Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Η Ναυμαχία που επηρέασε όλη την Ευρώπη

Σαν σήμερα, 7 Οκτωβρίου το 1571, έγινε η Ναυμαχία της Ναυπάκτου.
Ο οθωμανικός στόλος του σουλτάνου Σελίμ Β’ καταστρέφεται από τις ενωμένες δυνάμεις Ισπανίας, Βενετίας, Γένουας, Νεάπολης, Σικελίας και του Πάπα της Ρώμης υπό τον Δον Χουάν ντε Αούστρια.
Η τουρκική επέκταση προς τη Δύση σταματά.
Η ναυμαχία διεξήχθη στην είσοδο του Κορινθιακού Κόλπου, κοντά στις Εχινάδες και στο Ακρωτήριο Σκρόφα.
Οι Βενετοί ονόμαζαν όλον αυτόν τον θαλάσσιο χώρο «Κόλπο της Ναυπάκτου».
Κατά τη διάρκεια της ναυμαχίας πέφτει νεκρός ο ναύαρχος των τουρκικών δυνάμεων Αλί Πασά.
Στη Ναυμαχία αυτή έλαβε μέρος ως υπαξιωματικός της γαλέρας Μαρκέσα (Marquesa), ο μετέπειτα διάσημος Ισπανός συγγραφέας Μιγκέλ ντε Θερβάντες. Αν και άρρωστος με πυρετό την ημέρα εκείνη, ο Θερβάντες πολέμησε και πληγώθηκε τρεις φορές από σφαίρα, δύο στο στήθος και μία που του άφησε μόνιμη αναπηρία στο αριστερό του χέρι.
Στο «Ταξίδι στον Παρνασσό» (1614) αναφέρει ότι στη Ναύπακτο αχρηστεύτηκε το αριστερό του χέρι "προς δόξαν του δεξιού" (υπαινισσόμενος την κατοπινή επιτυχία του πρώτου μέρους του Δον Κιχώτη). 

Ο Θερβάντες πάντα ένοιωθε υπερήφανος για τη συμμετοχή του στη Ναυμαχία, και πίστευε ότι είχε λάβει μέρος στην πιο ένδοξη μάχη που είδαν ή θα δουν οι αιώνες, (που όπως αποδείχθηκε ιστορικά δεν είχε άδικο), ενώ συμπλήρωνε σε κείμενό του γι΄ αυτήν: "την ημέρα εκείνη διαλύθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο η μέχρι τότε υφιστάμενη πεποίθηση, ότι οι Τούρκοι ήταν στη θάλασσα αήττητοι".


Τέλος, αξιοσημείωτο είναι πως η Ναυμαχία της Ναυπάκτου
(που επηρέασε όλη την Ευρώπη, πολιτικά και πνευματικά), σήμανε το τέλος των κωπήλατων πολεμικών πλοίων και η ανατολή των ιστιοφόρων στους κατά θάλασσα αγώνες. Μια ιστορική διαδρομή 2.500 ετών και πλέον, του κουπιού, που είχε ξεκινήσει από την Αργοναυτική εκστρατεία έφθασε στο τέλος της για να δώσει τη σειρά του στο πανί ως κύριο μέσο πρόωσης,
Στη φωτό: Σχετικός πίνακας του Πάολο Βερονέζε (550Χ500), στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Βενετίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: