Παρασκευή 7 Αυγούστου 2020

Πόρος, νεοκλασική γοητεία

Πλησιάζοντας τον Πόρο με το καράβι, από μακριά δεσπόζει στην ψηλότερη κορυφή του λόφου το ιστορικό Ρολόι του. Κτίστηκε το 1927, είναι ορατό από παντού και αποτελεί το στολίδι της πόλης. Από εδώ η θέα στο λιμάνι και τις απέναντι ακτές είναι εξαιρετική.

O Πόρος αποτελείται από δυο νησιά τη Σφαιρία και την Καλαυρία. «Πόρος» σημαίνει στενό θαλάσσιο πέρασμα και εδώ πρόκειται για τη θαλάσσια λωρίδα που χωρίζει τα δυο νησιά από το Γαλατά. Κάποτε αυτό το πέρασμα ήταν τόσο ρηχό που το 200 μ.Χ. ο Παυσανίας το πέρασε περπατώντας στο βυθό.

Σε αντίθεση με την πευκόφυτη Καλαυρία που κατοικούνταν από την αρχαιότητα, η Σφαιρία κατοικήθηκε τον 15ο αιώνα από Αρβανίτες που έφτασαν στον πόρο κυνηγημένοι από τους Τούρκους.

Τα σπίτια στην παραλία είναι μεγάλα νεοκλασικού ρυθμού, ενώ είναι απλά διώροφα στη Μπρίνια, στο Μύλο, στην Πούντα και στο Καστέλι. Οι πρώτες κατοικίες κτίσθηκαν το 1463 στην περιοχή γύρω από το Ρολόι.

Στο κέντρο βρίσκονται το Δημαρχείο το Αρχαιολογικό Μουσείο, η Δημοτική βιβλιοθήκη και η Αίθουσα Εκθέσεων - Πολιτιστικών εκδηλώσεων. Αξίζει ένας περίπατος ψηλά στις γειτονιές και μια επίσκεψη στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Γεωργίου για το θόλο του, τον οποίο έχει αγιογραφήσει ο Κώστας Παρθένης. Το νησί διατηρεί ακόμα κάτι από την ρετρό ατμόσφαιρα του παρελθόντος. Άλλωστε στον Πόρο έχουν γυριστεί κλασικές ελληνικές ταινίες, όπως οι: «Μια ζωή την έχουμε» με τον Δημήτρη Χορν και την Υβόν Σανσόν, «Η Αλίκη στο Ναυτικό», «Τύφλα να ’χει ο Μάρλον Μπράντο» με τον Θανάση Βέγγο κ.ά.

Αξίζει να δείτε τα ερείπια του ναού του Ποσειδώνα, από τον οποίο σώζονται δομικοί λίθοι της βάσης του, που αποκαλύφθηκαν το 1854. Ο ναός είχε κτισθεί πριν από 2.600 χρόνια και ήταν το κέντρο της Αμφικτιονίας της Καλαυρίας. Επίσης ήταν ένα παραδοσιακό άσυλο για τους ναυαγούς ναυτικούς και τους πρόσφυγες, στο οποίο ο αρχαίος ρήτορας των Αθηνών Δημοσθένης βρήκε καταφύγιο και στη συνέχεια αυτοκτόνησε πίνοντας δηλητήριο, το έτος 322 π.X.

H είσοδος στο λιμάνι αποκαλύπτει μια δραστήρια προκυμαία που είναι γεμάτη με τα καφέ και τα εστιατόρια και ένα πλήθος μικρών σκαφών, καθώς και τα επιβατηγά πλοία αλλά και το πορθμείο, που μεταφέρει απέναντι στο Γαλατά όπου βρίσκεται το Λεμονοδάσος. Από εκεί κανείς μπορεί να πάει στο Μοναστήρι και στις παραλίες Ασκέλι ή και το Νεώριο.

Από το Γαλατά κάποιος μπορεί να πάει στην κωμόπολη της Τροιζίνας κοντά στην οποίο βρίσκονται τα υπολείμματα της αρχαίας Τροιζίνας, θρυλικού τόπου γεννήσεως του Θησέα.

Επίσης από τον Γαλατά πολύ καλοί οδικοί άξονες οδηγούν στην Επίδαυρο και το Ναύπλιο.

Αυτό το νησί έχει κάτι το ξεχωριστό. Ο Πόρος είναι ο ιδανικός κοντινός προορισμός για μια διήμερη ρομαντική απόδραση αλλά και για οικογενειακές διακοπές - όπως τις κάναμε όταν ήμασταν παιδιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: