Σάββατο, 5 Ιανουαρίου 2013

Τρως το σούσι και σου έρχεται ένα κύμα θαλασσινών αρωμάτων

Στη φωτό: Ο Πρόεδρος του Kiyomura Co Kiyoshi Kimura, ο οποίος διευθύνει μια αλυσίδα εστιατορίων σούσι, ποζάρει με ένα τόνο μπροστά από το εστιατόριο του έξω ψαραγορά Tsukiji στο Τόκιο.

Ο Kimura κέρδισε την προσφορά για τον τόνο με ένα ρεκόρ:
Πρόσφερε 155,40 εκατομμύρια γιεν (1.762.700 δολάρια), κερδίζοντας την πρώτη δημοπρασία τόνου της χρονιάς, που έγινε στην φημισμένη ψαραγορά.


Το σούσι είναι ιαπωνικό παραδοσιακό φαγητό το οποίο έχει ως βάση το ξυδάτο ρύζι (σάρι), το οποίο συνδυάζεται με άλλα υλικά που αποκαλούνται Νέτα (neta). Συνήθως αυτά τα άλλα υλικά είναι θαλασσινά και ψάρια. 


Το κρέας χωρίς το ρύζι λέγεται σασίμι (sashimi). Το σασίμι είναι κυρίως από κρέας τόνου και σολομού.
Το σούσι σερβίρεται σχεδόν πάντα με σάλτσα σόγιας, γουασάμπι και τζίντζερ.


Πάντως, το πρώτο σούσι, γνωστό και ως Νάρε σούσι αναπτύχθηκε πρώτα στην Νοτιοανατολική Ασία, περίπου τον 7ο αιώνα μ.Χ. και μετά διαδόθηκε στην Ιαπωνία.
Υπάρχουν αναρίθμητα καταγεγραμένα είδη Σούσι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: