Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Σαν Μαρίνο, το λιλιπούτειο κρατίδιο της Unesco

Σαν σήμερα, 3 Σεπτεμβρίου, το 301 ιδρύεται το κράτος του Αγίου Μαρίνου, από τις μικρότερες επικράτειες του κόσμου.Η χώρα κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ της πρώτης δημοκρατικά εκλεγμένης κομμουνιστικής κυβέρνησης, η οποία διήρκεσε από το 1945 έως το 1957.
Το Σαν Μαρίνο έχει έκταση 61 τετρ. χιλ., το οδικό του δίκτυο εκτείνεται στα 292 χλμ. και ο πληθυσμός του είναι 30.540 κάτοικοι.
Η γλώσσα που ομιλείται είναι τα Ιταλικά, με τη διάλεκτο Emiliano-Romagnolo, ενώ ο ρωμαιοκαθολικισμός είναι η κυρίαρχη θρησκεία.

Οι διάφοροι στρατοί που κατά καιρούς πέρασαν από την περιοχή, συνήθως προσπερνούσαν το Σαν Μαρίνο αδιαφορώντας για την παρουσία του. Ακόμα και ο Μουσολίνι, την εποχή της φασιστικής δικτατορίας του, δεν μπήκε στον κόπο να το κατακτήσει.
Μόνο ο Καίσαρας Βοργίας το αποτόλμησε τον 1503 και ο Καρδινάλιος Τζιούλιο Αμπερόνι το 1739.

Η πόλη του Αγίου Μαρίνου (Città di San Marino) είναι η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη του κρατιδίου είναι η Ντογκάνα.
Το Σαν Μαρίνο βρίσκεται σκαρφαλωμένο πάνω στην κορφή του ξερού λόφου Titano, σε ύψος 675 μ.
Από μακριά, τα τρία κάστρα στην κορυφή του απόκρημνου βραχώδους λόφου και τα σπίτια που στέκονται γαντζωμένα στην κατάφυτη πλαγιά του, φαίνονται αρκετά εντυπωσιακά.
Το νεο-γοτθικού ρυθμού Παλάτι των Αρχόντων είναι στη διάθεση του κοινού και η ξενάγηση στο εσωτερικό του κτιρίου είναι αρκετά ενδιαφέρουσα. Τις εντυπώσεις κερδίζει η αίθουσα συνεδριάσεων του Συμβουλίου, ένας από τους πιο όμορφα διακοσμημένους χώρους του παλατιού.

Η νεοκλασικού ρυθμού Basilica del Santo, που είναι αφιερωμένη στον Άγιο Μαρίνο, προστάτη της χώρας, κτίσθηκε το 1838 στη θέση μιας εκκλησίας του 4ου μ.Χ. αιώνα.
Άλλα αξιόλογα μνημεία είναι το μοναστήρι Santa Chiara, η εκκλησία των μοναχών Καπουτσίνι, η εκκλησία του Αγίου Φραγκίσκου, το παλαιότερο κτίσμα του Σαν Μαρίνο (1361) και το σπίτι που έμενε όταν ήρθε εδώ να κρυφτεί κυνηγημένος από τους Αυστριακούς ο Τζουζέπε Γκαριμπάλντι.

Το Μουσείο Βασανιστηρίων (Torture Museum) παρουσιάζει μια εντυπωσιακή -για πολλούς αποκρουστική- συλλογή 100 οργάνων βασανισμού από την εποχή του Μεσαίωνα.
Στο Μουσείο Αυτοκινήτων Maranello Rosso -Ferrari Museum- Abarth Museum, οι φίλοι των τεσσάρων τροχών έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν 25 συλλεκτικές Ferrari και 40 πρωτότυπα Abarth.

Ο τουριστικός τομέας συνεισφέρει πάνω από 50% στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν, με περισσότερους από 3,3 εκ. τουρίστες να επισκέπτονται τη χώρα το 1997. Άλλες βιομηχανίες - "κλειδιά" είναι οι τράπεζες, η κεραμική και τα ηλεκτρικά είδη.
Τα κύρια γεωργικά προϊόντα είναι το κρασί και το τυρί.

Το λιλιπούτειο κρατίδιο αποτελεί ένα από τα μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco.
Τα γραμματόσημα του Αγίου Μαρίνου, τα οποία είναι έγκυρα μόνο για επιστολές εσωτερικού, πωλούνται κυρίως σε φιλοτελιστές και αποτελούν πηγή εισοδήματος.
Ενδιαφέρουσα είναι η Γιορτή της Αγίας Αγκάθας (Festa di S.Agata), στις 5 Φεβρουαρίου.

Πως θα πάτε:
Μια μικρή μόνο παράκαμψη στο 110ο χλμ. του αυτοκινητοδρόμου Ανκόνα-Μπολόνια αρκεί για να γνωρίσετε τη «Γαληνότατη Δημοκρατία του Αγίου Μαρίνου» (Serenissima Repubblica di San Marino). Τα φώτα στην οδήγηση είναι υποχρεωτικά μέρα και νύχτα. Σε δρόμο διπλής κατεύθυνσης όπου υπάρχουν 3 ή 5 λωρίδες, η μεσαία χρησιμοποιείτε για προσπέραση και από τις 2 κατευθύνσεις.
Το πιο κοντινό στον Άγιο Μαρίνο αεροδρόμιο, που βρίσκεται στην Ιταλία, είναι το διεθνές αεροδρόμιο Φεντερίκο Φελίνι κοντά στην πόλη του Ρίμινι. H οδήγηση γίνεται στη δεξιά πλευρά του δρόμου.
Η Ανκόνα είναι το πλησιέστερο διεθνές λιμάνι- απέχει 122 χλμ.
Μπορείτε να φτάσετε και με τρένο: RIMINI RAILWAY STATION και μετά με λεωφορείο πάτε για το Σαν Μαρίνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: