Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Αμβούργο, πόλη με φωτογένεια

Εδώ βρίσκεται το το τρίτο μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης. Έχει πάνω από 2.300 γέφυρες, περισσότερες από το Άμστερνταμ και τη Βενετία μαζί! Kι όμως, η πόλη αυτή δεν είναι παραθαλάσσια!
Ο λόγος για το Αμβούργο, στην χερσόνησο Jutland, ανάμεσα στην ηπειρωτική Ευρώπη και τη Σκανδιναβία. 


Ακόμα και οι συνήθως συγκρατημένοι Χανσεάτες δεν μπορούν να κρύψουν την υπερηφάνεια για την πό
λη τους, για την ατμόσφαιρα και τη θαλασσινή γοητεία της.


Το Αμβούργο ανακηρύχθηκε «Εuropean Green Capital 2011», ανάμεσα σε 34 άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Ο λόγος; Εχει καταφέρει να μειώσει τις εκπομπές CO2 κατά 15% από το 1990. Στόχος του, η μείωση ρύπων κατά 40% ως το 2020 και κατά 80% ως το 2050.

Οι ποταμοί Έλβας (ο οποίος μετά από 80 χιλιόμετρα εκβάλλει στη Βόρεια Θάλασσα) και Alster, το κέντρο του λιμανιού, η περιοχή Speicherstadt με τα συγκροτήματα αποθηκών, η ψαραγορά ή η οδός Reeperbahn – κάθε ημέρα η πόλη προσφέρει πολλά και υπέροχα πράγματα που μπορεί να ανακαλύψει ο επισκέπτης.

Η εκπληκτική πόλη μινιατούρα αποτελεί ένα από τα πιο επιτυχημένα αξιοθέατα της Γερμανίας. Σε μια έκταση 1.300 m², κινούνται ασταμάτητα πάνω από χίλια τραίνα, αεροσκάφη, αυτοκίνητα και πλοία. Εδώ, σχετικό video.
Είναι η 6η μεγαλύτερη πόλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με πληθυσμό πάνω από 1.700.000 κατοίκους κι έχει πολλά αξιοθέατα.

Μουσείο Τέχνης και Βιοτεχνίας:
Το μουσείο είναι ένα σημαντικό κέντρο για την τέχνη, εφαρμοσμένη τέχνη, και το σχεδιασμό.Οι συλλογές έργων απο την Ευρώπη και τη Μέση και την Άπω Ανατολή είναι εξαιρετικής ποιότητας και περιλαμβάνει έργα πολλών εποχών από τον αρχαίο κόσμο μέχρι σήμερα. Υπάρχουν επίσης, πολλές δραστηριότητες και συναυλίες (δείτε το τμήμα Κλασικής Μουσικής). Το μουσείο στεγάζεται σε ένα παλάτι του 18ου αιώνα, η οποία έχει τις αρχικές στέγες και οροφές.

Μουσείο Αμβούργου:
Αυτό είναι το μουσείο της ιστορίας της πόλης, φέρνοντας το παρελθόν στη ζωή με πολλά μοντέλα που δείχνουν την ανάπτυξη του λιμανιού και της πόλης. Ο σύλλογος "MEHEV" παρουσιάζει ενα απο τα μεγαλύτερα σιδηροδρομικά μοντέλα κλίμακας εδώ.

Πινακοθήκη Αμβούργου:
Το μουσείο στεγάζει μια σημαντική συλλογή από πίνακες ζωγραφικής από τον 19ο αιώνα με έργα από Max Liebermann, Lovis Corinth, Philipp Otto Runge, Caspar David Friedrich, Adolf Menzel, και μοντέρνας τέχνης. Πηγάζει από τις δύο πλευρές μιας πλακόστρωτης αυλής. Το μπαρόκ από τη μία πλευρά έχει τα παλαιότερα έργα. Οι περιοχές κάτω από την αυλή και το άλλο, σύγχρονο κτίριο στεγάζουν μια εκτεταμένη συλλογή πολύ μοντέρνας τέχνης.

Διεθνές Ναυτικό Μουσείο:
Ιδιόκτητο μουσείο στην περιοχή Σπάιχερσταντ στεγάζει μια συλλογή από χιλιάδες μοντέλα πλοίων, κατασκευαστικά σχέδια, στολές και φωτογραφίες σε δέκα ορόφους στην παλαιότερα διατηρημένη αποθήκη στο Αμβούργο (από το 1879).

Τέχνες και πολιτισμός υψηλού επιπέδου, μιούζικαλ με παγκόσμια επιτυχία, υπέροχα μουσεία, θεατρικές παραστάσεις υψηλών απαιτήσεων και ψυχαγωγικό θέατρο, όπερα, ένα από τα καλύτερα μπαλέτα του κόσμου, εξαιρετική γαστρονομία, εκλεκτές αγορές, μια έντονη νυχτερινή ζωή και αξιοθέατα που μετρούν πάνω από 1.200 χρόνια ζωής.

Για πολλούς, ωστόσο, η πραγματική ατραξιόν είναι το ιστορικό κέντρο. Μεταφέρει τον επισκέπτη στην εποχή που οι πλούσιοι έμποροι έκαναν χρυσές δουλειές εδώ με καφέ, τσάι και μπαχαρικά, π.χ. στην οδό Cremon με το διάσημο κτίριο Chilehaus. Όπως και στην οδό Deichstraße, έναν παλιό εμπορικό δρόμο με εμπορικά κτίρια και κατοικίες από τον 17ο έως τον 19ο αιώνα και πολυάριθμα, εξαιρετικά εστιατόρια και μπυραρίες, η οποία θυμίζει έντονα τις παλιές καλές εποχές.

Το Αμβούργο είναι μοντέρνο και εξωστρεφές, αριστοκρατικό και κομψό – και γεμάτο αντιθέσεις. Σε κάθε γωνία η πόλη φαίνεται διαφορετική, κυριαρχεί μια άλλη ατμόσφαιρα - και όμως, όλα δένουν αρμονικά μεταξύ τους: Στη μια πλευρά το ελαφρώς προχωρημένο τμήμα του St. Pauli με την οδό Reeperbahn, ίσως τον πιο αμαρτωλό δρόμο του κόσμου, στην άλλη πλευρά το πλούσιο προάστιο Blankenese με τις αριστοκρατικές βίλες του.

Το κέντρο της πόλης βρίσκεται πάνω σε μια λίμνη, την Alstersee. Η λίμνη Außenalster με επιφάνεια 160 εκταρίων είναι μεγαλύτερη και αποτελεί παράδεισο για τους ιστιοπλόους και τους κωπηλάτες.
Το κοντινότερο σημείο χαλάρωσης για τους κατοίκους του Αμβούργου, το οποίο βρίσκεται πιο κοντά από κάθε άλλο και είναι ένα σημείο για ξεκούραση ή απλά για απόλυτη αδράνεια.

Το ίδιο ισχύει και για τη λίμνη Binnenalster, τη μικρότερη στην καρδιά της πόλης, η οποία περιβάλλεται από καφετέριες, καταστήματα και την εκλεκτή οδό Jungfernstieg.

Το όνομα της πόλης προέρχεται από τον πρώτο μόνιμο οικισμό που περιστοίχιζε ένα κάστρο (Burg), χτισμένο από τον αυτοκράτορα Καρλομάγνο το 808 μ.Χ. Το κάστρο κατασκευάστηκε σε στέρεο έδαφος, ανάμεσα στους βάλτους, ως αμυντικό προπύργιο στις επιδρομές των Σλάβων. Το πρόθεμα Ham ή Hamma είναι απροσδιόριστο, όπως και η ακριβής τοποθεσία του κάστρου.
Το Αμβούργο καταστράφηκε και καταλήφθηκε αρκετές φορές στην ιστορία του. Το 845, η πολίχνη των τότε 500 κατοίκων καταστράφηκε από επίθεση περίπου 600 πλοίων των Βίκινγκς, οι οποίοι ανέβηκαν τον ποταμό Έλβα από τη Βόρεια θάλασσα. Το 1030, η πόλη πυρπολήθηκε από το βασιλιά Μιέζκο τον Β' Λαμπέρτ της Πολωνίας. Αντίστοιχα, ο Βαλντεμάρ ο Β' της Δανίας κυρίευσε το Αμβούργο το 1201 και το 1214. Το 1350, η πανώλη σκότωσε σχεδόν το 60% του πληθυσμού, ενώ μεγάλα τμήματα του κέντρου καταστράφηκαν από φωτιές με κυριότερες το 1284 και το 1842.

Το Αμβούργο κατέλαβε μεταξύ του 1810 και του 1814 ο Ναπολέοντας, ενώ οι Ρώσοι το κατέλαβαν το 1814. Κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο το Αμβούργο δέχθηκε βομβαρδισμούς από Αγγλικά και Αμερικανικά αεροπλάνα, που στοίχισαν τις ζωές σε περίπου 55.000 ανθρώπους  και πάνω από 2500 σπίτια και κτίρια καταστράφηκαν.

Μια περιήγηση στο λιμάνι, η οποία θα πρέπει να ξεκινά από τις γέφυρες αποβίβασης, δεν πρέπει να λείπει από καμία επίσκεψη στο Αμβούργο. Από αυτό το σημείο, ελάχιστα απέχει το Παλαιό Τούνελ του Έλβα: Μια χαρακτηριστική θολωτή κατασκευή που φιλοξενεί τέσσερις μεγάλους θαλάμους, οι οποίο μεταφέρουν ανθρώπους και οχήματα από το 1911 σε βάθος σχεδόν 24 μέτρων. Μετά από μια μικρή βόλτα κάτω από τον ποταμό Έλβα, η διαδρομή οδηγεί στην περιοχή Steinwerder και στο φως της ημέρας.

Αυτό το σημείο προσφέρει θέα στο πανόραμα του Έλβα και στην περιοχή του λιμανιού, στην εκκλησία Michel και στα τρία ιστορικά μουσειακά πλοία στο λιμάνι. Στη λίστα με τα αξιοθέατα προσθέσετ και την ψαραγορά της Altona- λειτουργεί από το 1703. Κάθε Κυριακή πωλούνται μέσα στα άγρια χαράματα όλα τα είδη φρέσκων ψαριών – μια αξέχαστη εμπειρία στον τομέα των αγορών.
Οταν πέφτει το σκοτάδι, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο St. Pauli. Mε σημείο αφετηρίας την Beatles-Platz, όπου βρίσκεται και το αφαιρετικό και διαδραστικό μνημείο των Beatles, προτείνω να βολτάρετε στα δρομάκια με τα νάιτ κλαμπ και τα στριπ σόου.

Με περισσότερα από 1.300 καταστήματα, το Αμβούργο είναι ένας παράδεισος κατανάλωσης. Γνωστούς ντιζάινερ και ακριβές μπουτίκ θα βρείτε στις οδούς Grosse Bleichnen, Νeuer Wall, Jungfernstieg και Ufer Strasse. Μεγάλα πολυκαταστήματα και καλύτερες τιμές στις Spitalstrasse και Μοnckebe-rgstrasse. Διαβάστε περισσότερα εδώ!

Το διεθνές αεροδρόμιο Hamburg (HAM), γνωστό και ως Hamburg-Fuhlsbuttel, βρίσκεται 8,5 χμ. από το κέντρο της πόλης  και είναι το πέμπτο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Γερμανίας και το παλαιότερο που είναι τώρα σε λειτουργία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: