Παρασκευή 24 Απριλίου 2009

94 χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων


Σήμερα συμπληρώνονται 94 χρόνια από τη βάρβαρη γενοκτονία των Αρμενίων από τους Τούρκους, το 1915 και το 1920, που αποτελεί ένα από τα πιο φρικιαστικά εγκλήματα της ανθρωπότητας.

Ο αποδεκατισμός του φιλειρηνικού Αρμενικού λαού με τις μαζικές δολοφονίες, τους απάνθρωπους εξευτελισμούς, τους βιασμούς, τους διωγμούς και τα βασανιστήρια, που είχαν ως σκοπό την εξολόθρευση εκατομμυρίων Αρμενίων, θα στιγματίζει για πάντα την Τουρκία.

Συμμετέχοντας στο βαρύ εθνικό πένθος του λαού της Δημοκρατίας της Αρμενίας και των Αρμενίων της διασποράς, οι Έλληνες εκφράζουν την αμέριστη συμπαράστασή τους στον δίκαιο αγώνα που διεξάγουν για διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας και την πλήρη αποκατάσταση των βάναυσα καταπατημένων εθνικών τους δικαιωμάτων.

Σήμερα, που η Τουρκία επιδιώκει να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι υποχρέωση των κρατών-μελών της να συμπαρασταθούν στον αγώνα αυτό και να αποκαταστήσουν την ιστορική αλήθεια και τα εθνικά δικαιώματα των Αρμενίων.

Ιδιαίτερα ο Έλληνας, ο οποίος αποτελεί θύμα και αυτός του βάναυσου και αδίστακτου τουρκικού επεκτατισμού, συμπάσχει και συμπαρίσταται τόσο στον Αρμενικό λαό όσο και σε όλους τους λαούς που υποφέρουν από την επιθετικότητα των ισχυρότερων.

Με αφορμή την επέτειο της γενοκτονίας των Αρμενίων, η διεθνής κοινότητα πρέπει να πάρει θέση, να καταδικάσει και να αναγνωρίσει ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας τη γενοκτονία των Αρμενίων και η Τουρκία να αναγνωρίσει και να παραδεχθεί το έγκλημα της και να απολογηθεί στον αρμενικό λαό, αλλά και στην ανθρωπότητα.

Κάθε ελεύθερος άνθρωπος καταδικάζει με αποτροπιασμό τις σφαγές ενάμιση περίπου εκατομμυρίου Αρμενίων και τον ξεριζωμό άλλων δυόμιση εκατομμυρίων από τις πατρογονικές τους εστίες.

Εν τω μεταξύ, από πέρυσι, συνομιλούν Τουρκία και Αρμενία για την αποκατάσταση των σχέσεών τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι Τουρκία και Αρμενία κατέληξαν σε συμφωνία πλαίσιο για την ομαλοποίηση των σχέσεών τους, ύστερα από σχεδόν ένα αιώνα εχθρότητας.

Η εξέλιξη αυτή εκτιμάται ότι θα ενισχύσει τις ευρωτουρκικές σχέσεις, θα ικανοποιήσει τις Ην.Πολιτείες, ταυτόχρονα όμως αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις από το Αζερμπαϊτζάν- τον πλούσιο, σε πετρέλαιο, σύμμαχο της Τουρκίας.

Η συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών πραγματοποιήθηκε την παραμονή της επετείου για τις "μαζικές δολοφονίες" των Αρμενίων από τους Οθωμανούς Τούρκους το 1915 και, λίγο μετά την επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Τουρκία.

Ωστόσο, άγνωστο παραμένει το πώς θα μπορούσε να επιλυθεί η μεγαλύτερη διαφορά ανάμεσα στις δύο χώρες- τα εγκλήματα του 1915. Η Τουρκία δέχεται ότι πολλοί χριστιανοί Αρμένιοι δολοφονήθηκαν από Οθωμανούς Τούρκους αλλά αρνείται ότι ο θάνατος των περίπου 1,5 εκατομ. ανθρώπων συνιστά "γενοκτονία".

Δεν υπάρχουν σχόλια: