Σάββατο, 3 Νοεμβρίου 2012

Ιπποκράτης, θεμελιωτής της ιατρικής και ανθρωπιστής

Ο Ιπποκράτης δεν είναι μόνο ο θεμελιωτής της Ιατρικής, αλλά και βαθύς φιλόσοφος και ανθρωπιστής. 
Αυτή τη φορά βγαίνει πάλι στο προσκήνιο μετά από δυο πρόσφατες εκδόσεις, που ασχολούνται με την σπουδαιότερη ιατρική προσωπικότητα του αρχαίου κόσμου.

Ο ιατρός Πάνος Δ. Αποστολίδης έγραψε το “Ερμηνευτικό Λεξικό πασών των Λέξεων του Ιπποκράτους” (εκδόσεις Γαβριηλίδης) και ο φιλόλογος- επίτιμος λυκειάρχης Μανόλης Κιαπόκας το βιβλίο “Ιπποκράτης ο Κώος και Ιπποκρατικός όρκος” (έκδοση του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Κω).
Το έργο του ιατρού Π. Αποστολίδη θεωρείται μοναδικό στην παγκόσμια βιβλιογραφία, περιέχει 12.000 λήμματα και από αυτά οι 5.500 λέξεις είναι καθ αυτό ιατρικές. 2.500 χρόνια μετά οι 1.800 από αυτές εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται και σήμερα στην ιατρική ορολογία, στη χώρα μας αλλά και διεθνώς.  
Από το βιβλίο του Μανόλη Κιαπόκα ερανίζομαι τα πιο σπουδαία, άγνωστα στο ευρύ κοινό, για τη ζωή και το έργο του μεγάλου προγόνου μας Ιπποκράτη, που έχουν μια ιδιαίτερη σημασία για τον τόπο μας. Επαρκή στοιχεία για τη ζωή του Ιπποκράτη δεν υπάρχουν από τους συγγραφείς της εποχής του. Εχουμε όμως δυο σημαντικές αναφορές του μεγάλου φιλοσόφου Πλάτωνα , ο οποίος είναι σχεδόν σύγχρονος του Ιπποκράτη, περίπου τρεις δεκαετίες νεώτερός του. Η άλλη μαρτυρία προέρχεται από τον Αριστοτέλη, κατά εβδομήντα χρόνια περίπου νεώτερο του Ιπποκράτη, ο οποίος αναγνωρίζει την επιστημοσύνη του, αφού τον θεωρεί “Μέγαν”.

Από τον 2ο μέχρι τον 12ο αιώνα μ.Χ. έχουν γραφεί τέσσερις βιογραφίες για τον Ιπποκράτη.
1) Από τον Σωρανό τον Εφέσιο, ιατρό του 2ουαι.
2) Bιογραφία γραμμένη στα Λατινικά, που διεσώθη από ένα χειρόγραφο του Θ.Πρισκιανού στις Βρυξέλλες.
3) Tα βιογραφικά στοιχεία του βυζαντινού λεξικού, ονομάτων και πραγμάτων Σούδα και
4) Tα σχόλια του Ιωάννου Τζέτζη. Με τη βιογραφία του Ιπποκράτη έχει ασχοληθεί και ο Ερατοσθένης ο Κυρηναίος, ενώ δεν είναι ευκαταφρόνητες και οι πληροφορίες του Σωρανού του Κώου και του Βακχείου από την Τανάγρα, που ήταν ιατρός του 3ου π. Χ. αιώνα.

Κατά τη βιογραφία του Σωρανού του Εφέσιου ο Ιπποκράτης γεννήθηκε περί το 460 π.Χ. Άλλοι μελετητές γράφουν ότι γεννήθηκε πριν το 470 η το 480. Τόπος γέννησης αναφέρεται η Κως και πιθανότατα είναι η Αστυπάλαια, παλαιά πρωτεύουσα του νησιού, κοντά στη σημερινή Κέφαλο. Οτι ο Ιπποκράτης ήταν Κώος επιβεβαιώνεται από τον Πλάτωνα, από τον ιατρό Μένωνα, μαθητή του Αριστοτέλη και φυσικά από τον Σωρανό τον Εφέσιο. Στην Κω υπήρχε ήδη Ασκληπιείο πριν γεννηθεί ο Ιπποκράτης. Σ' αυτό συνέρρεαν για προσκήνυμα και θεραπεία πλήθος ασθενών από διάφορα μέρη της Ελλάδος.

Στην εποχή του Ιπποκράτη λειτουργούσε στην Κω και ιατρική σχολή, παρόμοια με την ονομαστή σχολή της γειτονικής Κνίδου, στα απέναντι Μικρασιατικά παράλια. Από την βιογραφία του Σωρανού έχουμε την πληροφορία ότι ο Ιπποκράτης ήταν υιός του Ηρακλείδη και της Φαιναρέτης, εικοστός απόγονος του Ηρακλή και δέκατος ένατος απόγονος του Ασκληπιού. Κατά τον Ομηρο ο Ηρακλής επιστρέφοντας από την Τροία στο Αργος παρασύσθηκε από την τρικυμία που προκάλεσε η Ηρα και βγήκε ναυαγός στην Κω. Κατά την παράδοση νυμφεύθηκε την κόρη του βασιλιά της Κω Ευρυπύλου, τη Χαλκιόπη και απέκτησε υιό τον Θεσσαλό. Ο πατέρας του Ιπποκράτη Ηρακλείδης, ήταν άριστος ιατρός και διακεκριμένος ιερέας του Ασκληπιείου της Κω. Ο πάππος του, Ιπποκράτης, ήταν πρωθιερέας του Ασκληπιείου και περίφημος ιατρός. Σύζυγος του Ιπποκράτη κατά τον Βίο των Βρυξελλών, υπήρξε η Αβλαβία. Απέκτησαν δυο υιούς τον Θεσσαλό και τον Δράκοντα και μια κόρη που παντρεύτηκε τον Πόλυβο, επίσης ιατρό.

Τα τελευταία χρόνια του ο Ιπποκράτης τα έζησε στη Θεσσαλία κι αυτό έγινε αιτία να επονομασθεί Θεσσαλός. Σε προχωρημένη ηλικία έφυγε από την Κω και πήγε ξανά στη Θεσσαλία, όπου έμεινε μέχρι το θάνατό του.
Στο Βίο των Βρυξελλών αναφέρεται ότι ο Ιπποκράτης πέθανε σε ηλικία εκατόν τεσσάρων ετών. Ο Σωρανός αναφέρει ότι είχε ταφεί μεταξύ Λαρίσσης και Γυρτώνος (νοτίως του σημερινού Τυρνάβου) και μάλιστα προσθέτει το θρύλο ότι για πολλά χρόνια στο μνήμα του υπήρχε σμήνος από μέλισσες, το μέλι των οποίων είχε την ιδιότητα να θεραπεύει τις άφθες των παιδιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: