Παρασκευή 3 Μαΐου 2013

Ιερουσαλήμ, η οδός του Μαρτυρίου (via dolorosa)

Συγκλονιστική εμπειρία...

Στην Ιερουσαλήμ βάδισα όλη την οδό του Μαρτυρίου (via dolorosa).
Ξεκίνησα από τη Μονή του Πραιτωρίου, εκεί που ο Ιησούς παρέλαβε τον Σταυρό Του, πέρασα από το Αρμενικό Καθολικό Παρεκκλήσιο, εκεί που ο Ιησούς συνάντησε τη μητέρα του, μετά βρέθηκα στο σπίτι του Σίμωνα του Κυρηναίου τον οποίο αγγάρεψαν να σηκώσει τον Σταυρό του Χριστού.
Στη φωτό (κάτω), φαίνεται το σημείο όπου σύμφωνα με την παράδοση στον τοίχο έχει απομείνει το αποτύπωμα από την παλάμη του Χριστού, που έπεσε από το βάρος του σταυρού.

Στη συνέχεια της διαδρομής πέρασα από το σπίτι της Αγίας Βερονίκης, η οποία βγήκε και σκούπισε το ιδρωμένο, ματωμένο πρόσωπο του Ιησού κι αμέσως αποτυπώθηκε η θεανδρική μορφή Του στο Ιερό Μανδήλιον.

Η επόμενη στάση είναι η Πύλη της καταδίκης-Λατινικὸν παρεκκλήσιον. Εδώ, σύμφωνα με την μεσαιωνική παράδοση, έπεσε ο Ιησούς υπό το βάρος του Σταυρού για δεύτερη φορά.
Αλλη μια στάση έκανε ο Χριστός για να παρηγορήσει τις κοπέλλες της Ἱερουσαλήμ.
Στραφεὶς δὲ πρὸς αυτὰς ὁ Ἰησοῦς είπε:
“Θυγατέρες Ἱερουσαλὴμ μὴ κλαίετε ἐπ’ ἐμὲ
πλὴν ἐφ’ ἑαυτὰς κλαίετε καὶ ἐπὶ τὰ τέκνα ὑμῶν.
Ὅτι ἰδοὺ ἔρχονται ἡμέραι ἐν αἷς ἐροῦσι.
Μακάριοι αἱ στεῖραι καὶ κοιλίαι, αἳ οὐκ ἐγέννησαν,
καὶ μαστοὶ οἳ οὐκ ἐθήλασαν..” (Λούκ.κγ΄28-30)
Ακολουθεί η τρίτη πτώση του Ιησού.
Η παράδοση αναφέρει πως συνέβη πλησίον της εἰσόδου τοῦ Ναού της Ἀναστάσεως.
Πριν τερματίσω πέρασα από το παρεκκλήσιο Αρμενίων και Σύρων, εδώ που ο Ιησούς απογυμνώθηκε για να αρχίσει η διαδικασία της σταυρικής ποινής και της θανάτωσής Του, μετά έγινε η στάση του Γολγοθά στο παρεκκλήσιο των Λατίνων, εκεί που ο Ιησούς προσηλώνεται στον Σταυρό, για να φτάσω στο Ελληνορθόδοξο παρεκκλήσιο, εκεί που έγινε η σταύρωση και ο θάνατος του Λυτρωτού.
Η προτελευταία στάση είναι της Ἁγίας Ἀποκαθήλωσις. Εδώ ο Ιωσὴφ απὸ τὴν Ἀριμαθαία κατέβασε απὸ τὸν Σταυρὸ το σώμα του Ιησού και ἀφού το έλουσαν μὲ ἀρώματα, τὰ ὁποία είχε φέρει ὁ Νικόδημος, το ἔδεσαν με λινές λουρίδες και το ετοίμασαν για την ταφή.
Τελευταία στάση στο συγκλονιστικό μου οδοιπορικό στην Ιερουσαλήμ είναι ο Πανάγιος Τάφος.
Εδώ ο Ἰωσὴφ και ο Νικόδημος ἐνεταφίασαν τον Ιησού στο καινούργιο μνήμα του Ιωσήφ, το οποίο ήταν λαξευμένο στον βράχο κοντά στον οποίο σταυρώθηκε ο Ιησούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: