Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Κατακάλι, ο ουράνιος χορός της Ινδίας

Μια μοναδική εμπειρία περιμένει τον επισκέπτη που θα βρεθεί στην Κεράλα, στο νότιο άκρο της Ινδίας.

Όταν ο ήλιος βασιλέψει, τα τύμπανα καλούν τους πιστούς να προσέλθουν στη γιορτή που διοργανώνεται στο ναό. Η ολονύχτια διοργάνωση φωτίζεται από 1000 λάμπες, ελέφαντες και μια ορχήστρα 250 ατόμων.

Η γιορτή κορυφώνεται με μια παρουσίαση του παραδοσιακού χοροθεάτρου Κατακάλι τα μεσάνυχτα. Το θεατρικό αυτό είδος δημιουργήθηκε πριν από 450 χρόνια και είναι άμεσα συνδεδεμένο με την Κεράλα.

Αφηγείται ουσιαστικά ιστορίες που προέρχονται από την μεγάλη ινδική παράδοση, όπως για παράδειγμα από τα ινδικά έπη, τη Ραμαγιάνα και τη Μαχαμπαράτα.

Ο χορός Κατακάλι χαρακτηρίζεται από λεπτομερείς κινήσεις και εκφράσεις του προσώπου, τα κρουστά και τη μουσική, τις ζωγραφισμένες μάσκες, τα ενδύματα και το μέικ απ.

Αυτό που τον ξεχωρίζει είναι ότι οι ερμηνευτές δεν μιλούν ποτέ αλλά χρησιμοποιούν τις χειρονομίες και διάφορες σωματικές εκφράσεις για να διηγηθούν αυτό που θέλουν.

Το Κατακάλι αφορά ένα σύνολο ηθοποιών, που είναι κυρίως άνδρες. Οι γυναίκες δεν μπορούν να παρακολουθήσουν μαθήματα στις διάσημες σχολές της Κεράλα. Μαθαίνουν το χορό ιδιωτικά.

Στις μέρες μας, το Κατακάλι παρουσιάζεται σε πολλά θέατρα, καθώς είναι ένας από τους βασικούς τουριστικούς πόλους έλξης για την περιοχή.

Μόνο όμως η συγκεκριμένη νυχτερινή παράσταση που πραγματοποιείται στο ναό διατηρεί τον αυθεντικό χαρακτήρα και το αρχαίο τελετουργικό του χοροθεάτρου της Νότιας Ινδίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: