Δευτέρα, 7 Ιανουαρίου 2013

Κάϊρο, σαν να μην πέρασαν 5.000 χρόνια...

Χώρα γεωργική η Αίγυπτος, από τα αρχαιότατα χρόνια είναι μέχρι σήμερα σπουδαίος σιτοβολώνας και έρχεται τρίτη στην παγκόσμια παραγωγή μπαμπακιού. 

Προϊόντα της είναι ακόμη το κεχρί, το ζαχαροκάλαμο, το λάδι, τα σταφύλια, οι χουρμάδες και τα λαχανικά. 

Σαν να μην πέρασαν 5.000 χρόνια από τότε που έκανε τα πρώτα βήματά του στην όμορφη κοιλάδα, ο ακούραστος και υπομονετικός λαός των Αιγυπτίων, ζει και δουλεύει όπως παλιά, τη γη των πατέρων του, με τη ζωή του αξεδιάλυτα δεμένη με την αδιάκοπη ροή του ζωοδότη ποταμού Νείλου.

Μικρή ιδέα για την ζωή του γεωργού παίρνει ο επισκέπτης μόλις βρεθεί μπλεγμένος στα στενά σοκάκια του παλιού Καϊρου καταμεσήμερο. Αυτοί οι πάμπτωχοι άνθρωποι, δείχνουν στο σκούρο πρόσωπό τους γλύκα και υπομονή. Ίσως να τους παρηγορεί και η πίστη τους, που τη δηλώνουν πέντε φορές τη μέρα (χάραμα, μεσημέρι, απόγευμα, βράδυ και αργά τη νύχτα), γονατίζοντας στα τζαμιά, στα καταστήματα η και καταμεσής του δρόμου για να προσευχηθούν.

Αν και έχουν παρέλθει 5.000 και πλέον χρόνια από τότε που βασίλευε ο πρώτος Φαραώ, το ίδιο είδος βοδιού που απεικονίζεται στους τοίχους των πρώτων τάφων, εξακολουθεί και σήμερα να σέρνει τα άροτρα στους αγρούς της υπαίθρου. Σύγχρονα οχήματα διασταυρώνονται στις λεωφόρους με γαϊδουράκια που σέρνουν κάρα, οι ήχοι της πόλης μπερδεύονται με το κάλεσμα για προσευχή από τους μουεζίνηδες.

Σάββατο, 5 Ιανουαρίου 2013

Τρως το σούσι και σου έρχεται ένα κύμα θαλασσινών αρωμάτων

Στη φωτό: Ο Πρόεδρος του Kiyomura Co Kiyoshi Kimura, ο οποίος διευθύνει μια αλυσίδα εστιατορίων σούσι, ποζάρει με ένα τόνο μπροστά από το εστιατόριο του έξω ψαραγορά Tsukiji στο Τόκιο.

Ο Kimura κέρδισε την προσφορά για τον τόνο με ένα ρεκόρ:
Πρόσφερε 155,40 εκατομμύρια γιεν (1.762.700 δολάρια), κερδίζοντας την πρώτη δημοπρασία τόνου της χρονιάς, που έγινε στην φημισμένη ψαραγορά.


Το σούσι είναι ιαπωνικό παραδοσιακό φαγητό το οποίο έχει ως βάση το ξυδάτο ρύζι (σάρι), το οποίο συνδυάζεται με άλλα υλικά που αποκαλούνται Νέτα (neta). Συνήθως αυτά τα άλλα υλικά είναι θαλασσινά και ψάρια. 


Το κρέας χωρίς το ρύζι λέγεται σασίμι (sashimi). Το σασίμι είναι κυρίως από κρέας τόνου και σολομού.
Το σούσι σερβίρεται σχεδόν πάντα με σάλτσα σόγιας, γουασάμπι και τζίντζερ.


Πάντως, το πρώτο σούσι, γνωστό και ως Νάρε σούσι αναπτύχθηκε πρώτα στην Νοτιοανατολική Ασία, περίπου τον 7ο αιώνα μ.Χ. και μετά διαδόθηκε στην Ιαπωνία.
Υπάρχουν αναρίθμητα καταγεγραμένα είδη Σούσι.