Κυριακή 8 Ιουλίου 2012

Στην Κύπρο ο "Παρατηρητής της Γειτονιάς" χτύπησε το έγκλημα

Ένας χρόνος συμπληρώθηκε από τότε που τέθηκε σε εφαρμογή ο θεσμός του «Παρατηρητή της Γειτονιάς» στο Δάλι της Κύπρου. 
Ολα ξεκίνησαν μετά την υπογραφή του μνημονίου συναντίληψης μεταξύ του Δήμου Ιδαλίου και της Αστυνομίας και συνεχίσθηκαν με το πρώτο σεμινάριο εκπαίδευσης των ενδιαφερόμενων εθελοντών.

Σήμερα στο Δάλι, με πληθυσμό που ανέρχεται γύρω στους 9.500 κατοίκους, δραστηριοποιούνται άνω των 1000 παρατηρητών της γειτονιάς.
Ο "Παρατηρητής της Γειτονιάς" έχει ως αποστολή να ελέγχει την περιοχή του, με απώτερο στόχο τη διαφύλαξη των περιουσιών και τη σωματική ακεραιότητα των δημοτών.

Όσο ουτοπικό και αντίθετο και αν ακούγεται στις μέρες μας, ο Δήμος Ιδαλίου κατάφερε να μειώσει την εγκληματικότητα «χτυπώντας» την συλλογικά.
Αυτοκίνητα και άνθρωποι που κινούνται ύποπτα, αλλά και ό,τι ασυνήθιστο μπορεί να διαπιστώσουν οι παρατηρητές, το αναφέρουν στους συντονιστές και μόνο στην περίπτωση διάπραξης εγκλήματος  ενημερώνεται απευθείας η Αστυνομία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλη τη διαδικασία μεγάλο ρόλο έχει και ο Αστυνομικός της Γειτονιάς, ο οποίος αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ των συντονιστών και της Αστυνομίας.

Στο Δάλι οι εγκληματικές ενέργειες από τον περασμένο Ιούλιο κατέγραψαν μείωση κατά 27,1%, ποσοστό που θεωρείται εξαιρετικά ικανοποιητικό. Την ίδια στιγμή σε παγκύπρια κλίμακα, για το ίδιο χρονικό διάστημα, το έγκλημα παρουσίασε γενική πτώση 0,1%, με τα μικροαδικήματα να σημειώνουν αύξηση 2,2%.

Το πείραμα στο Δάλι έλκυσε το ενδιαφέρον και άλλων δημάρχων της Κύπρου, οι οποίοι ζήτησαν πληροφορίες για το πώς θα το εφαρμόσουν και οι ίδιοι στον δήμο τους.
Ήδη ο Δήμος Λευκωσίας εξέφρασε την επιθυμία να διορίσει και αυτός τους πρώτους δικούς του εθελοντές παρατηρητές της γειτονιάς, στην περιοχή της παλιάς Λευκωσίας και στην Παλουριώτισσα, ενώ ο θεσμός ξεκίνησε να εφαρμόζεται και στον Δήμο Αραδίππου.
Είναι χαρακτηριστικό πως, ο Παρατηρητής της Γειτονιάς έλκυσε και το ενδιαφέρον του Δημάρχου της ιταλικής πόλης Όρτε, ο οποίος, ερχόμενος στο Δάλι τον περασμένο μήνα για την τελετή διδυμοποίησης με τον δήμο, ζήτησε πληροφορίες και λεπτομέρειες για το πώς θα μπορούσε να εφαρμόσει το πρόγραμμα στον δήμο του.
Στη φωτό, μια από τις πινακίδες οι οποίες έχουν τοποθετηθεί, σε όλες τις εισόδους της πόλης και προειδοποιούν ότι στο Δάλι λειτουργεί ο θεσμός του «Παρατηρητή της Γειτονιάς».

Δεν υπάρχουν σχόλια: