Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020

Νίσυρος - Γυαλί, το νησί της ελαφρόπετρας

Το Γυαλί, βρίσκεται ανάμεσα στην Κω και την Νίσυρο (σε απόσταση περίπου 7 χιλιόμετρα). Έχει έκταση 4,6 τετραγωνικά χιλιόμετρα και είναι ένα από τα έξι μικρονήσια που περιβάλλουν τη Νίσυρο. Τα υπόλοιπα πέντε είναι η Παχειά, η Πυργούσα, η Κανδελιούσα, η Στρογγυλή και ο Άγιος Αντώνιος.
Κατά τους γεωλόγους, δημιουργήθηκε πριν από 200.000 χρόνια, από συσσώρευση πυροκλαστικών υλικών, τα οποία εκτινάχθηκαν από το ηφαίστειο της Νισύρου, ίσως δε και από άλλα γειτονικά ηφαίστεια, που πρόσφατα εντοπίστηκαν στον γύρω θαλάσσιο βυθό.

Το νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού αποτελείται από παχιά στρώματα ελαφρόπετρας, που έχουν αποτεθεί από δυο εκρήξεις, μετά το σχηματισμό της Νισύρου. Η πρώτη έκρηξη απέθεσε σε ρηχή θάλασσα πάνω από 160 μέτρα πάχους στρώματα κίσσηρης, αυτή που εκμεταλλεύεται από το 1956 η εταιρεία Λάβα Α.Ε. Η δεύτερη έκρηξη αποθέτει ένα στρώμα ελαφρόπετρας 3-4 μέτρων πάχους στο Γυαλί, ενώ καλύπτει και τη Νίσυρο με λιθαράκια ελαφρόπετρας που φτάνουν έως και ένα μέτρο πάχος.
Το βορειοανατολικό τμήμα του νησιού Γυαλί αποτελείται ολοκληρωτικά από παχιά ρεύματα φυσικού γυαλιού (από όπου παίρνει και το όνομα του το νησί), ο γνωστός οψιανός και περλίτης.

Το ηφαίστειο του Γυαλιού, είναι ανενεργό και βρίσκεται σε απόσταση 7 περίπου χλμ από το ηφαίστειο της Νισύρου, έχει δύο ηφαιστειακούς δόμους, τον βορειοανατολικό και τον νοτιοδυτικό, οι οποίοι συνδέονται μεταξύ τους με ένα στενό ισθμό.

Αξίζει να αναφερθεί πως στην επανάσταση του 1821 εδώ έβρισκε καταφύγιο ο Ανδρέας Μιαούλης.

Φωτογραφία στο Γυαλί, μοναδικό τοπίο από βράχους που είναι σμιλεμένοι από τον αέρα και το νερό - η ανθρώπινη παρουσία καθόλου δεν μείωσε τη μαγεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: