Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014

Κρακοβία, μια πόλη ζωντανό μουσείο

Τo 1978, άγνωστη ως τότε σε πολλούς, η Κρακοβία μπήκε πρώτη στη λίστα των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς που συγκρότησε η ΟΥΝΕΣΚΟ. Ετσι, πέρα από πολιτιστικό και καλλιτεχνικό κέντρο της χώρας, αποτελεί ένα ζωντανό μουσείο, μια πόλη που μοιάζει να ξεπήδησε από τις σελίδες κάποιου παραμυθιού. 

Υπήρξε επί πεντακόσια χρόνια πρωτεύουσα της Πολωνίας. Τα παλάτια, οι εκκλησίες και τα μέγαρα της Κρακοβίας έχουν να δείξουν πλούτο χρωμάτων, αρχιτεκτονικών λεπτομερειών, βιτρώ, έργων ζωγραφικής, γλυπτών και επιπλώσεων. 

Οι αποστάσεις μεταξύ της παλιάς πόλης, του Kazimierz και της νέας πόλης καλύπτονται άνετα με τα πόδια. Η κλασσική διαδρομή για την εξερεύνηση της παλιάς πόλης είναι περισσότερο γνωστή ως "Βασιλικός Δρόμος", εξαιτίας του γεγονότος ότι αυτήν ακολουθούσαν οι βασιλιάδες της Πολωνίας προκειμένου να φτάσουν στο Κάστρο του Wawel, όπου πραγματοποιούταν η στέψη τους, ακόμη και μετά τη μεταφορά της πρωτεύουσας στη Βαρσοβία. Η οδός Kanonicza, που οδηγεί από τη Stare Miasto στο λόφο Wawel, είναι πολύ γραφική, με κατοικίες από το 14ο αιώνα: μέχρι και ο πάπας Ιωάννης Παύλος ΙΙ έμενε εδώ. 

Σε γενικές γραμμές, η Κρακοβία δεν είναι ακριβή πόλη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: