Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Επειδεινώθηκαν οι συνθήκες για τους ελέφαντες

Η αιχμαλωσία, η υπερβολική κούραση και οι οξείς ήχοι των ταμπούρλων στη διάρκεια των τελετών, προκαλούν μερικές φορές κρίσης οργής στα ζώα, που σε ακραίες περιπτώσεις σκοτώνουν τους πιστούς ή και τους εκπαιδευτές τους.

Μπορεί να τους λατρεύουν, ωστόσο οι συνθήκες εργασίες των ελεφάντων έχουν επιδεινωθεί σοβαρά.
Για να ανταποκριθούν στη ζήτηση των φεστιβάλ, οι ελέφαντες πρέπει κάθε χρόνο να διανύουν πολλές εκατοντάδες χιλιόμετρα. Και όσοι αντιστέκονται ή αντιδρούν, μαστιγώνονται από τους εκπαιδευτές τους.
Οι ελέφαντες πρέπει να μάθουν να κυκλοφορούν στις μεγάλες πόλεις και μάλιστα μερικοί πέφτουν θύματα... τροχαίων!


Αλλά και στους γάμους οι ελέφαντες είναι περιζήτητοι. Ωστόσο τα πυροτεχνήματα και η έντονη μουσική τους ταλαιπωρούν και ορισμένοι χάνουν τα λογικά τους.


Είναι γνωστό ότι ο ελέφαντας είναι αντικείμενο λατρείας στην Ινδία. Συμβολίζει τον Γκανές, τον θεό της ευημερίας και λατρεύεται κυρίως στο κρατίδιο Κεράλα, στα νότια της χώρας. Ορισμένοι ελέφαντες είναι μάλιστα κινηματογραφικοί αστέρες, όπως ο Κανάν, που έχει παίξει, σε, ούτε λίγο ούτε πολύ, 33 ταινίες. Άλλοι ελέφαντες είναι αντικείμενο θρησκευτικής λατρείας. Καθημερινά, οι ιερείς του ναού Γκουρουβαγιούρ επιλέγουν τρεις μεταξύ εβδομήντα ελεφάντων, τους οποίους κρατούν σε αιχμαλωσία, προκειμένου να τους συνοδεύσουν στη διάρκεια τελετουργικών τελετών. Τους έχουν μάθει να ζητιανεύουν ρουπίες με την προβοσκίδα τους. 

Η φωτό είναι από τη Σρι Λάνκα, όπου ο οδηγός λούζει τον ελέφαντα σε ένα δημόσιο πάρκο στο Κολόμπο, κατά την διάρκεια της διήμερης ετήσιας γιορτής Nawam Perahera Festival, στις 25 Φεβρουαρίου 2013.
Περίπου 50 ελέφαντες, οι περισσότεροι από αυτούς από την περιοχή του Kandy, μαζί με χιλιάδες παραδοσιακούς τυμπανιστές, χορευτές και μοναχούς, συγκεντρώνονται για να συμμετάσχουν στο φεστιβάλ, το οποίο πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1979.

Δεν υπάρχουν σχόλια: