Σάββατο 8 Αυγούστου 2020

Βίτοσα, ο πνεύμονας της Σόφιας

Το όρος είναι πολύ γνωστό και δέχεται επισκέπτες είτε για αθλητικό τουρισμό, π.χ. για αναρρίχηση ή σκι, είτε για να θαυμάσουν το Εθνικό Πάρκο Vitosha. 

Tο βουνό Βίτοσα είναι το μεγαλύτερο φυσικό πάρκο στη Βουλγαρία, με έκταση πάνω από 100 τετραγωνικά μίλια. Eίναι το παλαιότερο πάρκο στα Βαλκάνια, αφού υπάρχει από το 1934 και δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες να ανακαλύψουν ποτάμια, καταρράκτες, σπήλαια και μοναστήρια. Απέχει μόνο 15 χλμ. από τη Σόφια.

Στο βουνό φωλιάζουν πάνω από 100 είδη πτηνών, ζει επίσης απίστευτη ποικιλομορφία εντόμων και άγριων ζώων. Στη Βίτοσα συναντάται και το 50% των φυτικών ειδών της Βουλγαρίας. Στις πλαγιές του βουνού είναι και η εκκλησία της Μπογιάνα χτισμένη στα τέλη του 10ου αιώνα, η οποία, για τις τοιχογραφίες της του 13ου αιώνα, έχει περιληφθεί στον Κατάλογο της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Άλλα αξιοθέατα του όρους είναι το μοναστήρι Dragalevtzi και η μεγαλύτερη σε μήκος σπηλιά της χώρας, η Duhlata. Η πρόσβαση στο βουνό γίνεται εύκολα με αστικά λεωφορεία που ξεκινούν από το κέντρο της πόλης και με το τελεφερίκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: