Σάββατο 1 Αυγούστου 2020

To Σκυριανό αλογάκι

Εκτός από την άγρια ομορφιά της και το έντονο παραδοσιακό της χρώμα, που πλέον το συναντά κανείς σε ελάχιστα νησιά, η Σκύρος φημίζεται και για κάτι ακόμη: Τα αλογάκια της.

Η Σκύρος αν και ανήκει στις Σποράδες, είναι σχετικά απομακρυσμένη από το σύνολο αυτών των νησιών. Η απομόνωση της αυτή, βοήθησε στη διατήρηση της ράτσας του Σκυριανού αλόγου, το οποίο βρίσκεται στο νησί από την αρχαιότητα.
Καθώς τα αλογάκια της Σκύρου, δεν αναμίχθηκαν με άλλες ράτσες αλόγων, έχουν διατηρήσει αναλλοίωτα τα χαρακτηριστικά που τα ξεχωρίζουν από άλλα πόνυ και τα κάνουν μοναδικά στον κόσμο. Το ύψος τους φτάνει τα 116 εκατοστά. Τα πόδια τους είναι λεπτά, γερά και νευρώδη με δυνατές κλειδώσεις. Η ουρά είναι τοποθετημένη χαμηλά, θυσανωτή και μακριά. Συχνά φθάνει ως τις οπλές οι οποίες είναι μικρές, σκληρές, συνήθως μαύρες και δεν χρειάζονται πετάλωμα. Χαρακτηριστικό τους οι τρίχες στις οπλές, τα λεγόμενα «φτερά». Το χρώμα των αλόγων είναι συνήθως στις αποχρώσεις του καφεκόκκινου και του καστανού (ορφνό) πιο σπάνια του λευκού ή γκριζόφαιου (φαιά) και σπανιότερα του ξανθού. Κάποια έχουν λευκό σημάδι στο πρόσωπο (αστεράτα ή ρεμπά). Το σκυριανό αλογάκι ανήκει στο είδος Equus Cabalus αλλά λόγω του μικρού του μεγέθους θεωρείται ως ξεχωριστή φυλή η οποία ονομάζεται Equus Cabalus Skyros Poni ή Equus Cabalus Skyriano, στην ελληνική: σκυριανό αλογάκι.
Κατά την αρχαιότητα η ράτσα του Σκυριανού αλόγου υπήρχε παντού στην τότε Ελλάδα. Αυτό συμπεραίνεται από διάφορα αγάλματα εκείνης της εποχής και κυρίως από τα άλογα που αναπαριστώνται στο αέτωμα του ναού του Παρθενώνα στην ακρόπολη της Αθήνας.
Ο αριθμός των αλόγων μειώνεται δραματικά, καθώς η συντήρηση και διαβίωση τους είναι ιδιαίτερα ακριβή. Αξίζει να αναφερθεί ότι έχουν γίνει κινητοποιήσεις για τη διατήρηση και σωστή διαβίωση του Σκυριανού αλόγου και η Ε.Ε. έχει εγκρίνει κονδύλια για τις ανάγκες επιβίωσης και φυσιολογικής διαβίωσης του, σε ειδικούς φυσικούς χώρους.
Κατά την παραμονή σας στη Σκύρο μπορείτε να επισκεφθείτε τα Σκυριανά αλογάκια στο κέντρο ελεγχόμενης αναπαραγωγής του Σκυριανού Αλόγου το οποίο βρίσκεται στο Κτήμα Μουριές. Σήμερα ο αριθμός τους φτάνει τα 300, με τα 170 από αυτά να είναι στη Σκύρο και τα υπόλοιπα σε άλλες φάρμες στην Ελλάδα, ενώ περίπου 30 σκυριανά άλογα βρίσκονται σε μια φάρμα στη Σκοτία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: