Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Ομάν, η χώρα του Σεβάχ του Θαλασσινού

TO HΞΕΡΕΣ;
Το Ομάν είναι από τις καθαρότερες χώρες στον κόσμο και συγκεκριμένα η δεύτερη καθαρότερη μετά τη Σιγκαπούρη και μια από τις πιο ασφαλείς.


Το Σουλτανάτο του Ομάν είναι μια χώρα με έκταση 309.500 τετρ. χλμ. και πληθυσμό 3.418.085 (σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται και 577.293 που δεν κατάγονται από το Ομάν).
Στα δυτικά συνορεύει με τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Υεμένη.
Οι κάτοικοι του Ομάν ήταν από τους πρώτους που ασπάστηκαν το Ισλάμ. Η διάδοσή του αποδίδεται κυρίως στον Αμρ Ιμπν Αλ-Ας, απεσταλμένο του προφήτη Μωάμεθ το 630 μ.Χ. για να προσηλυτίσει τους Τζαϊφάρ και Αμπντ, κυβερνήτες του Ομάν εκείνη την περίοδο.
Οι Πορτογάλοι κατέλαβαν το Μουσκάτ για 140 χρόνια μεταξύ 1508 και 1648, φτάνοντας μία δεκαετία μετά τον περίπλου της Αφρικής από τον Βάσκο ντα Γκάμα. Σε αναζήτηση ενός σταθμού για να προστατεύουν τις θαλάσσιες διαδρομές τους, οι Πορτογάλοι ανασκεύασαν και οχύρωσαν την πόλη, στην οποία ακόμα και σήμερα τα αποικιοκρατικά χαρακτηριστικά είναι εμφανή. 


Ανυπόταχτες φυλές της περιοχής τελικά εκδίωξαν τους Πορτογάλους, αλλά αποχώρησαν από το Ομάν σχεδόν έναν αιώνα αργότερα, όταν το 1741 ο αρχηγός μία φυλής από την Υεμένη εισέβαλε με έναν πολυφυλετικό στρατό, από τον οποίο προέρχονται και οι σημερινοί σουλτάνοι της χώρας.
Το 1970 ο Καμπούς Μπιν Σαίντ Αλ Σαίντ εξόρισε τον πατέρα του, Σαίντ Μπιν Ταϊμούρ, ο οποίος πέθανε αργότερα στο Λονδίνο, και παραμένει από τότε ηγεμόνας σουλτάνος του Ομάν.


Πρωτεύουσα είναι η Μουσκάτ με περίπου 30.000 κατοίκους (πάνω από 1 εκ. στην ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή). Στο Muscat θα βρείτε μαγευτικές παραλίες, αλλά και βουνά και φαράγγια που αξίζει να εξερευνήσει κανείς. Επίσης, ο παραδεισένιος βυθός της περιοχής θα καταπλήξει τους λάτρεις των καταδύσεων. Αξιοθέατα αποτελούν η Παλιά Πόλη, το λιμάνι Muttrah και η εμπορική συνοικία Ruwi, που αποτελεί ένα από τα πιο τουριστικά κομμάτια της περιοχής.


Το Batinah διαθέτει θάλασσα με τα κρυστάλλινα νερά, αλλά και τα επιβλητικά βουνά Haajjar. Η πιο κοντινή πόλη της περιοχής είναι η Sohar, που βρίσκεται 250 χλμ. δυτικά της Muscat, στην οποία λέγεται ότι έζησε ο Sinbad από τις Αραβικές Νύχτες. Όπως και να ’χει, η ναυτική ιστορία της πόλης αυτής χάνεται πολλά χρόνια πίσω, όταν οι ναυτικοί της έφταναν μέχρι την Ινδία, την Κίνα και την Ανατολική Αφρική για τις συναλλαγές τους. Ανάμεσα στα αξιοθέατα της περιοχής συγκαταλέγονται το πάρκο της και το αναπαλαιωμένο φρούριο με το μουσείο.


Η Dakhilia είναι μια περιοχή που εντυπωσιάζει με τα βουνά, τα φαράγγια και την ιστορία της. Εκεί γεννήθηκαν και έζησαν πολλοί ποιητές και μεγάλοι θρησκευτικοί ηγέτες. Αξίζει να επισκεφτείτε το φρούριο του 17ου αιώνα, καθώς και τις δύο αρχαίες πόλεις Nizwa και Bahla που είναι χτισμένες στα δυτικά, στους πρόποδες των βουνών Haajjar.


Στη Sharqiya, θα δεις ποτάμια και εύφορες εκτάσεις από τη μια, φαράγγια από την άλλη. Θάλασσα με κοραλλιογενείς υφάλους και πιο πέρα έρημος. Αυτές οι αντιθέσεις συνθέτουν τη μαγευτική εικόνα της περιοχής Sharqiya, που κερδίζει κάθε επισκέπτη που θα βρεθεί κοντά της. 


Η Wahiba είναι η μεγαλύτερη σε έκταση έρημος στον κόσμο και, εκτός από μοναδικής φυσικής ομορφιάς τοπίο, αποτελεί και σημείο ιστορικού ενδιαφέροντος, καθώς στην περιοχή έχουν ανακαλυφθεί καταυλισμοί τουλάχιστον 3.000 χρόνων.


Η Dhofar βρίσκεται στο νοτιότερο σημείο του Ομάν και παρουσιάζει μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον εξαιτίας των πολλών αρχαιολογικών ευρημάτων στην περιοχή. Το υγρό και παράλληλα ζεστό κλίμα της συμβάλλει στην ανάπτυξη του δεντρολίβανου, το οποίο εξάγεται στην Ευρώπη από τα παλιά χρόνια.


Η Dhahirah διαθέτει μοναδική φυσική ομορφιά και η ιστορία της περιοχής συντέλεσαν στο να ανακηρυχθεί από την UNESCO «Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς». Πρόκειται για μια αμμώδη έκταση που απλώνεται στους πρόποδες του δυτικού τμήματος των βουνών Haajjar. Η μεγαλύτερη πόλη της περιοχής και δεύτερη μεγαλύτερη της χώρας είναι το Ibri.


Η περιοχή φημίζεται για την παραγωγή εξωτικών φρούτων μοναδικής ποιότητας..
Άλλες πόλεις είναι η Ματρά, η Σαλάλα κ.ά.
Ναοί, αρχαίες πόλεις, ανεπιτήδευτη φυσική ομορφιά σε αχανείς εκτάσεις ερήμου, επιβλητικά βουνά και χρυσές παραλίες, αλλά και εκλεπτυσμένη πολυτέλεια και σύγχρονες ανέσεις του δυτικού κόσμου αντικατοπτρίζουν το σημερινό Ομάν.


To Σουλτανάτο είναι μια χώρα όπου θα συναντήσουμε και έρημο (Rimal Ash Sharqiyyah) -εκεί όπου οι γυναίκες φορούν παραδοσιακές μάσκες-, και πράσινο (Dhofar) στο νότο -εκεί και η πόλη Salalah-, και 1.700 χλμ. παραλία, και παραδοσιακά χωριά με φολκλορικούς χορούς, με πάνω από 500 κάστρα, οχυρά και πύργους κ.ά.

Επίσης, θα συναντήσετε πολλά ψαροχώρια με παραδοσιακά ξύλινα καράβια στη θάλασσα, τα dhaw. Ενα από αυτά, το Sur, είναι η πόλη του Σεβάχ του Θαλασσινού. 

Οσον αφορά τις δραστηριότητες, μπορεί κανείς να κάνει scuba diving, αναρρίχηση, trekking, παρατήρηση πουλιών, παρατήρηση χελώνων, ιππασία, διαδρομές με καμήλες, ποδηλασία κ.ά.
Υπάρχουν 16 μουσεία, 4 γήπεδα γκολφ, ενώ γνωστό είναι και το frankincence tree (δέντρο από το οποίο παράγεται το λιβάνι).

Δεν υπάρχουν σχόλια: