Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Ταξίδι στην Αίγυπτο "Στα βήματα της Αγίας Οικογένειας"

Με στόχο την ενδυνάμωση του τουρισμού της Αιγύπτου, το Υπουργείο Τουρισμού της χώρας αποφάσισε να προωθήσει τον θρησκευτικό τουρισμό με ένα πρόγραμμα που βασίζεται στην επίσκεψη της Αγίας Οικογένειας στην Αίγυπτο και τη διαδρομή της.

Παρουσίαση αυτού του προγράμματος έγινε σε προσκεκλημένους ιερωμένους και ταξιδιωτικούς δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο, από τις 20- 26 Οκτωβρίου 2014.

Τα Θεοβάδιστα μέρη στην Αίγυπτο, συμπεριλαμβάνονται πλέον σε τουριστικά πακέτα με την ονομασία "Στα βήματα της Αγίας Οικογένειας", όπου οι επισκέπτες μπορούν να δουν από που πέρασε και που έμεινε για μικρά χρονικά διαστήματα η Ιερή Οικογένεια όταν έφυγε από την Ιουδαία.

Χιλιάδες τουρίστες συρρέουν κάθε χρόνο στη χώρα για να δουν τα άγια μέρη, ξεκινώντας από εκκλησίες και μοναστήρια που βρίσκονται στο παλιό Κάϊρο και συνεχίζοντας στα νότια της Αιγύπτου, ιδιαίτερα στην περιοχή της Θηβαΐδας, που κάποτε ήταν η μήτρα και το κέντρο του ορθόδοξου μοναχισμού (ενώ υπάρχει και ουνιτική κοπτική Εκκλησία, που υπάγεται στον παπικό θρόνο). Μέχρι το 1951 στην κοπτική Εκκλησία υπαγόταν και η Εκκλησία της Αιθιοπίας,  οποία όμως από το 1951 είναι ανεξάρτητη.

Αξιόλογα σημεία όπου πέρασε κι έζησε η Αγία Οικογένεια εκτός από το Κάϊρο κι αξίζει να δει ο επισκέπτης είναι:

* το Monastery of El Naramus, 

* το Monastery of Virgin Marry στην Adawia, 

* το Monastery of St. Bishoy στην Alexandria Desert High Way, 

* το Monastery of Al Muharraq Deir Drunka στο Assiut, 

* το Monastery στο Gabal el Tair.

Ακολουθώντας το πρόγραμμα "Στα βήματα της Αγίας Οικογένειας" ο επισκέπτης διαπιστώνει την αναβιώση του μοναχισμού με νεότερους Κόπτες που φορούν ράσα με κεντημένα κουκούλια και ζουν μέσα σε τείχη στην έρημο. 

Αξίζει να τονισθεί ότι υπάρχουν και μια σειρά από ασκητές μοναχούς που ζουν σε σπηλιές που είναι διάσπαρτες γύρω από την κοιλάδα της Νατρούν. 

Πρόκειται για πολύ σημαντικά μοναστικά κέντρα, στα οποία φυλάσσονται τα ιερά (κάποια από αυτά άφθαρτα) λείψανα πολλών από τους κορυφαίους αγίους αναχωρητές των αρχαίων χρόνων (οι οποίοι όμως ήταν ορθόδοξοι, αφού εξάλλου πολλοί από αυτούς είχαν ζήσει πριν από την εποχή του μονοφυσιτισμού).

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι Κόπτες και η Κοπτική Ορθόδοξη Εκκλησία, ζουν σ’ ένα ισλαμικό περιβάλλον και αποτελούν το 12% του πληθυσμού της Αιγύπτου.

Παρακάτω φωτογραφικό υλικό από το ταξίδι "Στα βήματα της Αγίας Οικογένειας".




Δεν υπάρχουν σχόλια: