Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Κλικ στην Κοζάνη

Είναι η μεγαλύτερη πόλη στα ανατολικά της Δυτικής Μακεδονίας.

Από την Αθήνα απέχει 473,3 χιλιόμετρα και από τη Θεσσαλονίκη 124,8 χιλιόμετρα.

Φθάνοντας, θα κάνετε βόλτα στον κεντρικό πεζόδρομο και θα πιείτε τον καφέ σας σε μαγαζιά γεμάτα κόσμο – σ' αυτό βοηθά και η φοιτητική κοινότητα της πόλης καθότι είναι η έδρα δυο πολυτεχνικών τμημάτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Το βράδυ θα έχετε αρκετές επιλογές, όποιο είδος διασκέδασης κι αν προτιμάτε, για να κλείσετε με ευχάριστο τρόπο τη μέρα σας.

Η πόλης της Κοζάνης ένας τόπος με ιδιαίτερο ιστορικό ενδιαφέρον. Από την περιοχή αυτή έχουν περάσει πολλές ομάδες αφήνοντας το στίγμα τους στην ιστορία της πόλης. Γότθοι, Σλάβοι, Βούλγαροι, Νορμανδοί, Σέρβοι και Σταυροφόροι.

Αξιοθέατα:

* Το Αρχαιολογικό Μουσείο Κοζάνης, όπου εκτίθενται αντικείμενα από τα προϊστορικά έως και τα παλαιοχριστιανικά χρόνια.

* Στο Ιστορικό – Λαογραφικό Μουσείο (φωτό), που περιλαμβάνει και εκθέματα φυσικής ιστορίας, θα μάθετε για τη ζωή των κατοίκων τα παλαιότερα χρόνια.

* Στο Μουσείο Σύγχρονης Τοπικής Ιστορίας θα ενημερωθείτε για πιο πρόσφατα γεγονότα.

* Στο αρχοντικό Λασσάνη στεγάζεται η Δημοτική Χαρτοθήκη, όπου θα δείτε αντίτυπο της Χάρτας του Ρήγα, ενώ η Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη του 1645, με πολύτιμο και σπάνιο υλικό, αποτέλεσε την πνευματική εστία του ελληνισμού κατά την Τουρκοκρατία.

* Ένα ακόμα σημαντικό αξιοθέατο της Κοζάνης είναι τα αρχοντικά του 18ου αιώνα, που έχτισαν οι έμποροι της περιοχής και σήμερα είναι διατηρητέα βάσει Προεδρικών Διαταγμάτων.

* Ο Δημοτικός Κήπος και το Πάρκο Αγίου Δημητρίου, κοντά στο κέντρο, ενώ για πιο άμεση επαφή με τη φύση υπάρχει το δάσος Κουρί, με αθλητικές εγκαταστάσεις και εκτροφείο ευγενών θηραμάτων, όπως είναι τα ελάφια και τα ζαρκάδια. Απέχει 4 χλμ. από την πόλη.

* Εκτός των τειχών μπορείτε να επισκεφτείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής. Στη συλλογή του περιλαμβάνονται τα ευρήματα της αρχαίας πόλης, αλλά και της γύρω περιοχής – σημαντικότερες οι ενότητες της Ύστερης Εποχής του Χαλκού ( 15ος-12ος π.Χ. αιώνας ) και της Αρχαϊκής και της Κλασικής εποχής (6ος-5ος π.Χ. αιώνας ).

Στην Αιανή βρίσκονται επίσης οι ναοί της Κοίμησης της Θεοτόκου και του Αγίου Δημητρίου ( 11ος-12ος αιώνας ).

Κατευθυνόμενοι προς τα εκεί, στην Αγία Παρασκευή, θα δείτε και παλαιοχριστιανική τρίκοχη βασιλική του 6ου αιώνα. Χαρακτηρίζεται από τον πλούσιο ψηφιδωτό διάκοσμο με παραστάσεις ζώων, πουλιών και γεωμετρικών σχημάτων.

* 40 χλμ. μακριά από την Κοζάνη, στο χωριό Μικρόβαλτο, του δήμου Καμβουνίων, βρίσκονται εντυπωσιακοί γεωλογικοί σχηματισμοί, τα «Μπουχάρια» (από λέξη της τοπικής διαλέκτου για την καμινάδα) και τα «Νοχτάρια» (από τη λέξη «όχθη»).

* Σε απόσταση 20 χλμ. από την Κοζάνη βρίσκεται η τεχνητή λίμνη Πολυφύτου, με την εντυπωσιακή γέφυρα των 1.372 μέτρων. Μπορείτε να κάνετε το γύρο, ενώ το καλύτερο σημείο για να τη θαυμάσετε από ψηλά είναι η Νεράιδα.

* Σε απόσταση 3 χλμ. από την Κοζάνη, σε σπήλαιο με ίχνη τοιχογραφιών, θα θαυμάσετε τα ερείπια ενός ασκηταριού αφιερωμένου στον Άγιο Θεόδωρο.

Στις κοντινές αποδράσεις σας με ορμητήριο την Κοζάνη είναι τα χωριά Σιάτιστα, το Τσοτύλι, η Βλάστη, ο Πεντάλοφος, φυσικά η πατρίδα του Αλέξη Ζορμπά, το Καταφύγι και το Βελβεντό, ένα παραδοσιακό χωριό που διαθέτει θαυμάσια πετρόκτιστα σπίτια μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής, με ανθισμένες αυλές.

Ο αρχαιότερος ναός του Βελβεντού είναι ο Άγιος Μηνάς ( 12ος αιώνας ), ο ναός του Αγίου Νικολάου ( 16ος αιώνας ) έχει ωραιότατες τοιχογραφίες, ενώ η τρίκλιτη βασιλική της Κοίμησης της Θεοτόκου ( 1804 ) έχει ξυλόγλυπτο επιχρυσωμένο τέμπλο.

Ο κρόκος, ένα πολύτιμο μπαχαρικό με θεραπευτικές και αφροδισιακές ιδιότητες, που παράγεται μόνο σε άλλα τρία μέρη του κόσμου, σίγουρα θα είναι μέσα στα ψώνια σας από την Κοζάνη.

Επιπλέον μπορείτε να πάρετε τυροκομικά, αλλαντικά, φασόλια Σισανίου, ζυμαρικά, μανιτάρια, κρασί, τσίπουρο από σαφράν και γλυκάνισο, φρούτα, μαρμελάδες, κάστανα και καρύδια.

Μη φύγετε χωρίς να δοκιμάσετε τα περίφημα γιαπράκια (ντολμαδάκια με λάχανο και κρέας), ενώ γνωστά είναι τα πιτάκια κιχιά (σε σχήμα κοχλία, με τυρί), αλλά και άλλες πίτες με γέμιση κρεμμύδι, πράσο, σπανάκι ή κιμά, τα τσουκαλάκια, που είναι ένα είδος τοπικού στιφάδο και το μπουμπάρι (μεζές από γεμιστή κοιλιά με ρύζι, χοιρινό κιμά και συκώτι).

Καλύτερη περίοδος για να πάτε στην Κοζάνη είναι της Αποκριάς. Θα βρεθείτε σε μια από τις πιο διονυσιακές καρναβαλικές εκδηλώσεις της Ελλάδας, με τους «Φανούς» (μεγάλες φωτιές) να φωτίζουν το χορό και τα τραγούδια των μασκαράδων και μη, σε πολλά σημεία της πόλης.

Ένα καλοκαιρινό έθιμο είναι οι «Καβαλάρηδες της Σιάτιστας» οι οποίοι περνούν την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου στο μοναστήρι της Παναγίας Μικροκάστρου και ανήμερα της γιορτής κατεβαίνουν στο χωριό με στολισμένα άλογα και γιορτάζουν τη μέρα χορεύοντας με τους κατοίκους στις πλατείες του χωριού.

Πώς θα πάτε:

Με το αυτοκίνητό σας σε μία ώρα και είκοσι λεπτά ή με το ΚΤΕΛ, που εκτελεί καθημερινά δρομολόγια σχεδόν κάθε ώρα και το ταξίδι διαρκεί μία ώρα και σαράντα λεπτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: