Τετάρτη, 24 Σεπτεμβρίου 2014

Σκορδαλιά με τριμμένο φιστίκι Αιγίνης

10.000 τόνους φιστίκια Αιγίνης παράγει κάθε χρόνο η χώρα μας και
θεωρούνται κορυφαία σε γεύση παγκοσμίως.
Ανάλογη φήμη έχει και του Bronte της Σικελίας.
Από το 1996 η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέταξε τα φιστίκια Αιγίνης στη λίστα με τα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.).
Η συγκομιδή του φιστικιού Αιγίνης γίνεται από τα τέλη Αυγούστου μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου. Ένα μήνα πριν από την ωρίμανση, αρχίζει να χρωματίζεται το περικάρπιο κι ακολουθεί το σχίσιμο του ενδοκάρπιου.

Η φιστικιά καλλιεργείται στην Αίγινα από τα μέσα του 19ου αιώνα και από εκεί στη συνέχεια επεκτάθηκε σε πολλά μέρη της Ελλάδος.
Κατάγεται από την Κεντρική Ασία, ενώ ήρθε στη Μεσόγειο τη ρωμαϊκή περίοδο. Σήμερα η καλλιέργειά της έχει αναπτυχθεί στη Νότια Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή αλλά και σε πολλές ξηροθερμικές περιοχές της Ασίας και της Αφρικής.
Η κυριότερη χώρα παραγωγής της φιστικιάς είναι το Ιράν, ενώ καλλιεργείται σε σημαντικές εκτάσεις στην Τουρκία, στις ΗΠΑ και στη Συρία.

Εκτός από τα φουρνισμένα φιστίκια και το γλυκό του κουταλιού, που είναι τα πιο διαδεδομένα, συνιστάται να δοκιμάσετε:
- Φέτα σε κρούστα από φιστίκι και σουσάμι με μέλι και σος μπαλσάμικου,
- Cheesecake με ανθότυρο και φιστίκι Αιγίνης και 
Σκορδαλιά με τριμμένο φιστίκι Αιγίνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: