Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

Οι πιό φιλικές πόλεις στο ποδήλατο

Ποιές είναι οι πιο φιλικές προς τους ποδηλάτες ευρωπαϊκές πόλεις;
* Η πρώτη που μου έρχεται στο μυαλό είναι το Άμστερνταμ (φωτό). Στην ολλανδική πρωτεύουσα πάνω από το 40 τοις εκατό της κυκλοφορίας της πόλης κινείται πάνω σε δύο τροχούς!
Το ποδήλατο είναι αξιοθέατο για τους τουρίστες.
Στους 800.000 κατοίκους της πόλης αντιστοιχούν 880.000 ποδήλατα και η κυβέρνηση υπολογίζει πως είναι τέσσερις φορές περισσότερα από τα αυτοκίνητα.
Την τελευταία δεκαετία η Netherlands Railways έχει δημιουργήσει περισσότερες από 10.000 θέσεις για παρκάρισμα ποδηλάτων.
Εως το 2020 ο αριθμός αναμένεται να έχει φτάσει τις 17.000 θέσεις ως μέρος της κατασκευής ενός υπόγειου γκαράζ αξίας 27 εκατ. δολαρίων μπροστά στο υπάρχον κτίριο.
Μία δεκαετία πριν ένα τριώροφο γκαράζ ποδηλάτων είχε κατασκευασθεί δημιουργώντας 2.500 θέσεις στάθμευσης
* Το σύστημα ενοικίασης ποδηλάτων στην Βαρκελώνη Bicing Program είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο και ξεκίνησε το 2007 στην Καταλονία. Επίσης, κάθε χρόνο διοργανώνεται το Bike Week στα τέλη Μαΐου, ένα event διαδεδομένο σε όλον τον κόσμο.


* Στη Γερμανία, πάνω από 400.000 Βερολινέζοι κάνουν καθημερινά πεντάλ για να πάνε στις δουλειές τους.
* Στην πρωτεύουσα της Δανίας, περίπου το ένα τρίτο του εργατικού δυναμικού
της Κοπεγχάγης πηγαίνει στο γραφείο με ποδήλατο.
* Στο Παρίσι είκοσι χιλιάδες κομψά, με τρεις ταχύτητες ποδήλατα, κατανέμονται σε 1.450 σταθμούς ενοικίασης σε όλη την πόλη, που διατίθενται στους Γάλλους συνδρομητές σε προσιτές τιμές (οι βόλτες κάτω από 30 λεπτά είναι δωρεάν). 

Αξίζει να σημειωθεί πως στις πιο φιλικές πόλεις για το ποδήλατο παγκοσμίως περίοπτη θέση έχουν δυο ιαπωνικές, το Τόκιο και η Ναγκόγια καθώς και το Ρίο της Βραζιλίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: