Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

Γεμίζεις το ρεζερβουάρ με 20 σεντς!

Σαν σήμερα, 8 Ιανουαρίου 1926 ο Αμπντούλ-Αζίζ ιμπν Σαούντ γίνεται Βασιλιάς της Χετζάζης και τη μετονομάζει σε Σαουδική Αραβία. Η Σαουδική Αραβία είναι μια από τις 76 χώρες του κόσμου στις οποίες, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία εφαρμόζεται ακόμη η θανατική ποινή.
Δεκάδες παιδιά παίζουν μπάλα και κυνηγητό στην πλατεία Ντίρα του Ριάντ. Είναι αδύνατο να πιστέψεις ότι στο ίδιο ακριβώς σημείο, κάθε Παρασκευή, πραγματοποιούνται αποκεφαλισμοί κρατουμένων. Εγκλήματα όπως η κατοχή ναρκωτικών ή ακόμη και η απλή ληστεία επισύρουν συχνά την ποινή του θανάτου, που πραγματοποιείται δημόσια μπροστά στα μάτια χιλιάδων περαστικών.
Το ταξίδι στη Σαουδική Αραβία δεν είναι από τα εύκολα. Ανέκαθεν οι έλεγχοι, σε ντόπιους και επισκέπτες, παντού ήταν εξονυχιστικοί και οι μετακινήσεις σχετικά δύσκολες, αλλά αξίζει η όποια ταλαιπωρία γι αυτό το ταξίδι γνώσεων.
Τι δεν θα ξεχάσω από αυτό το ταξίδι; Στο αεροδρόμιο την πινακίδα της εταιρίας που το κατασκεύασε: «Επιχειρήσεις Μπιν Λάντεν»! Το αεροδρόμιο είναι πολύ μοντέρνο. Αρκεί να σκεφθείτε ότι εκτός από τα καταστήματα και τα γραφεία πληροφοριών για τους τουρίστες διαθέτει 24 τράπεζες, ανταλλακτήρια συναλλάγματος, εστιατόρια και καφετέριες.
Γεμίζεις το ρεζερβουάρ της Κάντιλακ με μόλις 91 χαλάλας το λίτρο, δηλαδή περίπου 20 λεπτά! Περιττό να πούμε ότι το νερό είναι ακριβότερο από τον «μαύρο χρυσό», αλλά φυσικά δεν ψώνισα βενζίνη.
Επίσης, τυχεροί θεωρούνται και οι επενδυτές του σαουδαραβικού χρηματιστηρίου, όπου ο γενικός δείκτης σπάει σχεδόν καθημερινά το ρεκόρ της προηγούμενης συνεδρίασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: