Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

Ορειβασία και πεζοπορία στο Κρητικό τοπίο

Η Κρήτη δεν είναι μόνο θέρετρα και μπαρ ή ένας ηλιόλουστος τόπος με όμορφες παραλίες. Πάνω απ' όλα είναι ένα νησί γεμάτο βουνά που έχουν επηρεάσει τόσο την ιστορία της όσο και την ιδιοσυγκρασία των κατοίκων της.
Στα δυτικά υψώνονται τα Λευκά Όρη ή Μαδάρες με ψηλότερη κορυφή τις Πάχνες (2453 μ.). Η Ίδη ή Ψηλορείτης έχει ψηλότερη κορυφή τον Τίμιο Σταυρό (2456 μ.).
Μη ξεχνάτε πως η Κρήτη είναι η αγαπημένη των ορειβατών και βήμα - βήμα μέσα από δάση , φαράγγια και ακρογιαλιές μπορείτε να ανακαλύψετε το πραγματικό πρόσωπο της Μεγαλονήσου.


Αν λοιπόν θέλετε να μυηθείτε στην άγρια ομορφιά και αρμονία των αντιθέσεων και να έρθετε αντιμέτωποι με την άγνωστη και εξωτική κρητική φύση βαδίστε στο Ε4 το ευρωπαϊκό μονοπάτι μεγάλων διαδρομών. Αυτό ξεκινάει από τα Πυρηναία, περνάει από τις Άλπεις, διασχίζει την πρώην Γιουγκοσλαβία, φθάνει στη Φλώρινα, κατηφορίζει στο Γύθειο και καταλήγει νότια μέχρι το Καστέλι Κισσάμου. Στην Κρήτη το Ε4 οδηγεί σε συγκλονιστικά τοπία, αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικά μοναστήρια, αποξηραμένες ρεματιές, παραθαλάσσιες σπηλιές, έρημες ακρογιαλιές και είναι ένας μοναδικός τρόπος να ανιχνεύσεις την ιστορία και τον πολιτισμό της.


Εκτός από τα ορεινά μονοπάτια, υπάρχουν πολλά κοντά στις νότιες ακτές, όπως και πάρα πολλά φαράγγια. Ορισμένα απ' αυτά είναι διάσημα, όπως το φαράγγι της Σαμαριάς ή του Ρούβα, ενώ δεν απουσιάζουν και φαράγγια που απαιτούν ιδιαίτερες ικανότητες όπως το φαράγγι του Χα που μέχρι σήμερα το έχουν διασχίσει μονάχα 4 άτομα. Φυσικά υπάρχουν φαράγγια αληθινά δύσκολα, που απαιτούν ιδιαίτερες ικανότητες, γνώσεις κι εξοπλισμό.
Για τις πεζοπορικές διαδρομές της Κρήτης δείτε ΕΔΩ!

Κι ΕΔΩ, δείτε σχετικό βίντεο από το enlefkotv.

Δεν υπάρχουν σχόλια: