Πέμπτη, 23 Αυγούστου 2012

Διεθνής Εβδομάδα για το Νερό

Διεθνής Εβδομάδα για το Νερό από χθες 22/8 έως τις 28/8/2012!
Το Νερό, ο επονομαζόμενος και "λευκός χρυσός", πηγή ζωής για τον άνθρωπο, βρίσκεται ανισομερώς κατανεμημένο στον πλανήτη.

* Το 1/6 του πληθυσμού της γης, δηλαδή πάνω από 1 δισεκατομμύριο ψυχές, δεν έχουν πρόσβαση σε υδάτινες πηγές.
* 1,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι πίνουν νερό από μη ασφαλείς πηγές.
* 2,5 δισεκατομμύρια στερούνται και των πλέον βασικών συνθηκών υγιεινής.
* 400.000.000 εκατομμύρια παιδιά, σχεδόν το 1/5 των παιδιών του κόσμου, στερούνται ακόμη και την ελάχιστη ποσότητα καθαρού νερού που χρειάζονται για να ζήσουν.
* 5 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες σχετιζόμενες με μολυσμένα ύδατα, 10 φορές περισσότεροι από αυτούς που σκοτώνονται κάθε χρόνο σε πολέμους.
*300 σημεία σ' όλο τον πλανήτη είναι δυνητικά πεδία συγκρούσεων σχετικά με το νερό, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

«Σήμερα περισσότερο από ποτέ χρειαζόμαστε νέες τεχνολογίες και πολιτικές λύσεις για να αντιμετωπίσουμε τις σοβαρές ελλείψεις νερού που πλήττουν ένα όλο και μεγαλύτερο κομμάτι του παγκόσμιου πληθυσμού», τόνισε σε ομιλία της η Σουηδέζα υπουργός Συνεργασίας για την Παγκόσμια Ανάπτυξη.

Στο πλαίσιο της 22ης Διεθνούς Εβδομάδας για το Νερό, με τη συμμετοχή 2.500 ειδικών από 130 χώρες, επισημάνθηκε ότι η πρόσβαση περισσότερων ανθρώπων σε καθαρό νερό και η βελτίωση των συνθηκών υγιεινής είναι καταλυτικός παράγοντας για την ανάπτυξη, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι το κόστος της έλλειψης δράσης είναι πολύ μεγαλύτερο από εκείνο μιας σωστής διαχείρισης.

Σύμφωνα με υπολογισμούς, ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να φτάσει τα εννέα δισεκατομμύρια μέχρι το 2050, ενισχύοντας την ανάγκη για νερό (κατά 70-90%), που η έλλειψή του ταλανίζει πολλές χώρες σε ένα σκηνικό που από τη μια δεν μπορεί να διαχωριστεί από πολιτικές και οικονομικές παραμέτρους και από την άλλη επιδεινώνεται από το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη και τις συνέπειές του (ξηρασία, πλημμύρες, ακραία καιρικά φαινόμενα).
Ο ΟΗΕ ξεκίνησε από τον Απρίλιο του 2004 δεκαετή καμπάνια με τίτλο «Νερό για Ζωή». Στόχος των δράσεων, που θα εφαρμοστούν από τις κυβερνήσεις όλων των χωρών του κόσμου, είναι η μείωση στο ήμισυ του αριθμού των ανθρώπων που δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό και στις βασικές συνθήκες υγιεινής.


Δεν υπάρχουν σχόλια: