Τρίτη, 14 Αυγούστου 2012

Ταξίδι στην Πάτμο τον Δεκαπενταύγουστο

Στην Πάτμο υπάρχει η Παναγία η Διασώζουσα (φωτό), πίσω από τη Μονή του Θεολόγου, που ιδρύθηκε πριν από το 1500 και η παράδοση αναφέρει ότι η Εικόνα ανήκει στις εβδομήκοντα Εικόνες του Ευαγγελιστού Λουκά.
Η Εικόνα (φωτό κάτω), έχει διαστάσεις 0,82x0,65 και έχει υποστεί παλαιότερα, άγνωστο πότε, εγκαύματα και επιζωγραφήσεις. Είναι καλυμμένη με αργυροεπίχρυσες πλάκες, επάνω στις οποίες ο τότε χρυσοχόος αποτύπωσε σφραγίδες κάποιων νομισμάτων της εποχής του και πρόσθεσε δύο χέρια εντέχνως επεξεργασμένα, με τα οποία η Θεοτόκος βαστάζει τον Ιησού παιδί.

Ο Φωτοστέφανος, που πλαισιώνει την μεγαλοπρεπὴ Εικόνα, έχει τέσσερις ανάγλυφες σφραγίδες. Στις δύο ζωγραφίσθηκε η Παναγία και στις δύο ο Άγιος Γεώργιος (η Θεόδωρος) και ο Ευαγγελιστὴς Λουκάς πιθανὸν και πάνω προς την κορυφὴ του Στεφάνου η Θεοτόκος Δεομένη, ολόσωμη με υψωμένα χέρια. Οι φωτοστέφανοι της Παναγίας και του Ιησού Παιδίου στολίζονται με έντεκα πολύτιμους λίθους, κόκκινους καὶ πράσινους, μεγάλου μεγέθους.
Κάτω στο πλαίσιο της Εικόνας, το οποίο είναι από ορείχαλκο,υπάρχει η χρονολογία της κατασκευής της αργυροεπίχρυσης ἐπένδυσης: 1732

Επίσης, στην Πάτμο υπάρχουν:
* Η εκκλησία της Παναγιάς του Γράβα στη Χώρα, το κάθισμα της Παναγίας του Απόλου στον Κάμπο, το μοναστήρι της Παναγίας στο Λιβάδι, η Παναγία η Κουμάνα στη Σκάλα, η Παναγιά στο λιβάδι των Καλογήρων, η Παναγιά η Αγριολιβαδίτισσα, η Παναγιά η Βαγιανιώτισσα στη Βαγιά, η Παναγιά του Ατσιδιού στη Χώρα, η Παναγιά η Γοργοϋπήκοος στη Συκαμιά, η Παναγιά η Σχοινιώτισσα, στον Κάτω Κάμπο κι άλλες εκκλησίες που συνολικά ξεπερνούν τις 30. 

* Στην κορυφή της χερσονήσου Γερανού δεσπόζει η Παναγία του Γερανού. Στις 14 Αυγούστου τελείται εσπερινός και την επομένη γίνεται λειτουργία με λαϊκό πανηγύρι που διαρκεί όλη τη νύχτα.

Eπιπλέον στο νησί υπάρχουν τρεις γυναικείες Μονές προς τιμή της Παναγίας:
* Η Ιερά Μονή «Άγια των Αγίων», που πανηγυρίζει στις 21 Νοεμβρίου.
* Η Ιερά Μονή « Ευαγγελισμός Μητρός Ηγαπημένου», που γιορτάζει στις 25 Μαρτίου και
* Η Ιερά Μονή «Ζωοδόχος Πηγή», δυτικά της Χώρας. Ιδρύθηκε το 1607 και εορτάζει την Παρασκευή της Διακαινησίμου.

* Στους Αρκιούς φημισμένη είναι η Παναγία η Παντάνασσα.

* Τέλος, στο νησάκι Νίμος της Σύμης γιορτάζει η Παναγία της Αποκουής, στην Τήλο η Παναγία η Θεοτόκισσα, που βρίσκεται στο Μεγάλο Χωριό και στα Λιβάδια η Παναγία η Πολίτισσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: