Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Στη Σιένα, ιπποδρομίες από τον Μεσαίωνα

Μεταφερθείτε στον Μεσαίωνα με την πιο διάσημη ιπποδρομία στον κόσμο!

Το Palio Di Siena, γνωστό στους ντόπιους ως Il Palio, είναι μία παραδοσιακή ιπποδρομία που εκτελείται στη Σιένα από τον μεσαίωνα, στην οποία τρέχουν γύρω από την Piazza Del Campo δύο φορές το χρόνο(Τ2 Ιουλίου – Palio Di Provenzano και 16 Αυγούστου- Palio Dell' Assunta).

Δεκαεπτά contrade ανταγωνίζονται για το τρόπαιο, που είναι ένα ζωγραφισμένο πανό με την εικόνα της Παναγίας.

Χιλιάδες είναι αυτοί που συρρέουν στην πόλη προκειμένου να γνωρίσουν από κοντά το έθιμο των περίφημων ιπποδρομιών, οι ρίζες του οποίου ανάγονται στον 11ο αιώνα. Άλογα, που φέρουν τα χρώματα και τα σχέδια των contrade, των διαφόρων συνοικιών της πόλης, καλπάζουν με ή χωρίς αναβάτη σε φρενήρη ρυθμό, συναρπάζοντας μικρούς και μεγάλους.

Κατά τις περιόδους αυτές η πόλη είναι στολισμένη με λάμπες και σημαίες, τα άλογα συνοδεύονται από καταπληκτικές εμφανίσεις με παραδοσιακές μεσαιωνικές φορεσιές. Αυτή η παραδοσιακή παρέλαση ονομάζεται Corteo Storico, ξεκινά από τους δρόμους και καταλήγει στην πλατεία.

Στη φωτό επάνω, βλέπουμε ένα άλογο στην εκκλησία να παίρνει την ευλογία, λίγο πριν τρέξει στην ιπποδρομία Palio Di Provenzano.

Η Σιένα (Siena) είναι πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας της Τοσκάνης με 54.500 κατοίκους (2004).

Η πόλη είναι διάσημη για την καλλιτεχνική της κληρονομιά και για τις ιπποδρομίες (palio ). Εμφανίζεται στη λίστα της Παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Σύμφωνα με το μύθο, η Siena ιδρύθηκε από τον Senius και τον Aschius, γιους του Remus (Ρώμου), αδελφού του Romulus (Ρωμύλου), ιδρυτή της Ρώμης. Εγκατέλειψαν τη Ρώμη για να αποφύγουν την οργή του θείου τους Ρωμύλου, πάνω σε δύο άλογα, δωρεά του Απόλλωνα και της Αρτέμιδας, το ένα άσπρο και το άλλο μαύρο. Σταμάτησαν στην κοιλάδα του Tressa και ίδρυσαν μια πόλη που τη βάπτισαν με το όνομα του μεγαλύτερου αδελφού, Σιένα. Το άσπρο και το μαύρο έγιναν από τότε τα χρώματα της πόλης.

Η Λύκαινα (Lupa) που θήλασε τον Ρώμο και τον Ρωμύλο, είναι έμβλημα της πόλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: