Τρίτη, 13 Αυγούστου 2013

Παρεξηγημένα τα όστρακα στην Ελλάδα

Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί τόνοι ελληνικών οστράκων κατευθύνονται προς άλλες χώρες, ενώ στην ελληνική ψαραγορά άντε να βρεις το πολύ κανένα μύδι η κανένα κυδώνι;
Στα ταξίδια μου στο εξωτερικό πόλεις που διαθέτουν παράλια -και όχι μόνον- διαπιστώνω πως εκτιμούν βαθύτατα τη γεύση των οστρακοειδών.
Στη Boqueria, την κεντρική αγορά τροφίμων της Βαρκελώνης, την πιο γοητευτική ίσως από τις αγορές της Ευρώπης, πουλιούνται κάθε λογής πολύχρωμα θαλασσινά:
Χτένια, φούσκες, νεογέννητα χταποδάκια (πολπίτος), μανάγιας (σωλήνες που μοιάζουν σαν σκουλήκια), εσπαρντέγιας (θαλασσινά που μοιάζουν σαν ένα ματσάκι μακαρόνια) και ό,τι βάλει ο νους σας.
Στην Ελλάδα οι περισσότεροι τα οστρακοειδή τα βάζουμε μετά βίας στο τραπέζι μας μόνο την Καθαρή Δευτέρα.
Στη φωτό: Pulpitos (αριστερά) και
Espardenyes (δεξιά) στην La Boquería.

Δεν υπάρχουν σχόλια: