Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Oktoberfest Μονάχου, το πανηγύρι της μπύρας

To Oktoberfest, (στην τοπική διάλεκτο Wiesn), είναι ένας σημαντικότατος οικονομικός παράγοντας της πόλης του Μονάχου, αλλά και της Γερμανικής οικονομίας παράλληλα, αφού αποφέρει πολλά εκατομμύρια στην οικονομία της χώρας.

Η διοργάνωση του Oktoberfest συγκεντρώνει πάνω από 6,5 εκατομμύρια κόσμο και φέρνει στην πόλη του Μονάχου και στην περιοχή γενικότερα περίπου το ποσό των 955 εκατομμυρίων ευρώ.

Δεν είναι απλώς το Φεστιβάλ Μπίρας του Μονάχου, αλλά το μεγαλύτερο δημόσιο φεστιβάλ του κόσμου, αγαπημένο του Μίκαελ Σουμάχερ, της Κλόντια Σίφερ και της Νταϊάν Κρούγκερ. 

Πατρίδα της ξακουστής στα πέρατα της Γης βαυαρικής μπίρας, το Μόναχο ζει από τις 22 Σεπτεμβρίου στον πυρετό του Oktoberfest, με αποτέλεσμα το φινάλε της 7ης Οκτωβρίου.

Όλα αυτά μέσα σ’ ένα υπαίθριο πανηγύρι με καρουσέλ, roller coasters, χάπενινγκ και πολύ φοκλόρ από τους οικοδεσπότες, που τριγυρνούν ντυμένοι με αυθεντικές βαυαρικές στολές στο Theresienwiese, τεράστιο ανοιχτό χώρο στο κέντρο του Μονάχου. Στις ημέρες που διαρκεί, οι επισκέπτες καταναλώνουν: πάνω από 6 εκατομμύρια λίτρα μπύρας, 23.600 λίτρα κρασιού, 453.000 μπουκάλια νερό, 352.000 κοτόπουλα, 300.000 χοιρινά λουκάνικα wurst και 16.700 κιλά ψάρια.

Η παράδοση του Oktoberfest έχει τις ρίζες της στα 1810 και συγκεκριμένα στις 17 Οκτωβρίου, χρονολογία κατά την οποία τελέστηκε ο γάμος του διαδόχου του στέμματος της Βαυαρίας, Λουδοβίκου Α', με την πριγκίπισσα της Σαξονίας, Theresa. Ο περίφημος γάμος πραγματοποιήθηκε σε ένα λιβάδι που βρισκόταν προ των πυλών της πόλης και το οποίο στη συνέχεια μετονομάστηκε σε Theresienwiese προς τιμήν της πριγκίπισσας. Την τελετή ακολούθησαν εορταστικές εκδηλώσεις, στις οποίες ήταν καλεσμένοι όλοι οι κάτοικοι του Μονάχου. Το γλέντι διήρκεσε 16 ημέρες, ενώ τη λήξη του σηματοδότησαν οι ιπποδρομίες που πραγματοποιήθηκαν παρουσία της βασιλικής οικογένειας. Η απόφαση να επαναληφθούν οι ιππικοί αγώνες και τον επόμενο χρόνο ήταν το έναυσμα για την καθιέρωση αυτού που σήμερα αποτελεί το μεγαλύτερο λαϊκό πανηγύρι.

 Κάθε τέντα του φεστιβάλ έχει κι ένα ξεχωριστό πάρτι. Από τα πιο κεφάτα, εκείνο της τέντας Löwenbräu, με σήμα το λιοντάρι που βρυχάται και η τέντα Braeurosl, για ανεβασμένες καταστάσεις, με τοπική μουσική αλλά και διεθνείς dj.

'Ενα είναι βέβαιο: Θα νιώσετε σαν στο σπίτι σας στην «Αθήνα του ποταμού Ισάρ», όπως αποκαλούν αυτάρεσκα οι ίδιοι οι κάτοικοι του Μονάχου την πόλη τους, θέλοντας να υπογραμμίσουν το αρχαιοπρεπές της κάλλος.

Απαραιτήτως, κάντε μια σύντομη βόλτα στο τετράγωνο που πλαισιώνεται από το Εθνικό Βαυαρικό Μουσείο, τα Προπύλαια και τη Γλυπτοθήκη με τα αριστουργηματικά γλυπτά από το αέτωμα του ναού της Αφαίας Αθηνάς. Μετά την πνευματική τροφή, εφορμήστε στη Viktualienmarkt, την υπαίθρια αγορά τροφίμων του Μονάχου, πολύχρωμο και μυρωδάτο κολάζ από φρούτα, λαχανικά και ψωμιά. Αν δεν βρέχει, στρωθείτε στα τραπεζάκια-βαρέλια για πικνίκ με πικάντικα λουκάνικα βοδινού weisswurst, με χοιρινό schweinshaxe. Δεν μπορείτε να τα προφέρετε, αλλά να τα δοκιμάσετε θα μπορέσετε ευχαρίστως!


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: