Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Έλληνας ο νέος αρχηγός του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού

Ένας Έλληνας αναλαμβάνει εντός του μήνα τα ηνία του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού. Ο λόγος για τον ναύαρχο σερ Τζορτζ Ζαμπέλλα, ο οποίος είναι γεννημένος και μεγαλωμένος στην Ζιμπάμπουε, αλλά με ρίζες από τα Δωδεκάνησα.
Πατέρας τριών παιδιών σήμερα, γεννήθηκε στις 4 Απριλίου του 1958 στη Νότια Ροδεσία (Ζιμπάμπουε) από βρετανίδα μητέρα και έλληνα πατέρα, τον Μιχάλη Ζαμπέλλα.

Κατετάγη το 1980 στο Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό με τον βαθμό του ανθυποπλοιάρχου και στην αρχή υπηρέτησε ως πιλότος ελικοπτέρων.
Συμμετείχε στη χάραξη των επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της εισβολής στο Ιράκ και το 2005 ανέλαβε την διοίκηση των αμφίβιων δυνάμεων του Βρετανικού Ναυτικού.

Το 2011, η βασίλισσα Ελισάβετ τον έχρισε ιππότη-διοικητή του Τάγματος του Λουτρού κι έγινε σερ.
Τα τελευταία χρόνια ο ελληνικής καταγωγής ναύαρχος υπηρετούσε ως διοικητής της Ναυτικής Δύναμης του ΝΑΤΟ στη βάση Νόργουντ της Αγγλίας.

Ένα από τα πρώτα θέματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο Δωδεκανήσιος ναύαρχος θα είναι το ζήτημα των νησιών Φόκλαντ, καθώς η κυβέρνηση της Αργεντινής επαναφέρει συχνά το ζήτημα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος τους και αναμένεται να το κάνει με μεγαλύτερη ένταση μετά και τον θάνατο της Μάργκαρετ Θάτσερ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: