Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Ταξίδι προσκύνημα στη Μέκκα

Χθεσινή φωτό από την Mecca, της Σαουδικής Αραβίας!
Πάνω από δύο εκατομμύρια μουσουλμάνοι από όλο τον κόσμο, συγκεντρώθηκαν στην ιερή πόλη για να εκτελέσουν το ετήσιο προσκύνημα Hajj. Αρκεί να σκεφθείτε ότι κάθε μουσουλμάνος πρέπει να την επισκεφθεί έστω και μια φορά στη ζωή του.
Επίσημα η γιορτή ξεκινά αύριο Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου.

Η Μέκκα (1.400.000), ως πόλη που γεννήθηκε ο Μωάμεθ, συγκεντρώνει πολύ κόσμο, αλλά είναι απαγορευμένη για τους «άπιστους».
Σημείο προσκυνήματος αποτελεί το τζαμί Αλ Χαράμι με την Κάαμπα, ένα κυβικό κτίσμα που το σκεπάζει ένα μαύρο ύφασμα με πολύτιμα κεντήματα. Ο Μωάμεθ το ονόμασε «Σπίτι του Αλλάχ». Μέσα σ αυτόν τον κύβο, που έχει ύψος 15 μέτρα, βρίσκεται η ιερή Μαύρη Πέτρα.

Ως ένα μεγάλο γεγονός που αποκτά σημασία για τη διεθνή ιστορία, είναι η εμφάνιση του προφήτη Μωάμεθ μέσα από τις μεμονωμένες φυλές και τις πόλεις των οάσεων. Από τη Μέκκα το 622 μ.Χ. αρχίζει η χρονολογική μέτρηση των μουσουλμάνων και η νεότερη αραβική ιστορία. Στην κοιτίδα του Ισλάμ βρίσκονται οι ιερές πόλεις Μέκκα και Μεδίνα.

Το μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού ανήκει στην αυστηρή θρησκευτική αίρεση των Σουνιτών, τους Βαχαβίτες, οι οποίοι τηρούν το Ραμαζάν τον ένατο μήνα του μουσουλμανικού σεληνιακού έτους. Σε αυτό το διάστημα από την ανατολή μέχρι τη δύση του ήλιου απαγορεύεται να φάνε, να πιουν η να καπνίσουν. Όποιος παραβαίνει το νόμο τιμωρείται με φυλάκιση που διαρκεί για τους μη Άραβες μέχρι τη λήξη του ραμαζανιού, ενώ για τους ντόπιους μπορεί η ποινή να είναι μεγαλύτερη.

 Στα πολιτιστικά επιτεύγματα των Αράβων ανήκει η εκφραστική και ευαίσθητη ποίηση των Βεδουίνων καθώς και η τέχνη της αραβικής γραφής. Εκτός αυτών οφείλουμε στους Άραβες τη μετάφραση Ελληνικών, Περσικών και Ινδικών έργων. Πολλά από αυτά θα χάνονταν χωρίς τις προσπάθειες των Αράβων σοφών, οι οποίοι ταξινόμησαν τις γνώσεις όλων των γνωστών έργων που αναφέρονται στην ιατρική, τα μαθηματικά, την αστρολογία, τη γεωγραφία και τη χημεία. Με τις μεθόδους τους στην έρευνα των φυσικών επιστημών ετοίμασαν το δρόμο για την πρόοδο του πνεύματος στη Δύση.

 Το ταξίδι στη Σαουδική  Αραβία δεν είναι από τα εύκολα. Ανέκαθεν οι έλεγχοι, σε ντόπιους και επισκέπτες, παντού ήταν εξονυχιστικοί και οι μετακινήσεις σχετικά δύσκολες. Τα πράγματα αλλάζουν αν πεις τη μαγική λέξη «Γιουνάν» και δείξεις το Ελληνικό Διαβατήριο. Σε κλάσματα δευτερολέπτου η εξυπηρέτηση γίνεται υποδειγματική. Πάντως αξίζει η όποια ταλαιπωρία γι αυτό το ταξίδι γνώσεων. Περισσότερα για την Σαουδική Αραβία στο enlefkotv



Δεν υπάρχουν σχόλια: