Τρίτη, 18 Νοεμβρίου 2014

Πτωτική τροχιά στις ξενοδοχειακές τιμές

Οι Χριστουγεννιάτικες αγορές, σιγά σιγά ανοίγουν στις Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, οι τουρίστες σχεδιάζουν μικρές εξορμήσεις στη στολισμένη Ευρώπη και οι ξενοδοχειακές τιμές στις περισσότερες περιπτώσεις ακολουθούν πτωτική τροχιά. Αυτά είναι τα αποτελέσματα του Καταλόγου Ξενοδοχειακών τιμών της www.trivago.gr (trivago Hotel Price Index (tHPI) για το μήνα Νοέμβριο 2014.
Η πλειοψηφία των Ευρωπαϊκών πόλεων ακολουθεί την ίδια πολιτική όσον αφορά στις μέσες ξενοδοχειακές τιμές για το μήνα Νοέμβριο. Οι ξενοδοχειακές τιμές πέφτουν λίγο πριν τα Χριστούγεννα, ειδικά σε πρωτεύουσες τις Ευρώπης που κατά παράδοση αποτελούν αγαπημένο προορισμό για την περίοδο λίγο πριν τα Χριστούγεννα, όπου όλα είναι στολισμένα και οι Χριστουγεννιάτικες αγορές έτοιμες να υποδεχτούν τους επισκέπτες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Πράγα της Τσεχίας με πτώση των ξενοδοχειακών τιμών σε ποσοστό 27 τοις εκατό σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και τη μέση ξενοδοχειακή τιμή να κυμαίνεται στα 81 ευρώ ανά διανυκτέρευση έναντι 111 ευρώ τον Οκτώβριο.
Το ίδιο σκηνικό και στη Βιέννη, με την Αυστριακή πρωτεύουσα να παρουσιάζει μείωση τιμών της τάξεως του 17 τοις εκατό και τη μέση τιμή δίκλινου δωματίου ανά διανυκτέρευση για το μήνα Νοέμβριο να προσγειώνεται στα 113 ευρώ έναντι 136 ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ποσοστό πτώσης 20 τοις εκατό για την Ουγγρική πρωτεύουσα, η οποία αποτελεί αγαπημένο προορισμό των ταξιδιωτών, με τη μέση ξενοδοχειακή τιμή να κατρακυλά στα 66 ευρώ, έναντι 83 ευρώ τον Οκτώβριο 2014.
Η Ελληνική πρωτεύουσα παρουσιάζει σημαντική μείωση των ξενοδοχειακών τιμών (79 ευρώ ανά διανυκτέρευση, έναντι 104 ευρώ τον Οκτώβριο) και εξασφαλίζει την πέμπτη θέση στη λίστα των φθηνότερων Ευρωπαϊκών πρωτευουσών για το τρέχοντα μήνα.
Όπως φαίνεται στον σχετικό πίνακα, το νησί της Αφροδίτης, καταλαμβάνει την πρώτη θέση στη μείωση των ξενοδοχειακών τιμών δίκλινου δωματίου ανά διανυκτέρευση για το μήνα Νοέμβριο 2014. Το ποσοστό μείωσης αγγίζει το 29 τοις εκατό και η μέση τιμή κατρακυλά στα 78 ευρώ ανά διανυκτέρευση.  Ελλάδα και Κύπρος καταφέρνουν να καταλάβουν μια θέση στην εξάδα των κρατών με τη μεγαλύτερη πτώση τιμών, ενώ την εξάδα συμπληρώνουν η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Ιταλία και η Τουρκία.
Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι το μόνο κράτος που παρά τη μεγάλη μείωση ξενοδοχειακών τιμών, της τάξεως του 20 τοις εκατό, εξακολουθεί να διατηρεί τιμές πάνω από τα 100 ευρώ, 106 ευρώ για την ακρίβεια, είναι η γείτονα Ιταλία.
Οι περισσότεροι κατά παράδοση χειμερινοί προορισμοί της Ελλάδας διατηρούν το Νοέμβριο χαμηλές ξενοδοχειακές τιμές, με σημαντικές μειώσεις τιμών ή πολύ μικρές αυξήσεις που δεν είναι ικανές να αλλάξουν το τοπίο των τιμών.  Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Καστοριά, με ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά μείωσης τιμών 16 τοις εκατό και τη μέση τιμή ανά διανυκτέρευση στα 63 ευρώ έναντι 75 ευρώ τον περασμένο μήνα. Το ίδιο ποσοστό μείωσης και σε έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς για city break, το Ναύπλιο. Η μέση τιμή δίκλινου δωματίου κατρακυλά στα 77 ευρώ έναντι 92 ευρώ τον προηγούμενο μήνα.  Αξίζει να σημειωθεί ότι το Καρπενήσι, ένας από τους δημοφιλέστερους χειμερινούς προορισμούς, παρά το γεγονός ότι εν συγκρίσει με τον Οκτώβριο παρουσιάζει μια μικρή αύξηση των ξενοδοχειακών τιμών (δυο τοις εκατό), παραμένει εξαιρετικά φτηνός με τη μέση τιμή δίκλινου δωματίου να κυμαίνεται στα 58 ευρώ ανά διανυκτέρευση.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: