Παρασκευή, 12 Σεπτεμβρίου 2014

Παστελαριές Ρόδου

Για τα αποξηραμένα σύκα φημίζονται η Καλαμάτα, ο Ταξιάρχης και η Κύμη της Εύβοιας, για τις παστελαριές τους η Χίος κι η Λέσβος, ενώ η Κέρκυρα για τις συκομαΐδες της.


Στη Ρόδο φημισμένα είναι τα ασκάδια, ξερά σύκα που βράζονται σ' ένα καζάνι νερό με διάφορα αρωματικά κλαδιά, ασκινό, αλεφασκιά, μυρτιά, καρυδιά, δάφνη που θα τους προσθέσουν άρωμα. Μετά τα αφήνουν στον ήλιο για λίγες μέρες να στεγνώσουν και τρώγονται το χειμώνα με καρύδια η σκέτα.


Τα ασκάδια γίνονται από τα πολύ ώριμα σύκα, που μαραίνονται και πέφτουν από το δέντρο, τα λεγόμενα κουνέλια.
Τα ασκάδια ψήνονται και στο φούρνο, μόνο που προσέχουμε να μη παραψηθούν γιατί σκληραίνουν όταν κρυώσουν. 


Πιο φημισμένες στη Ρόδο είναι οι παστελαριές. Πρόκειται για μεγάλα και μαλακά ασκάδια με καβουρδισμένο σησάμι και κανέλλα.
Ψήνονται σε μέτριο φούρνο και όπως είναι ζεστά τα στοιβάζουν σε τενεκέ η πλαστικό κουτί, ρίχνοντας ανάμεσα κλαδάκια μυρτιάς και αλεσφακιάς.
Κάποιες νοικοκυρές προσθέτουν στο σησάμι χοντροκοπανισμένα καρύδια η βάζουν σε κάθε ανοιγμένο σύκο ένα καρύδι ολόκληρο χωρισμένο στα δύο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: