Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

2 Ιουνίου: Ποιοί γεννήθηκαν, ποιοί έφυγαν από τη ζωή


Σαν σήμερα, 2 Ιουνίου, γεννήθηκαν...
1740: ο Γάλλος ευγενής και συγγραφέας, Μαρκήσιος ντε Σαντ. Από τον ελευθεριάζοντα ερωτισμό που διακρίνει τα έργα του προήλθε ο όρος "σαδισμός", καθώς ο διάσημος αριστοκράτης περιέγραφε τη σεξουαλική διέγερση να προκύπτει από την πρόκληση του πόνου. από το όνομά του οποίου προέκυψε ο όρος σαδισμός.

1840: μια από τις μεγαλύτερες μορφές της αγγλικής λογοτεχνίας, ο Βρετανός μυθιστοριογράφος και ποιητής, Τόμας Χάρντι.

1857: ο Βρετανός συνθέτης, Έντουαρντ Έλγκαρ.

1904: ο Αμερικανός κολυμβητής, Τζόνι Βαϊσμίλερ, ο οποίος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1920 κέρδισε πέντε χρυσά μετάλλια και ένα χάλκινο. Αργότερα έγινε κινηματογραφικός αστέρας ενσαρκώνοντας τον "Ταρζάν".

1940: ο τέως βασιλιάς της Ελλάδας Κωνσταντίνος. Μαζί του θα σβήσει κεράκια στην τούρτα της η πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της ΟΥΝΕΣΚΟ Μαριάννα Βαρδινογιάννη.

Σαν σήμερα, έφυγαν από τη ζωή:

815: ο εξόριστος εικονολάτρης Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Νικηφόρος Α΄, που αργότερα θα ανακηρυχθεί Άγιος.

1920: δολοφονείται στο Παρίσι ο Πρόεδρος της Αλβανικής Δημοκρατίας, Εσάτ πασάς, από νεαρό Αλβανό καθηγητή, επειδή "πούλησε την πατρίδα στους Ιταλούς".

1969.: σκοτώνεται σε τροχαίο, σε προάστιο του Σαράγεβο, ο κορυφαίος μπασκετμπολίστας Ραντιβόι Κόρατς. Προς τιμήν του η FIBA δίνει το όνομά του στο ευρωπαϊκό κύπελλο, που θα ξεκινήσει το 1972.

1970: ο οδηγός αγώνων, μηχανικός και κατασκευαστής αυτοκινήτων της Φόρμουλα 1, Μπρους ΜακΛάρεν.

1978: Σαντιάγο Μπερναμπέου, Ισπανός ποδοσφαιριστής, γενικός γραμματέας και πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης. Το ποδοσφαιρικό γήπεδο της ομάδας της Μαδρίτης φέρει τ' όνομά του.

1979: ο σκηνοθέτης του θεάτρου Σωκράτης Καραντινός.

1990: ο Βρετανός ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου, Ρεξ Χάρισον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: