Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Καταρράκτες Βικτώρια, η πρωτεύουσα της αδρεναλίνης

Οι Καταρράκτες της Βικτωρίας (φωτό) βρίσκονται στην Αφρική, μεταξύ της Ζάμπια και της Ζιμπάμπουε.
Δημιουργούνται από τον ποταμό Ζαμβέζη και θεωρούνται από τους μεγαλύτερους καταρράκτες του κόσμου.
Το μέγιστο ύψος τους φτάνει τα 108 μέτρα και το πλάτος τους τα 1708 μέτρα, ενώ ο όγκος του νερού που πέφτει φτάνει κατά μέσο όρο τα 1088 κυβικά μέτρα/δευτερόλεπτο.
Το 1989 η UNESCO περιέλαβε τους καταρράκτες στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Πολύ πριν ο Σκωτσέζος ιεραπόστολος και εξερευνητής Δρ. David Livingstone «ανακαλύψει» τους καταρράκτες το 1855, οι ντόπιοι Batonga τους είχαν ονομάσει Mosi-oa-Tunya, «ο καπνός που βροντάει».
Ο Livingstone ονόμασε τους καταρράκτες προς τιμήν της βασίλισσάς του, Βικτώρια (Queen Victoria).
Σήμερα, το χωριό Victoria Falls διεκδικεί δίκαια τον τίτλο Πρωτεύουσα της Αδρεναλίνης της Αφρικής, καθώς φιλοξενεί μια φαινομενικά ατελείωτη ποικιλία από σπορ περιπέτειες (adventure sports), από bungee jumping μέχρι κανό (canoeing) και κατάβαση ορμητικών ποταμών με σχεδία (whitewater rafting).
 45 λεπτά από τους φαντασμαγορικούς καταρράκτες της Victoria, βρίσκεται το Matetsi, μέσα σε έναν προστατευόμενο χώρο που εκτείνεται από τη νοτιοδυτική Ζιμπάμπουε μέχρι και το Εθνικό Πάρκο Chobe το οποίο βρίσκεται στη γειτονική Μποτσουάνα.
Ο ιδωτικός χώρος των 50.000 εκταρίων ο οποίος περικλείει το Matetsi, φημίζεται κυρίως για τον μεγάλο αριθμό ελεφάντων που φιλοξενεί.
Εκτός από τα κοπάδια ελεφάντων θα δείτε πολλά βουβάλια στις ακτές του ποταμού Ζαμβέζη, ενώ στα δάση θα παρατηρήσετε σπάνια είδη ζώων όπως την αντιλόπη roan. Στο πάρκο διοργανώνονται νυχτερινά safari, τα οποία προσφέρουν στους επισκέπτες την ευκαρία να παρατηρήσουν από κοντά τις νυχτερινές κυνηγετικές συνήθειες των λιονταριών.
Το Matetsi είναι επίσης ο παράδεισος για τους παρατηρητές πουλιών αφού φιλοξενεί 366 είδη πτηνών.
Τέλος εκτός από τα σαφάρι, το μέρος φημίζεται για της καταπληκτικές κρουαζιέρες, αλλά και τις βόλτες με κανό οι οποίες γίνονται στον ποταμό Ζαμβέζη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: