Σάββατο, 2 Αυγούστου 2014

Άνοιξε τις πύλες του το Εθνικό Μουσείο του Καζακστάν

Έστω και αν έχετε ταξιδέψει στο Καζακστάν και έχετε επισκεφθεί τη νέα του πρωτεύουσα, την Αστάνα, πάντα κάτι καινούργιο υπάρχει που θα σας εντυπωσιάσει.
Η πόλη κάθε 6 Ιουλίου γιορτάζει την Ημέρα της, την Astana Day και φέτος ακριβώς αυτή την γιορτινή ημέρα άνοιξε και τις πύλες του το Εθνικό Μουσείο του Καζακστάν. Το γεγονός γιορτάστηκε με την παρουσία υψηλών καλεσμένων από όλο τον κόσμο και διεθνών δημοσιογράφων. Τα εγκαίνια του Μουσείου έγιναν από τον ίδιο τον Πρόεδρο της χώρας κ. Νursultan Nazarbayev ο οποίος τόνισε στην ομιλία του ότι κάθε χρόνο στην Ημέρα της Αστάνα το κράτος του Καζακστάν θα κάνει ένα ‘δώρο’ στην πόλη, και έτσι φέτος είναι το Εθνικό Μουσείο του Καζακστάν, ένα θαυμάσιο δείγμα μοντέρνας αρχιτεκτονικής.
Σε μια έκταση 74.000 τ.μ., η οποία είναι χωρισμένη σε 14 υποεκθέσεις, ο επισκέπτης βρίσκει εκθέματα από την Ανεξαρτησία του Καζακστάν, από τις εθνολογικές ρίζες του λαού, από μοντέρνα τέχνη και άλλες συλλογές. Φυσικά, το Μουσείο είναι άρτια τεχνολογικά εξοπλισμένο δίνοντας στον επισκέπτη τη δυνατότητα μέσα από οθόνες αφής να γνωρίσει την ιστορία της χώρας.
Ήδη το μουσείο έχει υπογράψει συμφωνίες συνεργασίας με το Russian Museum of Ethnography και το ROSIZO Russian State Museum and Exhibition Centre, ενώ στα εγκαίνια του παραυρέθηκαν οι διευθυντές πολλών μουσείων από τη Ρωσία, την Κίνα, τις ΗΠΑ, την Μεγάλη Βρετανία, το Αζερμπαϊτζάν, το Ουζμπεκιστάν και τη Μογγολία.
Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί αρχικά στο δρόμο του Μεταξιού, μιας και ήδη σχεδιάζεται το πρόγραμμα "Journey along the Silk Road" που σύντομα θα βρίσκεται στη διάθεση των επισκεπτών.
Όπως μας δήλωσε ο διευθυντής του Μουσείου κ. Darkhan Mynbay (φωτό), στόχος είναι να υπάρχουν και αρκετές προσωρινές εκθέσεις σε συνεργασία με άλλα μουσεία, εκθέσεις ειδικά για παιδιά, χώροι όπου θα αναπαλαιώνονται αντικείμενα και φυσικά μια μεγάλη βιβλιοθήκη όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να διαβάζουν βιβλία, μαζί με ένα χώρο όπου θα έχουν πρόσβαση στο Internet.

Δεν υπάρχουν σχόλια: