Κυριακή, 29 Ιουλίου 2012

80.000 τα κοάλα στην Αυστραλία

Γεμάτη είναι η Αυστραλία από κοάλα, ιδιαίτερα από την Αδελαΐδα μέχρι το νότιο τμήμα της χερσονήσου Κέιπ Γιορκ.
Η λέξη κοάλα προέρχεται από τη λέξη γκούλα της διαλέκτου Νταρούκ των Αβοριγίνων.
Το συμπαθητικά ζωάκια έχουν ασυνήθιστα μικρό εγκέφαλο, με 40% της κρανιακής κοιλότητας να καταλαμβάνεται από υγρό.
Είναι χαρακτηριστικό πως κατά την εποχή του ζευγαρώματος παράγουν ένα πολύ ηχηρό κάλεσμα που ακούγεται μέχρι ένα χιλιόμετρο μακριά.
Στη φωτό: Ένα κοάλα κάθεται πάνω σ' ένα δέντρο σε κατοικημένη περιοχή με θέα τα σπίτια του Glen Osmond, που είναι προάστιο της Αδελαίδας.
Στην περιοχή υπάρχουν πολλά δάση ευκαλύπτου, τα φύλλα του οποίου αποτελούν την αποκλειστική τροφή για τα κοάλα.

Σύμφωνα με μία νέα έρευνα που έγινε στην Αυστραλία, τα κοάλα θα πρέπει να θεωρούνται στο εξής απειλούμενο είδος, καθώς ο πληθυσμός τους δεν ξεπερνάει πλέον τις 80.000.
Συγκεκριμένα, από το 1993 ο αριθμός τους έχει μειωθεί κατά 75%.

Βασικά αίτια της μείωσης του πληθυσμού τους, είναι η κλιματική αλλαγή και η καταστροφή του φυσικού τους περιβάλλοντος, ενώ αρκετά κοάλα πάσχουν από την σεξουαλικώς μεταδιδόμενη νόσο "χλαμύδια", η οποία εμποδίζει την αναπαραγωγή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: