιά της Γαλιλαίας, το Τελ-Αβίβ από την Μπεερσέβα. Και μέσα σε αυτές τις κοντινές αποστάσεις συναντά κανείς τόπους και αντικείμενα τέχνης της Βίβλου και της πρώϊμης ιστορίας του δυτικού πολιτισμού.


Το Τελ Αβίβ εξυπηρετείται από το αεροδρόμιο Ben Gurion, που το συνδέει με αεροδρόμια σε Ευρώπη, Αμερική, Αφρική και Ασία με προγραμματισμένες πτήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και εποχιακές κατά τη διάρκεια της υψηλής τουριστικής περιόδου. Η χώρα μας συνδέεται μέσω του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος όλη τη διάρκεια του χρόνου, ενώ υπάρχουν εποχιακά δρομολόγια από και προς το Ηράκλειο, τη Θεσσαλονίκη, την Κέρκυρα, την Κω, τη Ρόδο και τα Χανιά.

Το ταξίδι στο Ισραήλ θέλει υπομονή. Στις εισόδους των σταθμών του τρένου ή των λεωφορείων, όπως επίσης στις εισόδους μεγάλων εμπορικών κέντρων, περνάς αναπόφευκτα από εξονυχιστικό έλεγχο. Γι’ αυτό, στο γυρισμό πρέπει να υπολογίσετε να πάτε περίπου τρεις ώρες πριν από την πτήση σας στο αεροδρόμιο.

Σημαντικό: Για να μην κολλήσεις στους διαρκείς ελέγχους στην είσοδο μπαρ, εστιατορίων, εμπορικών κέντρων, απόφυγε να έχεις μαζί σου μεγάλες τσάντες ή σακίδια. Όσο λιγότερα έχεις, τόσο πιο γρήγορα θα περάσεις μέσα.

Και όπως η Νέα Υόρκη δεν είναι Αμερική και η Κωνσταντινούπολη δεν είναι Τουρκία, έτσι και το Τελ Αβίβ δεν είναι Ισραήλ. «Είναι μια ''γυάλινη φούσκα'', που ζει διαφορετικά από την υπόλοιπη χώρα», όπως λένε οι κάτοικοί του. Διαφέρει πολύ από την Ιερουσαλήμ της κατάνυξης, τον τραχύ βορρά της Γαλιλαίας και τη βιβλική έρημο του νότου. Εδώ μπορείς να φιληθείς με το ταίρι σου στη μέση του δρόμου και κανείς δεν θα γυρίσει να σε κοιτάξει, ακόμα και αν ανήκεις στο ίδιο φύλο. Ναι, αν δεν μάθατε τα νέα, η πόλη πέρυσι ανακηρύχθηκε «gay πρωτεύουσα του κόσμου», βάζοντας κάτω τη Νέα Υόρκη.

Το Τελ Αβίβ, διαφημίζεται ως ο καλύτερος προορισμός για γκέι, όχι μόνο για την οργάνωση και τις ευκαιρίες που προσφέρει στους τουρίστες του, αλλά και για τους ντόπιους. Σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων στην Ευρώπη, ο αριθμός των γκέι που επιλέγουν να ταξιδέψουν είναι τεράστιος και ο ετήσιος τζίρος ανέρχεται στα 65 δισεκατομμύρια δολάρια για τους Ευρωπαίους και 62 δισεκατομμύρια δολάρια για τους Αμερικανούς. Το ωραίο κλίμα σε συνδυασμό με τις φυσικές ομορφιές της χώρας αφήνουν πίσω, τους μέχρι σήμερα δημοφιλείς προορισμούς για γκέι όπως η Μύκονος, το Βερολίνο και το Αμστερνταμ.

EΔΩ βίντεο για το Τελ Αβίβ.

Οι κάτοικοι του Τελ Αβιβ δεν είναι ιδιαίτερα ευγενικοί, εκτός κι αν διαπιστώσουν ότι είσαι τουρίστας.
Το ταξί είναι σχετικά φτηνό, αλλά οι περισσότεροι ταξιτζήδες πολύ ακριβοί για τους ξένους. Ρώτα κάποιον ντόπιο πόσα πρέπει να πληρώσεις για τη διαδρομή που θέλεις να κάνεις.
Σε υπαίθριες αγορές παζάρεψε σκληρά για κάθε πράγμα που θα αγοράσεις, το θεωρούν απολύτως λογικό και θα σου δώσουν μεγάλη έκπτωση, πολύ κάτω από την αρχική τιμή.
Η πόλη είναι φιλική για τα ποδήλατα, τα οποία μπορείς να νοικιάσεις αρκετά φτηνά και επιτόπου από stands που βρίσκονται σε διάφορα σημεία.

Εν κατακλείδι το Τελ Αβίβ είναι από αυτές τις πόλεις που αν και σε πρώτο επίπεδο δε φαντάζει ιδανικός προορισμός, μόλις το επισκεφθεί κανείς, δε θέλει να φύγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: