Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

Στα άδυτα της Στάζι στην Ανατολική Γερμανία

Ταξίδι στο "Mitteldeutschland" (Κεντρική Γερμανία), εδώ που ήταν η έδρα της τοπικής Γερμανικής Διοίκησης κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. 

Σήμερα είναι ένα μουσείο - ξενοδοχείο του γερμανικού παρελθόντος στο οποίο καταγράφονται γεγονότα τα οποία θα ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τους επισκέπτες που αναζητούν την γνώση της ιστορίας του τόπου που επισκέπτονται.
Αν υπάρχει κάποιος που να νοσταλγεί τις «παλιές καλές ημέρες» των τελευταίων χρόνων της πρώην Ανατολικής Γερμανίας δεν έχει παρά να επισκεφθεί το
"Bunker-Museum", στα δάση της Θουριγγίας στο Rennsteighoehe, κοντά στην πόλη Ilmenau.

Στη Γερμανία, ο κόσμος πληρώνει σεβαστά ποσά για να ξαναζήσει τον τρόμο της εποχής του πυρηνικού διπολισμού, σε αυτό το πρώην bunker που χτίσθηκε στη δεκαετία του 1970 σε μια έκταση 3.600 τετραγωνικών μέτρων. Η τιμή είναι € 109 το άτομο για ένα 16ωρο παραμονής, κατά την οποία οι επισκέπτες φορούν τη στολή του Εθνικού Λαϊκού Στρατού (NVA) και αντιμετωπίζονται ως πρώην στρατιώτες της Ανατολικής Γερμανίας.

Όσοι το επισκέπτονται αρχικά, θα υπογράψουν μια δήλωση ότι σε περίπτωση απειθαρχίας, «υπάρχει η δυνατότητα για ψυχολογική ή και φυσική τιμωρία των συμμετεχόντων». Από τη στιγμή που θα υπογράψεις, παραδίδεις το κινητό σου τηλέφωνο και οποιαδήποτε άλλη σύνδεση με το σύγχρονο κόσμο και παραδίδεσαι σε όσους αναπαριστούν τους αξιωματούχους.

Στο εσωτερικό, οι επισκέπτες μπαίνουν κανονικά στο πετσί του ρόλου των Ανατολικογερμανών πολιτών, ανακρίνονται από αξιωματικούς των μυστικών υπηρεσιών της Στάζι (που είναι ηθοποιοί), παρουσία πραγματικών αστυνομικών σκύλων. Συν τοις άλλοις, υποχρεώνονται να φορέσουν μάσκα αερίων, χρησιμοποιούν όπλα Καλάσνικοφ, χειροβομβίδες, κάνουν ντους απολύμανσης και η παροχή οξυγόνου είναι στο πρόγραμμα της επίδειξης στο καταφύγιο που έχει τα πάντα ώστε να έχεις την αίσθηση της αυθεντικότητας.

Οι επισκέπτες είναι όλων των ηλικιών, 18-75 ετών και κατά την παραμονή τους υποχρεούνται να μάθουν τον ύμνο της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, να χορέψουν με μουσική της εποχής και να δειπνήσουν με παραδοσιακό τρόπο. Στο ξενοδοχείο οι γυναίκες περιποιούνται τις κουκέτες και καθαρίζουν τις πατάτες για το δείπνο, ενώ οι άνδρες φρουρούν την περιοχή και ετοιμάζουν το μπάρμπεκιου, όπου θα ψηθούν τα πικάντικα τοπικά λουκάνικα, τα οποία επιτρέπεται να απολαύσουν με συνοδεία μπύρας, βότκας η ενός αφρώδους οίνου της Ανατολικής Γερμανίας που ονομάζεται Rotkaeppchen.

Λεπτομέρεια: Δεν είναι ασυνήθιστο οι επισκέπτες να λιποθυμούν κατά τη διάρκεια των έντονων εμπειριών και ανακρίσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: