Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013

Θρησκευτικός τουρισμός στην Τήνο


34 παραδοσιακά ανέπαφα χωριουδάκια, κάτασπρα, μεσόγεια ή παραθαλάσσια στολίζουν την Τηνιακή ύπαιθρο, που είναι πλούσια σε φυσικές ομορφιές και σε εναλλαγή τοπίων.
Οταν με το καλό πάτε κι εσείς στην Τήνο πρέπει να δείτε την εκκλησία της Παναγίας και το μαυσωλείο των θυμάτων από τη βύθιση της «Έλλης» και την Εκθεση Εικόνων και Κειμηλίων, που βρίσκεται στο ισόγειο της ανατολικής πτέρυγας του συγκροτήματος και λειτουργεί από το 1956.
Περιλαμβάνει εικόνες και εικονοστάσια του 17ου και 18ου αιώνα, που συγκέντρωσε το Ιδρυμα από τους ενοριακούς ναούς της Τήνου, καθώς και σημαντικά ιστορικά μνημεία, όπως η Χάρτα του Ρήγα Φεραίου του 1797 -μία από τις τρεις αυθεντικές που σώζονται ως σήμερα-, το δαχτυλίδι του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, όταν επισκέφθηκε ο ίδιος τη Μεγαλόχαρη, μετάλλια-αφιερώματα Ολυμπιονικών κ.λ.π.
Στα θρησκευτικά αξιοθέατα προσθέστε:
Τον ορθόδοξο μητροπολιτικό ναό των Ταξιαρχών με το θαυμάσιο ξυλόγλυπτο τέμπλο (Κων/πολη 17 αι.) και το μαρμάρινο καμπαναριό, τις άλλες παλιές εκκλησίες (Μαλαματένια, Αη Γιάννης, Άη Νικόλας, Άη Λευτέρης, Αγία Παρασκευή κ.α.) με όμορφα τέμπλα και εικόνες, τη γραφική Παλάδα με το καθολικό μοναστήρι San Antonio (1743), τον καθολικό ναό του Αγίου Νικολάου με το ξυλόγλυπτο αλτάριο, το Πνευματικό κέντρο με πλούσια βιβλιοθήκη του Δήμου, το Εκκλησιαστικό Λύκειο (έργο του υιού Πικιώνη), την Υφαντουργική Σχολή και την τετράπλευρη σκαλιστή "Κάτω Βρύση” (1978).
Αξίζει να επισκεφθείτε τα ερείπια του ναού του Ποσειδώνα στα Κιόνια,το ανεξερεύνητο σπήλαιο στην παραλιακή θέση «Γαστριά», το Εξώμποργο όπου η αρχαία πρωτεύουσα του νησιού, το χωριό Βώλαξ με τους στρογγυλούς γρανιτένιους ογκόλιθους- μοναδικό τοπίο στον κόσμο. Όλοι οι κάτοικοι του χωριού είναι καλαθοπλέχτες και μπορεί να επισκεφτεί κανείς τα εργαστήριά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: